Információk, érdekességek

A gyógyszerészet szíve a gyógyszertárban dobog

2024. március 16.

Fotó: 123rf.com

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egyike a 12 hivatásrendi köztestületnek, s mint ilyen, kötelessége, hogy a gyógyszerészi hivatás egészének szakmai, etikai, gazdasági és szociális érdekeit képviselje, és mindezt a közérdekkel összhangban, a társadalom – és kiemelten a betegek – jogos érdekeinek mentén érvényesítse.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara 10 pontban fektette le azokat az alapvetéseket, amelyek mentén kívánja kifejteni a tevékenységét. A betegekkel kapcsolatos többek között így szól:

„A­ gyógyszerészet ­egyszerre ­tartozik­ a­ gazdálkodó­ és ­a ­segítő­ hivatások ­közé;­ egyszerre vagyunk ­tagjai ­a ­gyógyszerpiaci­ ellátási és ­az egészségügyi ­értékláncnak. ­Gazdasági ­tevékenységünk ­során ­sem ­feledhetjük,­ hogy ­a ­legfőbb­ érték ­a­ beteg ­üdve, ­amit csak ­betegeink objektív­ érdekeinek­ figyelembevételével,­ megfelelő­ felkészültséggel ­és­ empátiával­ képviselhetünk ­hitelesen. ­A két ­értéklánc ­közötti egyensúly­ feltételeinek­ megteremtése ­és ­fenntartása ­közös ­feladata­ a ­közhatalom ­gyakorlóinak ­és­ a­ kamarának.”


Dél-afrikai muskátli köhögés és megfázás esetén

2024. február 29.

A dél-afrikai muskátli (Pelargonium sidoides) egy, nevéből is adódóan, Dél-Afrikában őshonos növény.

A VIII. Magyar Gyógyszer-könyvben a Pelargonii radix, vagyis a dél-afrikai muskátli-gyökér hivatalos, amelyet a modern fitoterápiában a megfázásos betegségek kezelésére alkalmaznak.

Fotó: magyarmezogazdasag.huZulu nyelven umcka loabo a neve, aminek jelentése súlyos köhögés. Elnevezése arra utal, hogy a gyökerét már az afrikai bennszülöttek is köhögésük csillapítására alkalmazták. Európában az 1900-as évek elején a tuberkulózis gyógyítására próbálták használni, de eb-ben az indikációban nem hozott eredményt. A gyökér hatásáért felelős tartalomanyagai elsősorban a cserzőanyagok és a kumarinok (umckalin). Mindkét csoport fontos szerepet játszik a gyökér immunstimuláns és az antibakteriális hatásában. Az immunrendszer támogatása elsősorban a makrofágok aktiválásában nyilvánul meg, de ezenkívül a baktériumok és a vírusok gazdasejtekhez való kapcsolódása, tapadása (adhéziója) is csökken. A hatáshoz hozzájárul még az orrnyálkahártya csillósejtjei működésének serkentése, ami a váladék pangását csökkenti, ezáltal kisebb a felülfertőződés esélye.

Embereken végzett, klinikai vizsgálatokban a gyökér kivonatát eredményesen alkalmazták hörghurut, arcüreg- és mandula-gyulladás kezelésére. A növény jelentősen csökkentette a betegség okozta tüneteket, mint a köhögés, torokfájás, nehézlégzés. Hatásosságát néhány vizsgálat során köptető gyógyszerekkel (pl. acetil-cisztein) hasonlították össze, az eredmények alapján ezekkel egyenértékűnek bizonyult.

A dél-afrikai muskátli gyökeréből készült kivonat vírusfertőzések okozta akut légúti betegségek tüneteinek enyhítésére, az immunrendszer támogatására, így a gyógyulás elősegítésére alkalmazható. A belőle készült készítmények napi adagjai körülbelül 300–1500 mg gyökérnek megfelelő, speciális kivonatot (EPs7630) tartalmaznak.

A gyógyszertárakban folyékony (csepp vagy szirup) formában is kapható, amely elsősorban kisgyermekek és idősek számára ideális, ill. tablettaként is megtalálhatjuk.


Gyógyszerszedés és véradás 3. rész

2024. február 08.

Fotó: 123rf.com

Mire kell figyelni, ha valamilyen gyógyszert szedünk, de szeretnénk vért adni?

Szinte nincs olyan ember, aki ne szedne valamilyen gyógyszert, minimum fájdalomcsillapítót alkalmanként. Felmerül a kérdés, hogy ha vért szeretnénk adni, akkor a gyógyszerszedésünk befolyásolja-e a levett vér minőségét?

  • Van néhány olyan gyógyszer, amelynek szedése alatt nem szabad vért adni.
  • Vannak gyógyszerek, amelyek szedése alatt általában engedélyezett a véradás, de a végső döntést a kivizsgáló szakember hozza meg.
  • A többi gyógyszer szedése általában nem akadálya a véradásnak, de jelezni kell a kivizsgáló orvosnak, vagy jelölni a kérdőíven, ha az alkalmazása a táblázatban leírt időtartamon belül történt, mert a levett vér nem alkalmazható valamennyi beteg gyógyítására.

Véradásra­ való­ alkalmasságot ­általában ­nem­ befolyásoló ­gyógyszerek

A felsorolt gyógyszercsoportok szedése (alkalmazása mellett) általában engedélyezett a véradás, azonban a döntést az alapbetegség figyelembevételével a kivizsgáló szakember hozza meg.

  • Külsőleg alkalmazott gyógyszerek
  • Allergiaellenes szem- és orrcseppek
  • Fogamzásgátló gyógyszerek
  • Vérnyomást csökkentő gyógyszerek
  • Koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek
  • Hangulatjavító gyógyszerek
  • Szorongáscsökkentő gyógyszerek
  • Figyelemjavító gyógyszerek
  • Pajzsmirigyhormon-pótló gyógyszerek
  • Vércukorszintet csökkentő gyógyszerek (kivéve inzulin)
  • Homeopátiás szerek
  • Vitaminok
  • Étvágycsökkentő gyógyszerek
  • Altatók
  • Nyugtatók
  • Hashajtók
  • Epehajtók
  • Emésztésserkentők
  • Fájdalomcsillapítók

Ha rendszeresen táplálékkiegészítőt vagy gyógyteát fogyasztunk, szóban jelezni kell azt is a kivizsgáláskor!

A további két gyógyszercsoport a véradásra való alkalmasságot befolyásoló gyógyszerek körébe tartozik.


Gyógyszerszedés és véradás 2. rész

2024. február 08.

Mire kell figyelni, ha valamilyen gyógyszert szedünk, de szeretnénk vért adni?

Szinte nincs olyan ember, aki ne szedne valamilyen gyógyszert, minimum fájdalomcsillapítót alkalmanként. Felmerül a kérdés, hogy ha vért szeretnénk adni, akkor a gyógyszerszedésünk befolyásolja-e a levett vér minőségét?

• Van néhány olyan gyógyszer, amelynek szedése alatt nem szabad vért adni.

• Vannak gyógyszerek, amelyek szedése alatt általában engedélyezett a véradás, de a végső döntést a kivizsgáló szakember hozza meg. 

• A többi gyógyszer szedése általában nem akadálya a véradásnak, de jelezni kell a kivizsgáló orvosnak, vagy jelölni a kérdőíven, ha az alkalmazása a táblázatban leírt időtartamon belül történt, mert a levett vér nem alkalmazható valamennyi beteg gyógyítására. Néhány gyógyszer magzatkárosító mellékhatással rendelkezik. Ha várandós nő olyan vért kap, amiben ezek a gyógyszerek jelen vannak, jelentősen megnő az embrió méhen belüli elhalásának, vagy a születendő gyermek súlyos rendellenességének a kockázata. Akit ilyen gyógyszerrel kezeltek, nem adhat vért, amíg a gyógyszer a szervezetében jelen van. Ezért feltétlenül jelezni kell a kérdőíven, ha a felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedte a megadott időtartamon belül.


Gyógyszerek, amik mellékhatásként depressziót okozhatnak

2024. február 01.

A legkülönfélébb hatású gyógyszerek adagolása válthat ki mellékhatásként depressziót. Hormonális fogamzásgátlók, savcsökkentők, illetve gyulladáscsökkentők szedése is depresszióssá tehet, mindez a betegtájékoztatókban is szerepel. Ha valakinél feltételezett mellékhatásként depresszió lép fel, orvoshoz kell fordulni!

Fotó: gettyimages.comA depresszió mint potenciális mellékhatás legalább 200 hatóanyaggal hozható összefüggésbe, és a probléma súlyát jól szemlélteti az a felmérés, ami szerint az USA-beli felnőttek több mint egyharmada szed olyan vényköteles gyógyszert, ami – mellékhatásként – depressziót válthat ki. Az arányok Európában is hasonlóak lehetnek.

Jót tesz a testnek, de árt a léleknek

Azok között a gyógyszerek között, amik mellékhatásként depressziót válthatnak ki, említhetők a

  • – hormonális fogamzásgátlók,
  • – egyes vérnyomáscsökkentők,
  • – gyomorsavcsökkentők (elsősorban a hatóanyagnevükben „-prazol”-ra végződők),
  • – különféle fájdalomcsillapítók,
  • – gyulladáscsökkentők (elsősorban a szteroid gyulladáscsökkentők),
  • – jóindulatú prosztatahipertrófia kezelésében alkalmazott egyes hatóanyagok.

Általában érvényes az, hogy ha egy beteg több olyan gyógyszert is szed, ami depressziót válthat ki, akkor fokozott a depresszió megjelenésének az esélye. Tény azonban, hogy konkrét esetekben az ok-okozati kapcsolat nagy biztonsággal való kijelentése, vagyis annak a megállapítása, hogy valaki egy adott gyógyszer szedése miatt vált depresszióssá, nehézségekbe ütközik. A depresszió (kiváltó októl függetlenül) gyakori állapot; egy 12 hónapos időszakon belül a lakosság 10 %-a depressziós. Szem előtt tartandó, hogy számos esetben nem maga a gyógyszer, hanem a betegség jelentette teher, aminek az enyhítésére az adott gyógyszert szedik, vezet depresszióhoz.

Akár duplájára is nőhet a depressziórizikó a fogamzásgátlók szedése miatt

Tapasztalatok alapján a kamaszkort követően a nőknél kétszer akkora gyakorisággal fordul elő depresszió, mint a férfiaknál,- ezért mindkét női nemi hormon, mind az ösztrogén, mind a progeszteron felelős lehet. Az állapoton tovább ronthatnak a hormonális fogamzásgátlók. Az érintett gyógyszerek betegtájékoztatójában is szerepel az, hogy a szedésük alatt hangulati mélypontok, depresszió előfordulhat.

A hormonális fogamzásgátlók alkalmazása 23-120 %-kal növelheti a depresszió kialakulásának a kockázatát. Vagyis, akár több mint kétszeresére emelkedhet az esélye annak, hogy valaki depresszióssá váljon, ha hormonális fogamzásgátló módszert alkalmaz. A pontatlannak tűnő adat azzal magyarázható, hogy a nő életkorától és az alkalmazott gyógyszerformától függően más-más mértékű a depresszió kockázatának a fokozódása.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...78