Információk, érdekességek

Interjú Kelemen Barnabással és Kokas Katalinnal: ,,A gyermekeinket bevonjuk a zenei életünkbe is.”

2024. július 05.

Melyik az az iskolai óra, ahol a diák egyedi oktatást kap? Ahol a pedagógus egyenként foglalkozik minden gyerekkel? A zeneiskola! Ennek mérhetetlen értékét szeretné a helyén kezelni a zenészházaspár, minden segítséget, inspirációt megadva az alapfokú zenetanároknak.

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Winterfest-en - Fotó: Felvégi AndreaKokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, érdemes művész és Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész négy gyermekük mellett páratlan pedagógiai érzékkel fejlesztik a magyarországi zenei életet és zenei képzést minden korosztály számára. A FAB (Fesztivál Akadémia Budapest) Országjáró Mesterkurzusukkal egész tanévben járják az országot és a Kárpát-medencét közel 50, nemzetközileg elismert művészkollégájukkal, és koncerteket, kerekasztal-beszélgetéseket és egyéni mesterkurzusokat adnak a zeneiskolai diákoknak, amely a pedagógusoknak szakmai továbbképzést jelent. Elindították a 22 év alattiak számára a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt, amely az évek során háromlépcsős rangos hegedűverseny-rendszerré és tehetségkutatóvá nőtte ki magát. Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a Fesztivál Akadémia Budapest nyári fesztiválját, a FAB Summerfestet július 14–21-ig, ahova a világ legjelentősebb művészei érkeznek és több száz – részben külföldi – diák. Ezek csak a nagyobb vállalások, és akkor hol vannak még az egyéni fellépések, na és a család, amit minden körülmények között az első helyre sorolnak?

– Mi volt az indíttatás ezen a csodálatos pályán?

Kelemen Barnabás: Főleg anyai ágon számos felmenőnél a művészet, a zene központi téma volt. Ezért várható volt, hogy ez nálam is fontos szerepet kap. Anyai nagyapám világhírű cigányprímás volt. Édesanyám csembaló- és zongoraművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekarban ismerte meg édesapámat, aki ott csellózott. A zenekari próbák légköre beszippantott engem is. Amióta elkezdtem beszélni, hegedűs szerettem volna lenni. A hegedűt „Jancsi”-nak hívtam, Rolla János miatt – nemrég az a megtiszteltetés ért, hogy mostantól az ő egykori Guarneri hegedűjén játszhatok, amely a magyar állam tulajdona.

Kokas Katalin: A családi krónikánk jegyzi, hogy az idős házi gyermekorvos csodálkozva hallgatta, ahogy még egy szót sem tudtam kimondani, de ha-há-zva kristálytisztán énekeltem. Még a férjét is elhívta az egyik vizitre, hogy meghallgasson. A szüleim zeneiskolai zenetanárok, anyukám felmenői elismert sportpedagógus-család, így a pedagógia és a színpad mindig jelen volt az életemben, és én ezt viszem tovább.


Hogyan kerül a rózsavíz a tortába?

2024. június 23.

Fotó: www.facebook.com/egycseppfigyelemalapitvany

A csokoládé és a különleges ízkombinációk domináltak a Magyarország Cukormentes Tortája verseny első zsűrizésén, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával a budapesti Zila kávéházban rendezett meg.

A verseny első zsűrizésére 19 pályaművel érkeztek a cukrászok. Több versenyző a klasszikus alapanyagokkal, a málnával, meggyel, mandulával, mogyoróval alkotta meg remekművét. De olyan cukrászok is akadtak, akik a rózsavíz, a szarvasgombás só és a tárkony felhasználásával igyekeztek lenyűgözni a zsűrit. Nándori László cukrászmester vezetésével a zsűritagok – köztük Erős Antónia, az alapítvány létrehozója és Nyári Dia színésznő – összetett szempontrendszer alapján, anonim módon értékelték a tortákat. A bírálatnál az íz, a küllem, valamint a szénhidrát- és kalóriaérték a legfontosabb szempont. A zsűri cukrász tagjai a technológiát, a praktikumot és a kreativitást is pontozták. A kiválasztott döntős kreációk mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető édesség, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is. A torták elkészítéséhez a versenyzők a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak. A győztes torta elemzését az Eurofins Food and Feed testing Hungary végzi majd.


Az álmok valóra válnak

2024. június 17.

Az álmok valóra válnak post thumbnail image

Gyermekkoromban volt egy nagy álmom, egy pici boltocska: tele rengeteg különleges lekvárral, ínyenc édességekkel, aprócska ajtóval, hatalmas felirattal: ÍZ-LIK. A lekvár bolt mellett sokszor gondoltam, belőlem igazán jó bölcsis néni válna, végül matematika – fizika szakos tanár lettem. Álmomban is volt egy gyönyörű kislányom, kisfiam, akik soha nem voltak betegek. Álmomban nem tudtam, hogy mi az a gluténérzékenység, tejfehérje allergia, glutén és tejmentes diéta….

Sára lányom születése sem volt eseménytelen, a pici hölgynek rettenetesen sietős dolga volt a kinti világban, 12 héttel hamarabb született, mint vártuk. A táplálása baba korában nem volt egyszerű, de ma már látom, hogy sok korababa pont ugyanazonon a nehézségeken megy keresztül, amiket mi is végig jártunk. Emlékszem, 8 hónapos volt, mikor egy doktornéni javaslatára elkezdtük bevezetni a glutént, ha esetleg problémát okozna neki, derüljön ki minél hamarabb. Mi csak néztünk egymásra a férjemmel, nálunk ilyen gond biztos, hogy nem lesz, hiszen a családban nincs gluténérzékeny. Sára viszont örömmel fogadta az előírt glutén adagot és fogatlan szájacskájával naponta majszolta jóízűen a kiflicsücsköt. Pár évvel később nekem lett gyanús a lányom: már elmúlt 5 éves, de még nem nőtte ki a kruppot.

A krupp mellé jött az asztma, növésben elmaradt a kortársaitól, naponta többször volt hasmenése, ha valaki tüsszentett a városban, ő lázas lett, nem volt olyan betegség, amit ne kapott volna el. Ráadásul igen furcsa szokásai voltak, mi ezeket csak mizériáknak hívtuk. Folyékony szappannal tilos volt kezet mosni, mert csúszós maradt, a cipő tépőzárnak kötelezően ugyan addig kellett érni mindkét oldalon, a nadrágok két madzagja is mindenképpen egyforma hosszú kellett, hogy legyen, és persze az sem volt mindegy, hogy mit vett fel. Hát álmomban soha nem gondoltam, hogy nekem egyszer egy ilyen mizériás kislányom lesz. 


Gyermeket nem ígér, de segít a meddőséggel küzdő pároknak ez a program

2024. június 13.

A régóta gyermekre váró házaspárok az Anna-Joachim-programban megélhetik a sorsközösségből, a problémák megosztásából és közös feldolgozásából fakadó erőt, emellett intenzív pszichológiai és mentálhigiénés támogatást kapnak.  

Fotókredit: Apor Vilmos Katolikus Főiskola „A meddőség negatív hatással van az egyéni jóllétre, a párkapcsolatra, a szociális kapcsolatokra is. Szívszorító hallani, amikor a házaspárok arról mesélnek nekünk, hogy már nem szeretnek családi eseményekre, születésnapokra, karácsonyi vacsorákra járni, mert miközben gyerekek rohangálnak az asztal körül, a rokonok kérdő tekintettel néznek rájuk, hogy náluk mikor jön a baba. Az a sorstárs közösség azonban, amely a program segítségével létrejön, nagyon nagy erő, valódi gyógyír” – mondja Homokiné Hollósi M. Cecília tanácsadó szakpszichológus, az Anna–Joachim-program szakmai vezetője. Hozzáteszi, a hozzájuk forduló házaspárok más-más élethelyzetben vannak, egy dolog azonban közös bennük: mindannyian szenvednek attól, hogy hiába próbálkoznak, nem érkezik meg a várva várt gyermek.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola 2019-ben indította el az egyedülálló, ingyenes programot, amely a régóta gyermekre váró, vágyó házaspároknak nyújt mentálhigiénés, spirituális támogatást keresztény szellemiségben, szakemberek segítségével. Az elmúlt öt évben több mint 50 házaspár vett részt a programban, amely – emeli ki a szakpszichológus – nem ígér gyermekáldást, viszont könnyebbé teszi azt a nehéz terhet, amelyet meddőséggel küzdő házaspárok hordoznak.

A párterápiától a pszichodrámáig

A házaspároknak egy három hétvégéből álló programsorozatot kínálnak az Apor Vilmos Katolikus Főiskola budapesti campusán, ahol a résztvevők két és fél napot töltenek együtt, így megélhetik a sorsközösségből, a problémák megosztásából és közös feldolgozásából fakadó erőt, emellett intenzív pszichológiai és mentálhigiénés támogatást kapnak. „Párkonzultációs lehetőségeket biztosítunk a házaspároknak, szombaton és vasárnap pedig trénerek, külsős szakemberek foglalkoznak velük, akik szakmájuk legjavát hozzák – párokkal, csoportokban dolgoznak többek között az irodalom-, a művészetterápia, a pszichodráma, a kognitív pszichológia, a szexuálpszichológia módszereit használva” – magyarázza Homokiné Hollósi M. Cecília.

Az elmúlt öt évben az Anna–Joachim-programban részt vevő házaspárok körülbelül felénél született gyermek – eddig. Ám a tanácsadó szakpszichológus nem csupán ezt tartja sikernek, hanem azt is, ha a segítségükkel megmenekül egy házasság, egy pár elindul az örökbefogadás felé vezető úton, vagy egy csoport valódi közösséggé alakul, és tagjai évekig segítik egymást.

A program szakemberei ugyanakkor a társadalmat is igyekeznek érzékenyíteni, hogy a nehezített gyermekvállalás – amely Magyarországon minden ötödik-hatodik párt érint – ne legyen tabutéma. 2023 szeptemberében elindították az Ajándék című podcastot, a Youtube-on pedig már az összes része látható az Együtt fölfelé című, Tarjányi Krisztina Irma által rendezett, rövidfilmekből álló sorozatnak.


Nőhet a fiatalok szívbetegsége, ha a kismama cukorbeteg

2024. június 10.

Nőhet a fiatalok szívbetegsége, ha a kismama cukorbeteg post thumbnail image

Fokozott lehet a kockázata a szívbetegség kialakulásának azoknál a fiatal felnőtteknél és kamaszoknál, akiknek az édesanyja cukorbetegséggel küzdött a várandósság idején – derült ki egy friss tanulmányból.

A winnipegi Manitoba Egyetem kutatói megállapították, hogy azoknál az embereknél, akiknek az édesanyja terhességi cukorbeteg volt, 50-200 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki szívbetegség még 35 éves koruk előtt, mint azoknál, akik nem voltak kitéve a cukorbetegségnek a méhen belül – olvasható a Canadian Medical Association Journal (CMAJ) című orvosi folyóiratban.

 „Ezek a megfigyelések alátámasztják azt a feltételezésünket, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kamaszkori és fiatal felnőttkori kialakulása összefüggésben van az anyai cukorbetegséggel” – húzta alá Jonathan McGavock, a manitobai gyermekkórház kutatóintézetének munkatársa, a Manitoba Egyetem docense.

A szakemberek csaknem 190 ezer anyától született több mint 290 ezer olyan gyerek adatait elemezték, akik 1979 és 2005 között jöttek világra a Kanada déli középső részén lévő Manitoba tartományban.

A gyerekek 2,8 százaléka volt kitéve gesztációs diabétesznek (terhességi cukorbetegség) és 1,1 százalékuknál az anya már a terhesség előtt is 2-es típusú cukorbetegséggel küzdött.

A két érintett cukorbetegségnek való kitettség gyakorisága egyre nőtt a tanulmány ideje alatt, és a tendencia a világ más területein is megfigyelhető volt.

Az anya cukorbetegségének kitett fiatalok körében a három leggyakoribb diagnózis a magas vérnyomás (8713 ember), a 2-es típusú diabétesz (3568 ember) és az iszkémiás szívbetegség (715 ember) voltak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...226