Információk, érdekességek

A légkondival fűteni is lehet?

2022. január 19.

A meleg elmúltával, a légkondicionáló berendezések kapcsolója után is egyre kevesebbszer nyúlunk. A klímaszezon azonban korántsem ért véget. A hűtő-fűtő funkciójú klímaberendezések a hűvösebb őszi napokon ismét jó szolgálatot tehetnek otthonunkban. De csak akkor, ha a megfelelő tisztításról is gondoskodunk.

„Már a légkondicionáló kiválasztásánál érdemes mérlegelni, hogy otthonunkat sokkal komfortosabbá tehetjük olyan klímával, amellyel nem csak hűteni, de fűteni is tudunk. Az ilyen típusú berendezések számos előnnyel bírnak a hűtésfunkción túl. Kiegészíthetjük velük a fűtést, enyhíthetjük a magas por, vagy allergénanyag-koncentrációt a lakás levegőjében, és még energiát és pénzt is spórolhatunk” – mondta Váradi György lakossági klíma szakértő.

Felejtsük el a hősugárzót

Bár sokan gondolják, azt hogy klímával fűteni épp olyan drága mulatság, mint az elavult hősugárzó készülékekkel, ez a mai modern berendezések használatával már koránt sincs így. Sőt!

„Ha a külső hőmérséklet nem megy -5 C fok alá, a klímával való fűtés egyszerű és energiatakarékos. Invertes berendezéssel ugyanez akár -20 C foknál is elmondható” – mondta a szakértő.

Az őszi és kora téli időszakban, amikor a lakásban már fázunk, de a teljes fűtést még nem akarjuk elindítani, vagy a gyerekek szobájában szeretnénk kicsit meleget csinálni, ideális választás lehet, ha a légkondicionálót használjuk.

A klímaberendezések a hőszivattyú elv alapján fűtenek, amely azt jelenti, hogy az elektromos energiát nem a hő előállítására, hanem a hő szállítására használják fel, így a bevitt energiának a többszöröse kapható meg melegként. És a családi kasszában évente több tízezer forint maradhat az eddig kifizetett fűtésköltségből.

Életmentő tisztítás, évente kétszer

A kettős funkciójú klímáknál nagyon fontos, hogy ne csak a nyári, de az őszi hónapokban is végeztessük el szakemberrel a szezonális klímatisztítást, mert az egészséges légáramlást fűtéskor is szükséges biztosítani.

A megfelelő tisztítást indokolja, hogy a használat során a szűrők elpiszkolódnak, a nagy mennyiségű levegő áramoltatásával a levegőben lévő szennyeződések – úgy, mint például por, atkák, penészgomba spórák – nem csak a szűrőkön, hanem a belső felületeken is lerakódhatnak. Ezek a lerakódások egyrészt akadályozzák a berendezés optimális működését, így csökken a hatékonyság, miközben nő a villanyszámla.


Miben segít a születési képletünk?

2022. január 10.

Tudta, hogy mindenkinek egyedi életútja van? Hogyan ismerhetjük meg és hogyan lehet megtalálni a saját helyes irányunkat? A születési képletünk fontos támaszunk lehet ebben…

Fotó: gettyimages.comA karma asztrológia fontos tudomány. Alapos ismerete segítséget nyújt számunkra abban, hogyan ismerjük meg önmagunkat, személyiségünket. Az előző cikkben a csillagok rejtélyes világát mutattam be, most pedig szeretném a kedves olvasókat megismertetni a születési képletünkben rejlő lehetőségekkel.

Az asztrológia felosztja az égbolt ekliptika alatt és felett 20-20 fokra elhelyezkedő szakaszát állatövi jegyekre, ez a zodiákus. Ez alapján 12 állatövi jegyet különböztethetünk meg egymástól (Kos, Bika, Ikrek stb.) A pontos születési időpont (óra, percre) és hely alapján meghatározható a születési horoszkópunk (radix), amely megmutatja, hogy a világra érkezésünk pillanatában az égitestek hogyan helyezkedtek el az állatövön. Ezekből a szimbólumokból következtethetünk az alábbi területekre.

1. Életút keresése

Ki ne találta volna magát már olyan élethelyzetbe, hogy szeretett volna valamin változtatni, de nem tudta pontosan megfogalmazni mi az és azt sem tudta milyen irányba induljon el. Érezte, hogy nem érzi jól magát az adott helyzetben, de fogalma sem volt, merre menjen. Valaki már a pályaválasztás útvesztőjében eltéved, mások sok évet ledolgoznak egy munkahelyen és utána jönnek rá, hogy valamit máshogyan kellene. Vannak, akik azon töprengnek, hogy kezdjenek-e bele egy új vállalkozásba, merjék-e feladni az addig megszokott életüket. 

Az asztrológiai képlet elemzése során jól meghatározható az életfeladatunk, pontosan látjuk az életutat, megtaláljuk az életcélunkat. Többen beszámolnak az asztrológiai konzultáció végén arról, hogy soha ilyen tisztán még nem körvonalazódott az életútjuk.

2. Szorongások, fóbiák

Mindenki ismer olyan embert, aki fél a víztől, a repüléstől, nem mer a liftbe beszállni vagy bezártság érzése van. Olyanok is vannak, akik úgy érzik a munkában nem elég jók, vagy azon aggódnak, hogy tudnak-e elegendő pénzt félretenni. Sérülhet a biztonságérzetünk is, ilyenkor többször leellenőrizhetjük, hogy be van-e zárva az ajtó. De félhetünk a sötétben, a szellemektől, a haláltól, és ezt még hosszasan sorolhatnánk. 

Az elemzés által napvilágra kerülnek az ösztönös és tudatos szorongásunk okai, melyek főleg a múltból hozott sebek, előző életünk lenyomatai. Látjuk, milyen életterületen fordulnak elő leginkább, hogyan lehet mindezeket könnyebbé tenni és oldani.

3. Anyagi javak, tehetség kibontakoztatása

Sokan keresnek meg azzal a problémával, hogy úgy érzik, nem tudják a bennük rejlő tehetséget felszínre hozni vagy kibontakoztatni. Hiába jobb képességűek, mint a kevésbé rátermett munkatársaik, mégsem tudnak karriert befutni. Másoknak anyagi nehézségeik vannak. Nehezen tudnak pénzt keresni, vagy mindig történik az életükben valami, ami miatt a megszerzett pénz „elúszik”. 

Ezeknek a problémáknak számos oka lehet. Feltételezhetően asztrológiai szempontból számukra nem megfelelő az a munka, hivatás, amit végeznek. Lehet nehezítés a karrier, pénz házában. Mindig személyre szabottan keressük meg a válaszokat és a megoldási lehetőségeket.


Az agysebészek és a rakétatudósok sem nagyobb lángelmék, mint más

2022. január 08.

Fotó: gettyimages.com

Az agysebészek és a rakétatudósok sem különösebben okosabbak az átlagnál – erre a megállapításra jutott egy új kutatás, amelyben repülőmérnökök és idegsebészek adatait elemezték.

A The Guardian cikke szerint a kutatók egy 329 repülőmérnökből és 72 idegsebészből álló nemzetközi csoport adatait vizsgálták. A résztvevők 12 feladatot töltöttek ki online a Great British Intelligence Test (GBIT) segítségével a Cognitron platformon, valamint válaszoltak a korukkal, nemükkel és a szakterületükön szerzett tapasztalataikkal kapcsolatos kérdésekre.

A kutatást részben az motiválta, hogy a kutatók szerették volna megnézni, egyik vagy másik szakma képviselői vajon tényleg szellemi fölényben vannak-e. Mivel az előrejelzések szerint mindkét ágazatban létszámhiány várható az elkövetkező évtizedekben, a kutatók szerint a sztereotípiák megkérdőjelezése jótékony hatással lehet a tudományos területek jövőbeli utánpótlására.

A feladatok a megismerés különböző szempontjait vizsgálták, beleértve a tervezést és az érvelést, a munkamemóriát, a figyelmet és az érzelemfeldolgozási képességeket. A kutatók ezután összehasonlították az eredményeket a korábban a brit lakosság több mint 18 ezer tagjától gyűjtött eredményekkel.

A British Medical Journal (BMJ) ünnepi számában megjelent tanulmány megállapításai szerint csak az idegsebészeknél mutatkozott jelentős különbség, akiknél a problémamegoldás sebessége gyorsabb, de az emlékek felidézése lassabb volt a népesség átlagához képest.

Az idegsebészek gyorsabb problémamegoldási képességét az idegsebészet gyors tempója magyarázhatja, mivel ez a terület nyilván azokat vonzza, akiknek már eleve érzékük van a gyors reagálásra, valamint az is lehetséges – bár ez kevésbé valószínű -, hogy felkészültek a korlátozott idő alatti gyors döntéshozatalra – jegyezték meg a kutatók.

A kutatócsoport azonban kevés különbséget talált a repülőmérnökök és az idegsebészek kognitív képességei között, noha az eredmények szerint az előbbiek magasabb pontszámot értek el a figyelem és az olyan, fejben végzett feladatok terén, mint a tárgyak képének forgatása, viszont az idegsebészeknek magasabb pontszáma lett a szemantikai problémamegoldásnál, például ritka szavak meghatározásában.

Aswin Chari, a Great Ormond Street kórház idegsebész-gyakornoka, a tanulmány egyik szerzője szerint a kutatás arra világított rá, hogy mindenkinek különbözőek a készségei, egyesek jobbak bizonyos dolgokban, mások más dolgokban, de mindenben jobbnak lenni másoknál nagyon nehéz.


Mit árulnak el rólad újévi fogadalmaid?

2022. január 04.

Szépség, bőség, harmónia, hála - sok nemes dolgot szeretnénk megvalósítani az újesztendőben. És valóban igaz elhatározások ezek, mert mindnyájunk élete szebb lesz, ha bárki szépséget teremt maga körül; legyen az egy jó film, vagy egy szép lakás, ahol sokan összejöhetnek a barátság jegyében.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ne fukarkodjunk tehát fogadalmakat tenni az új évre, mert ha mindent nem is tudunk megvalósítani, egy kevés boldogság is új fényt hozhat az életünkbe.

Egyik barátommal a Titok című filmet néztük, elemeztük. Az ő nagy problémája, hogy minden lány táncolni szeretne, neki pedig „nincs ritmusérzéke”. Minden, amiről mesél, arról tanúskodik, hogyan szuggerálja magába ezt a tudatot. Hogyan lehetne ritmusérzéke, ha egyetlen tánc után elmenekül azzal, hogy ez neki nem megy? Másik barátomnak levágták térdből a lábát, és két évvel a műtét után műlábbal kiválóan forgatta a lányokat a parketten.
Milyen felemelő fogadalom:

Megtanulok táncolni
Önmagunk megismerése nem azzal kezdődik, hogy jól megszidom magam, mi mindent nem tudok, mit nem sikerült elérnem. Ez a legelső, amit ki kell hajítani a gondolkodásunkból jó messzire. Még az iskolában is szörnyű volt az a tanár, aki a rosszra figyelmeztette a gyereket. A jó tanár nem kérdezte, hogy szeret-e, tud-e táncolni a gyerek, hanem történelem órán történelmi táncot tanítva mindenkit sorba állított. Minden fiúnak, lánynak szerzett párt, akár maga is beállt táncolni, a legsutábbnak látszó gyereket is megtanította háromig vagy négyig számolni, hogy kilépjék a „palotás” vagy a keringő lépéseit (például akár magyar órán is a Kőszívű ember fiainak oktatása közben). S egy anyák napján vagy karácsonyi ünnepen minden szülő elámulhat, hogy kétballábas fiacskája-leánykája milyen szépen mozog. Hát ezt felnőtt embernek magának kell véghezvinni. De semmi ok a félelemre, mert van tánciskola bőven, s vannak hozzánk hasonlóan félénk természetű egyének, akiknek instrukció kell.

Új autót veszek ebben az évben
Kell-e nekem az az új autó? Hát persze. Az embernek ősidők óta örök vágya, hogy gyorsabban érjen az elérni kívánt célba, nem kelljen járművekre várva fagyoskodni a többi mogorva polgár között. Csak hát nincs kéznél 4-10 millió forint. A lakáshitelt is törleszteni kell. Félelmetes hírek terjengenek az eladósodott autóvásárlókról.
Pedig milyen egyszerű a megoldás! Azonnal bemegyek a bankba, és a mindenkori fizetésem tíz százalékát lekötöm. Egy-két hónap alatt kiderül, képes vagyok-e megspórolni azt a pénzt. Mi a legfontosabb? Hogy ne kerüljek a saját vágyaim csapdájába.

Megtervezem előre a tévéműsort
A tévébámulás rengeteg időt vesz el tőlünk. Kapcsolgatni egyik csatornáról a másikra egyre idegesebben, hogy nem tudnak valami érdekes műsort készíteni. De hát miért kellene másnak gondoskodni arról, hogy jól érezzük magunkat? Mit akarunk folyamatosan elfelejteni az állandó zörejjel, ami családi életünk hátterében zajlik? Azt a munkát, amit magunknak választottunk? Ám ha nem magunk választottuk, éppen szabad időnkben lehetne gondolkozni arról mit változtatnánk az életünkön.

Ebben az időben beszélhetnénk meg nyugodtan családtagjainkkal, mit szólnak a terveinkhez. Csendes, zavartalan beszélgetéssel előjöhetnek lelkünk mélyén elnyomott vágyaink, míg állandó tévézés mellett csak a feleslegesen felszított indulatok, irigység a jómódúak iránt csapódik ki családi életünkre. Egy gyerek se tudta még elmesélni, mit is látott ezekben a filmekben. Meg lehetne próbálni elmeséltetni a gyerekkel, mit látott, s ha ez sehogy se sikerül, megpróbálhatjuk magunk elmesélni neki, amikor is kiderül, hogy ez lehetetlen, mert zagyvaság.


Tanulj meg hálás lenni!

2021. december 31.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az év végéhez közeledve sokan átgondoljuk a mögöttünk álló időszakot. Összevetjük az elképzeléseket a megélt realitással, és gyakran tapasztaljuk a kettő között feszülő éles különbséget. Ilyenkor hajlamosak vagyunk borúsan látni a dolgokat ahelyett, hogy hálásak volnánk mindazért a jóért, mely talán folyamatosan körülvesz minket. A hála megélése nélkülözhetetlen a testi-lelki egészségünk megőrzése szempontjából. Érdemes tehát megtanulnunk, tudatosan helyet adnunk neki az életünkben.  

Miért fontos a hála?
Ha az életünkben megjelenő hiányállapot helyett inkább arra koncentrálunk, ami erőforrásként a rendelkezésünkre áll, a negatív érzések helyett pozitív emóciók fogják a gondolkodásunkat irányítani, melyek serkentően hatnak ránk, s kedvező befolyással lesznek a viselkedésünkre.

Melyek a hála előnyei?
A hálás ember képes felismerni és értékelni az életben a jót, ez pedig kedvezően hat a közérzetére, valamint az egészségi állapotára. Hatékonyabban néz szembe a problémákkal, a feszültségekkel.
A hála javítja az emberi kapcsolatokat, csökkenti a fásultság és megszokottság érzését. Megerősíti az önértékelés és az önbecsülés szintjét. Boldogabbá tesz.
A hála megszünteti az irigységet, a kapzsiságot, a bosszankodást, a szorongást, az aggodalmaskodást, a rosszkedvet, az ellenségeskedést. Segítségével derűlátóbbak és kiegyensúlyozottabbak lehetünk.

Hogyan csináld?
Attól, hogy valami kapcsán többször kimondjuk a „köszönöm” szót, még nem feltétlenül éljük át a hálát. Hálásnak lenni inkább egyfajta gondolkodásmód, melynek során arra törekszünk, hogy értékelni tudjuk azt, amit más – s eddig talán mi is – természetesnek vettünk.
Érdemes elsajátítani ezt a fajta pozitív szemléletet, melyhez kezdetben talán tudatos erőfeszítést kell tennünk, később képessé válhatunk arra, hogy a maga természetességében éljük meg.

Gyakorlat
Készíts egy listát mindarról, ami bosszant, ami bánt, amit legszívesebben kitörölnél az életedből. A lista tetszőleges hosszúságú lehet.
Ha sikerült összegyűjtened őket, akkor most tételenként gondold végig, mit köszönhetsz, vagy más mit köszönne mindennek.
Pl. Zajosak a szomszédaim >> Van otthonom.
Lekéstem a buszt, várnom kell a következőre. >> Van egy kis időm, hogy végre átgondoljak néhány dolgot.
Fáj a derekam az egész napos ülő munka miatt. >> Van, ami motivál, hogy mozogni, vagy tornázni kezdjek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...405