Információk, érdekességek

Fogzománc sérülés: gyakran mi okozzuk, pedig csak az alaposságot visszük túlzásba

2021. szeptember 14.

 Képforrás: Oral-BKi ne érezte volna fogait élete során érzékenynek vagy éppen helyenként elszíneződöttnek? A fogzománc kopása kezdetben szemmel nem látható, de fogaink érzékennyé válását azonnal megérezzük. A folyamat sajnos nem visszafordítható, de tehetünk azért, hogy lassítsuk.  

Nemcsak a savas, cukros ételek és édességek, hanem fogmosási szokásaink is hatással vannak a fogzománc kopására. Bár gyermekkortól kezdve folyamatosan tanuljuk, hogyan, milyen mozdulatokkal és mennyi ideig kell helyesen fogat mosni, mégis gyakran túl erősen tisztítjuk fogainkat, és persze nagyon gyorsan túl akarunk esni a fogmosáson.
 
Nem könnyű magunktól ráérezni, hogyan kell alaposan tisztítani a fogainkat úgy, hogy közben ne károsítsuk mi magunk túlzott sikálással, erős, rányomó és szinte kizárólag vízszintes kézmozdulatokkal a fogzománcot. 
 
Mi lenne, ha állandó visszajelzést kapnánk a fogmosás helyességéről minden egyes alkalommal? Az Oral-B legújabb fejlesztésével már ez is lehetséges!
 
Az P&G legújabb mágneses elektromos fogkeféje, az Oral-B iO™ már a fogmosás ideje alatt folyamatos visszajelzést küld nekünk a fogmosás minőségével kapcsolatban. 
 
A termék szoftveres támogatással működik, az Oral-B által fejlesztett mobilapplikáció helyzetérzékelő szenzorai a szájüreg teljes területét felismerik. Az iO9 3D fogfelszínt követő rendszere akár 16 zónában képes azonosítani és ellenőrizni a tisztítást. A fogmosás során okostelefonunkon követhetjük, hogy megfelelően mosunk-e fogat, és az applikáció minden alkalommal megmutatja, min kell javítanunk. Az azonnali visszajelzés után már biztosak lehetünk benne, hogy helyesen tisztítjuk fogainkat, így szinte saját fogorvosunk lehet, aki utat mutat a hatékonyabb fogmosásban és a megfelelő szájápolási szokások kialakításában.

5 tipp, amivel csökkenthető a második szívinfarktus rizikója

2021. szeptember 11.

Fotó: 123rf.com

Bár szerencsére egyre jobbak a szívinfarktuson átesettek életkilátásai és teljes felépülésének esélyei, tény, hogy a korábbi szív-érrendszeri esemény kockázati tényezőként merül fel egy újabb esemény bekövetkezéséhez.  Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa azokra a lépésekre hívta fel a figyelmet, amelyekkel csökkenthetjük a rizikót.

Szedjünk pontosan a felírt gyógyszereket

Szívinfarktus után nagy valószínűséggel egy életen át tartani fog a gyógyszeres kezelés, amelynek célja a jó állapot stabilizálása, az újabb esemény (például stroke, újabb infarktus) megelőzése. Éppen ezért nagyon fontos, hogy pontosan szedjük be a felírt gyógyszereket, se a dózist, se a típust ne változtassuk, még akkor sem, ha jobban vagyunk.

Vaskó doktor szerint ilyenkor célszerű egyeztetni az orvossal, aki kontrollvizsgálatok után maga rendeli el a változást, ha szükséges. Praktikusan ismerni kell a szedett gyógyszerek nevét és a hatásmechanizmusukat. Fontos elolvasni a betegtájékoztatót, megismerkedni a dózisokkal és az esetleges mellékhatásokkal. A gyógyszerszedés orvos által ismertetett részleteit érdemes leírva is magunknál tartani.

Működjünk együtt az orvossal

Kimondottan nagy hangsúlyt kell helyezni az orvos-beteg együttműködésre – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – Orvosként arra biztatom a pácienseket, hogy merjenek kérdezni, tájékozódni és figyeljék a szervezetük reakcióit, és számoljanak be róla, mert fontos visszajelzés. Megfelelő életmóddal, gyógyszerekkel és rendszeres kontrollal nagyon jó állapot tartható fenn, és jelentősen csökken az ismételt infarktus kockázata is.

Vegyünk részt rehabilitációs programon

Az utóbbi években több kutatás is igazolta, hogy szívinfarktus után a betegek szívének állapota és fizikai teljesítőképessége akkor javult a legjobban, ha a rohamot követően már egy hét múlva elkezdték a mozgatást és a rehabilitációs program három hónapnál tovább tartott. Az egyéni értékekre alapozott, személyenként kidolgozott mozgás- és életmódterv pedig a későbbiekben jelentősen hozzájárul az életminőséghez, kis túlzással ezen múlik, hogy teljes életet élhet-e a páciens, vagy élete végéig „betegállományban” marad.

Csökkentsük a rizikófaktorokat

Közismert, hogy a mozgáshiány, a dohányzás, a magas koleszterin- és vérnyomás, a nem megfelelő táplálkozás, a túlsúly mind komolyan veszélyeztetik az egészséget, különösen a szív-érrendszert. Éppen ezért mindent meg kell tenni, hogy ezeket a rizikófaktorokat kiiktassuk, vagy legalább csökkentsük. Ebben komoly segítség lehet az életmód orvoslás, amelynek keretében személyre szabott iránymutatást kaphatunk a számunkra optimális és biztonságos életmód kialakításához.  


A nyár veszélyes a májra?

2021. augusztus 20.

Itt a nyár, a családi, baráti összejövetelek, a nyaralás, a pihenés, az önfeledt kikapcsolódás időszaka. Ilyenkor előfordul, hogy kevésbé figyelünk oda az egészséges táplálkozásra, a rendszeres mozgásra, és ennek veszélyes következményei lehetnek nemcsak a felszaladó kilók miatt, de májunk állapotára nézve is. Egy friss kutatás eredményei szerencsére azt mutatják, hogy van egy mindenki számára elérhető ital, ami némileg ellensúlyozhatja a májat károsító hatásokat.

Fotó: pixabay.comA máj elengedhetetlen szerepet játszik az anyagcsere folyamataiban, a méregtelenítésben, illetve egyes vegyületek szintetizálásában és tárolásában. A máj állítja elő a koleszterint, tisztítja meg a beérkező vért, számos létfontosságú fehérjét és alvadási faktort termel, A-, D- és B12-vitaminokat raktároz, és a toxikus anyagok lebontásában is elsődleges szerepet játszik.

Létfontosságú szervünk viszonylag jól bírja a fokozott terhelést is, de érdemes vigyáznunk rá, mert súlyos következményekkel járhat, ha a májunk kapacitása végéhez közeledik. A krónikus májbetegségek kialakulásának kockázatát növelheti többek között például az elhízás, a cukorbetegség, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a hepatitis-B és -C vírusfertőzés. Így, ha a mértéktelen evés-ivás, a nem megfelelő higiéniai körülmények, a megszokottnál intenzívebb szórakozás, bulizás tartósan jelen vannak az életünkben, akkor annak májunk láthatja a kárát.

A BMC Public Health című orvosi folyóiratban néhány hete megjelent tanulmány* szerint van egy évezredek óta kedvelt ital, melynek rendszeres fogyasztása azonban csökkenti a krónikus májbetegségek kialakulásának kockázatát. A tanulmány szerzői több mint tíz éven át követték félmillió ember egészségi állapotát, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok körében, akik napi 3-4 csészényi kávét fogyasztottak, csökkent a krónikus májbetegség előfordulása, és kevesebben hunytak el májbetegség következtében.

Az összes résztvevő 78 százaléka (384 818 ember) fogyasztott kávét, míg 22 százalékuk (109 767 ember) nem. A kávét nem fogyasztókhoz képest a kávézóknál 21 százalékkal kevesebb volt a krónikus májbetegség, közel 20 százalékkal alacsonyabb a krónikus vagy zsírmájbetegség kialakulásának, és 49 százalékkal a krónikus májbetegség miatti halálozás kockázata.


3+1 tipp, hogy megúszd a nyaralást betegség nélkül

2021. augusztus 18.

Fotó: pixabay.comLegyen úticélunk a Balaton, Horvátország vagy Mallorca, a baj bárhol utolérhet. A roskadásig pakolt bőröndből nem hiányozhat majd a védettségi igazolvány, a maszk, a lenge nyári ruhák és a bikini, de a kötelező körökön túl érdemes gondolni arra is, mi hozhat enyhítést egy napszúrás vagy egy éjszakába nyúló buli után a másnap kellemetlen tünetei ellen. Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos, homeopata olyan természetes megoldásokat javasol, amelyek kihúznak a pácból a nyaralás problémásabb napjain.
  • Napszúrás ellen belladonna

Ha nem figyelünk oda a megfelelő folyadékpótlásra és nem találunk árnyékot az erős napsütésben, az egyre intenzívebb UVB-sugárzástól akár húsz percen belül megtörténhet a baj. Pedig a napszúrást kísérő kellemetlen hányingert és fejfájást egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülhetjük: Sebő Zsuzsanna felhívja a figyelmet rá, hogy ha tehetjük, ne menjünk napra dél és délután három között, vagy ha mégis, mindig hordjunk fejfedőt. Ha ennek ellenére is mi húztuk a rövidebbet, akkor érdemes maszlagos nadragulyából (atropa belladonna) készült homeopátiás szerrel enyhíteni a panaszokat, amely nem csak az égett bőrfelület gyulladását, hanem a lüktető fejfájást is csökkentheti a tapasztalatok szerint.

  • Karcolások és vágások ellen

A köves adriai partszakaszok felfedezése maradandó élmény, azonban könnyen megeshet, hogy a nyaralásra nem csak a filterezett képek, hanem a bőrünkön sokáig elidőző hegek is emlékeztetnek majd. Már a nagyanyáink is körömvirággal orvosolták az apróbb hegeket, hiszen fertőtlenítő hatású és segíti a gyógyulást is. A calendulából készült homeopátiás szer belsőleg is bevethető. „Ha vágott sebbel van dolgunk, érdemes hegyi árnikával enyhíteni a fájdalmat és gyorsítani a gyógyulást, így azt is mindenképp tegyük bele az elsősegélydobozunkba. Az arnicaból készült homeopátiás szer a sérülések, vérzések szere, így ilyen esetekben is bátran alkalmazzuk.” –  mondta el Sebő Zsuzsanna.

  • Kisebb-nagyobb rovarok erős csípéssel

Praktikák a csípések kezeléséhez

2021. augusztus 10.

Fotó: gettyimages.com

A rovarcsípések általában csak enyhe panaszt okoznak, de többnyire gyermekek esetében találkozhatunk súlyosabb válaszreakciókkal is. A duzzanat, vörösség és viszketés kezelésével kapcsolatban dr. Pintér Judit allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa adott hasznos tanácsokat.

Kisgyermekeknél intenzívebb tünetek

A nyári időszak talán legzavaróbb jelenségei közé tartoznak a szúnyog, hangya, méh és darázscsípések. A normális reakció lehet helyi, vagyis viszketés, fájdalom, vörös duzzanat a csípés helye körül, illetve kiterjedt, a csípésen túlterjedő, például a bokán történő csípés esetén beduzzadhat az egész láb. Noha ez ijesztőnek látszik, ez is normális válasz.

Az általános reakciókat a méregben lévő toxinok okozzák. A csípés során a szervezetbe jutott méreganyagok ellen immunrendszerünk védekezni kezd, ezért hisztamint szabadít fel. A kisgyermekek szervezete éppen csak ismerkedik az idegen anyagok legyőzésének folyamatával, ezért a felnőtteknél normális körülmények között néhány nap alatt megszűnő piros duzzanat náluk jóval tovább tarthat és intenzívebben is jelentkezhet.

Méhcsípésre szódabikarbóna, szúnyog ellen ecet

  • A méh váladéka savas kémhatású, ezért a csípést lúgos folyadékkal jó bekenni, ehhez szódabikarbónát keverjünk el kis vízben. A darázscsípés ezzel szemben lúgos méreganyagot juttat a bőrbe, így azt savas oldattal, pl. citromlével, ecetes vízzel érdemes kezelni. Mindkét rovar okozta csípés esetén mossuk le a bőrt langyos, szappanos vízzel és használhatunk antihisztamin, illetve lidokaintartalmú kenőcsöt és jeges borogatást is.
  • Hangyacsípés ellen alkalmazzon gyenge lúgot, pl. nátrium bikarbonát (szódabikarbóna) pasztát vagy híg ammóniát, hogy semlegesíthesse a hangya által csípés közben kibocsátott hangyasavat!
  • Szúnyogcsípésre nagyon jó házi gyógymód, ha enyhe ecetes vízzel lemossuk a csípést, legjobb az almaecet erre a célra. Ecetes borogatást is tehetünk a bőrre.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...128