Információk, érdekességek

Ráér elvágni a köldökzsinórt

2007. március 29.

Egy több, korábbi vizsgálatok eredményeit feldolgozó meta-analízis szerint, ha késleltetik az egykor életadó köldökzsinór elvágását, ahelyett, hogy azonnal leszorítanák, jobb vérképe és vas szintje lesz a babának, olvasható a Journal of the American Medical Association márciusi számában.


Még mindig megoszlanak a szakértõi vélemények a késõi köldökzsinór elvágás tanácsolhatóságáról, de abban egyetértenek, hogy további vizsgálatok szükségesek, mielõtt a klinikai gyakorlat megváltoztatását javasolnák. "Nincsenek konkrét gyakorlati következtetések, a vizsgálatot végzõ kutatók maguk javasolják a további vizsgálatokat" - mondta Dr. Salih Yasin, a Miami Egyetem Miller orvosi karának szülész-nõgyógyász professzora.


Testvérek a családban: értsük meg jobban õket!

2007. március 20.

A testvérek születési sorrendje meghatározza nevelési módszereinket, de sokszor nem figyelünk eléggé a gyermeki "alá-fölérendeltségi viszonyból" fakadó érzékenységükre, lelki problémáikra. Törekednünk kell a jobb megértésre - a szülõk részérõl és a testvérek között egyaránt. 


"A bátyám, az öcsém", "én vagyok a legkisebb"....


Olykor büszkén, máskor kissé féltékenyen vagy szomorúan ejtik ki gyermekeink ezeket a szavakat. A testvérek születési sorrendje meghatározza nevelési módszereinket, de sokszor nem figyelünk eléggé a gyermeki "alá-fölérendeltségi viszonyból" fakadó érzékenységükre, lelki problémáikra. Törekednünk kell a jobb megértésre - a szülõk részérõl és a testvérek között egyaránt.


A gügyögés fontossága

2007. március 17.

Azok, akik idáig tulajdonképpen viccesnek vagy kellemetlennek tartották, ha kisgyermeküknek gügyögtek, most fellélegezhetnek. Egy új kutatás azt állítja, hogy a gügyögés pont azt adja a gyermeknek, amire annak szüksége van nyelvkészsége fejlõdéséhez és a 'gyermeki beszéd' az érzelmi kötõdés kialakulását is segíti.


A vizsgálatot japán kutatók végezték, akik azt figyelték, hogy hogyan reagálnak az újszülöttek a felnõtt beszédre illetve a gügyögésre. A tudósok megállapították, hogy a csecsemõk agyának frontális lebenye aktívabban válaszol a 'bababeszédre.'


A legveszélyesebb sérülések oka gyermekkorban: a közlekedési balesetek!

2007. február 24.

Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy a gyermekkori gerincsérülés leggyakoribb oka közlekedési balesetek miatt jön létre. A kutatók ismételten felhívták a figyelmet a biztonsági öv szerepére a sérülések megelõzésében.


A gyermekkori gerincsérülések egyértelmûen leggyakoribb oka a közlekedési baleset, amely az esetek mintegy 55 százalékáért felelõs - írják a kutatók közleményükben. A gerincsérülést szenvedett gyermekek közel 70 százaléka nem viselt övet a baleset bekövetkezésekor.


A terhesség elsõ fele homeopátiás szemmel

2007. február 16.

A terhesség alatt felmerülõ egészségügyi problémák megoldásakor jelentõsen csökken az alkalmazható gyógyszerek száma mellékhatásaik, illetve teratogenitásuk miatt. Ezzel szemben a homeopátiás kezeléskor nem lépnek fel mellékhatások sem a kismamára nézve, sem a babára nézve. 

A homeopátiás kezelés nem allergizál, hanem a szervezet öngyógyító erejét stimulálja, erõsíti az immunrendszert, harmonizálja a betegség alatt felborult egyensúlyi mechanizmusokat a szervezetben. A terhesség elsõ harmadában leggyakrabban fellépõ probléma a hányinger, a hányás, mely sokszor banális, de kellemetlen tünet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...280281282...286