Információk, érdekességek

Boldog születésnapot, Magyar Vöröskereszt! – 143 éve tesz a Magyar Vöröskereszt a humanitárius ügyekért

2024. május 27.

A Magyar Vöröskereszt munkatársai Fotó: Szalai Csaba

 

1881. május 16-án alakult meg a Vörös-kereszt Férfiegylete, majd másnap a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve megkezdte működését a Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egylete, a Magyar Vöröskereszt elődje. A szervezet így megalakulásának 143. évfordulóját ünnepelte idén május 16-án.

A Magyar Vöröskereszt koszorúzási ceremóniával köszöntötte a jeles napot a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, az egylet megszületésének emlékét őrző emléktáblánál, és az ország számos pontján tartottak megemlékezéseket.


PATIKANAP – 2024. JÚNIUS 5.

2024. május 24.

Az év egyetlen napja, amikor a figyelem a gyógyszerészek munkája felé fordul, és az az ő tevékenységük ünnepe.

A gyógyszerészi tevékenység komplex, intellektuális tevékenység. Számos ága, szerteágazó területe van. Nyilván a gyógyszertárban dolgozó gyógyszerészek képezik a hivatás bázisát, és a betegek is az ő tevékenységüket ismerik leginkább.

Ez évi 60 millió találkozást jelent a betegekkel, 60 millió kommunikációs lehetőséget, 60 millió terápiás tanácsadást.

A gyógyszerészek „könnyen hozzáférhetőek” az egészségügyi szakemberek közül, és így jelentős szerepet játszanak az emberek egészségkultúrájában, az egészségmegőrzésben, a betegségek optimálisabb elviselésében. A gyógyszertári tanácsadás –amennyiben a beteg igényli – sok mindenre kiterjedhet, a megfelelő gyógyszerhasználattól kezdve az életvitelen, a prevención át a szűrővizsgálatok szükségességéig. A 60 millió találkozás alkalmával ez egész évben a beteggel való foglalkozást jelenti.

A Patikanap az év egyetlen napja, amikor ráirányul a figyelem a gyógyszerészekre, értékelve egész éves munkájukat,
és ily módon legyen ez az ő napjuk.

Ám ők ekkor sem feledkeznek el a betegekről, sőt kitüntetett figyelemmel, külön-leges programokkal, aktivitásokkal, esetleg kedvezményekkel várják az érdeklődőket. Az országos, központi megnyitó a Pest vármegyei Alsónémediben, a dr. Nagy Vilmos vezette Glória Gyógyszertárban lesz megtartva. De várhatóan a többi vármegyének is lesz saját központi megnyitója.

Minden Patikanapnak van egy kiemelt egészségügyi témája is, mely központi szerepet játszik a következő évi Patikanapig. 2024-ben ez a diabetes.

Ez azért is fontos, mert a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a magas cukorbevitel mind-mind hozzájárul a betegség kialakulásához. Megfelelő információ és egészségügyi tanácsadás, viszont segíthet e körkép kialakulásának megakadályozásában, vagy legalább a késleltetésében. Hamarosan elindul a Nemzeti Diabetes Program, melynek a stratégiai kialakításában a gyógyszerészi kamara is közreműködik. Ha már valaki cukorbeteg, akkor rendkívül fontos a megfelelő gyógyszerelés, a vércukorszint karbantartása, mert ez az élethosszig tartó betegség számtalan kockázattal jár. Ezért a tanácsadásban nagyon nagy szerepe lehet a gyógyszerésznek, mert ő az, aki időről időre találkozik a beteggel, nyomon tudja követni az orvos által előírt terápiát, és kérdés esetén megfelelő, hiteles információkkal szolgálhat. A patikák tehát ezen a napon kitüntetett figyelemmel várják nemcsak a cukorbetegeket, hogy a szakemberek minden felmerülő kérdésre kimerítő választ tudjanak adni.

A hivatalos országos ünnepi megnyitóra Alsónémediben 2024. június 5-én, szerdán kerül sor. Erre a napra biztosított a szűrőbusz egész napos jelenléte is, amelyen az érdeklődők ingyenes szűrővizsgálatokon, tanácsadásokon vehetnek részt.


WORLD SLEEP DAY 2024 HUNGARY

2024. április 10.

Az  alváskultúra kiemelkedő nemzetközi eseménye, a World Sleep Day/Alvás Világnapja 2024 alkalmából Magyarországon immár 15. alkalommal került sor életmód/alvás konferenciára a Magyar Alvás Szövetség, a World Sleep Society közép-kelet-európai koordinációs központja és a Budapesti Alvásközpont szervezésében. A rendezvény rangos előadói arra keresték a választ: hogyan tudjunk jobban aludni? A nemzetközi alvás szervezet, a World Sleep Society idei jelmondata: SLEEP EQUITY FOR GLOBAL HEALTH! – ALVÁSSAL AZ EGÉSZSÉGES VILÁGÉRT! A Magyar Tudományos Akadémián került sor a Magyar Alváskönyv (2) bemutatására és a Sleepfriendly Company, a Sleepfriendly Product és a Sleepfriendly Hotel elismerések átadására is.

World Sleep Day/Alvás Világnapja a tavaszi napéjegyenlőség előtti péntek, idén március 15-e. Magyarországon, a nemzeti ünnep miatt március 13-án került erre sor. A világ legjelentősebb alvás szakmai szervezete, a 72 országot tömörítő World Sleep Society által 2008 óta évente megrendezett esemény célja, hogy felhívja a kormányok, szervezetek, intézmények, az emberek figyelmét a jó és egészséges alvás előnyeire, azok társadalmi, egészségügyi, oktatási és szociális vonatkozásaira, valamint hozzájáruljanak ahhoz, hogy jobban aludjanak az emberek. Magyarországon a Magyar Alvás Szövetség szakmai szervezetek és partnerek bevonásával, konferencia keretében, tudományos szakmai fórum keretében kapcsolódott a világeseményhez.


Február, Böjtelő hava - Népi megfigyelések és teendők

2024. február 14.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Számos népi megfigyelés és hagyományos teendő kötődik februárhoz. Őseink még összeköttetésben éltek a természettel és az isteni renddel. Ünnepeink ennek a kapcsolatnak a jelentőségéről adnak bizonyságot. A február még nevében is hordozza az elmúlást és a megtisztulást, felkészülést az újjászületésre.  

Február neve

Február a rómaiaknál a legősibb időkben az utolsó hónap volt, a végzés, a befejezés ünnepe. Ez magyarázza, hogy részben a halállal, részben a termékenységgel kapcsolatos kultuszok fűződnek hozzá. Az ókorban pedig az engesztelés hónapjaként tartották számon. Ovidius által a római naptárban fellelhetők a február ünnepei. Februa névvel illettek minden olyan anyagot, ami a tisztító szertartásokhoz kell. A hónap latin neve, Februarius, ami lehetséges, hogy a szabin februm, azaz tisztulás szóból ered. Való igaz, hogy február már az antik Rómában is a decemberi, januári vígságra következő testi-lelki megtisztulás idejének számított.

A régieknél Böjtelő hava

Február régi magyar (katolikus) neve Böjtelő hava. A farsang utáni és húsvét előtti időszakot jelöli, mivel ez a katolikus vallásban böjti időszak. Vannak írások, ahol télutó néven tartják számon. A régi székely-magyar naptár szerint Jégbontó havának nevezik, illetve őseink Szarvastor havának is nevezték februárt.

Népi megfigyelések

Ha gyertyaszentelőkor énekel a pacsirta, utána még sokáig fog hallgatni. Ameddig besüt a nap gyertyaszentelőkor a pitvarajtón, addig fog még a hó beesni. Ágota még szorítja, de Dorottya majd tágítja.

Ha Gyertyaszentelő Boldogasszony napján fénylik az idő, hideg lesz, tartja a mondás, de ha keményen fagy, vége a télnek. Ugyanez vonatkozik Péter és Mátyás napjára is.


Vízkereszttől hamvazószerdáig - Varázslatok farsang idején

2024. január 09.

A tavaszvárás Kép: Fernand De Canne / Unsplash lelki varázsával hintett farsang régóta az emberiség ünnepei közé tartozik. A pogánykori népszokásoktól indulva a Saturnália ünnepeken át a mai álarcos bálokig élő hagyomány a sötétebb időszak vidámabbá tételére. A tél kevesebb fényt ad számunkra és ezt a negatív hatást enyhítik a farsangi mulatságok. Tavasszal, mikor az élet újjáéled, szirmukat bontják a virágok, csicseregni kezdenek a madarak és élettel telik meg a táj, akkor a fény újból betölt minket. A farsangi játékok és mulatozás erre irányítja figyelmünket, örömöt és jókedvet hozva, a sötétebb napokban. 

Vízkereszttől hamvazószerdáig

A farsang időszaka vízkereszttől, január 6-ától hamvazószerdáig, a 40 napos nagyböjt kezdetéig tart. A tavaszvárás pogánykori, ünnepeiből nőtt ki, gyakorlatilag a zajos mulatozás, a tréfálás, bolondozás, eszem-iszom és az advent lezárulásával, a párkeresés, udvarlás időszaka. A téli sötétebb napok kellemesebbé tételét is szolgálták az ünnepségek, no meg persze ilyenkor nem volt annyi munka a paraszti gazdaságokban és a szórakozással mulatták az időt.

Termékenységvarázsló

A tél temetését és bőséges új esztendőt, szimbolizál számos ez idő tájt kialakult népszokás. Például termékenységvarázsló cselekményekkel is kiegészülhet a farsangolás. Ha gazdasszony kukoricát szór a farsangolók lába alá, hogy minél több csirkéje keljen ki, mint ahogy a letaposott kukorica is kikel, úgy bújik minden kiscsibe is a tojásból történjék bármi. Magyarországon a farsangi dramatikus játékok között ismert volt a lakodalmas és a halottas játék is. A telet általában szalmabáb szimbolizálta. Ezt végigvitték a faluban, aztán általában elégették, vagy betemették a hóba, földbe.

Tehát ebben az időszakban érdemes elvégeznünk mindenféle termékenységgel, bőséggel kapcsolatos rítust.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...60