Információk, érdekességek

Az étcsoki távol tartja az orvost?

2023. január 03.

A szívroham és az agyvérzés kockázata is csökkenthető mindennapi étcsokoládé-fogyasztással egy friss ausztrál tanulmány szerint - olvasható a webmd.com összeállításában. Valóban ennyire hasznos és eredményes lehet az étcsokoládé rendszeres fogyasztása vagy csupán félreértelmezett és eltúlzott előnyökről beszélhetünk, amelyek kimondása során nem veszünk tudomást a tagadhatatlan hátrányokról?  

„Az étcsokoládé kellemes és hatékony módja az olyan tápanyagok bevitelének, amelyek megelőzhetik a bajt a szív- és érrendszeri problémákra hajlamos embereknél” – hangsúlyozza Christopher M. Reid, az ausztrál Monash University professzora. Az általa vezetett kutatócsoport matematikai modellel írta le a sötét édesség napi majszolásának hosszú távú egészségügyi hatásait. Tény, hogy az étcsokoládé sokkal könnyebben elfogadható megoldás sokak számára, mint a saláták fogyasztása vagy akár a rendszeres testmozgás beiktatása a napi rutinba.

Olcsóbb, mint a gyógyszer
Azt is kiszámították, hogy társadalombiztosítási szempontból költséghatékony volna egy felvilágosító program indítása az étcsokoládé hasznosságáról, elvégre lényegesen olcsóbb, mint a gyógyszerek. Korábbi kutatások már rávilágítottak, hogy a kakaótartalmú kockákban található flavonoidok jót tesznek a szívnek, hiszen csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet.

A metabolikus szindróma a kulcs
Reid és munkatársai megnézték a szívroham és az agyvérzés előfordulásának gyakoriságát azok körében, akik mindennap esznek étcsokoládét, illetve azoknál is, akik nem. Ezen kívül bevontak a felmérésbe a Cukorbetegség, elhízás és életmód című tanulmány 2 013 fős mintáját – az érintettek mindegyike metabolikus szindrómában szenvedett, ám egyiküknél sem állapítottak meg szívbetegséget vagy diabéteszt.

A metabolikus szindróma önmagában növeli a szívproblémák és a stroke kockázatát. Akkor diagnosztizálják, ha a következő tünetek közül legalább három egyidejűleg fennáll: magas vérnyomás, vércukor- vagy trigliceridszint, alacsony HDL- („jó koleszterin”) szint, valamint veszélyes túlsúlyra utaló derékbőség.


Az anyatej élethosszig tartó védelmet biztosíthat

2022. december 28.

Fotó: 123rf.com

Az anyatej élethosszig tartó védelmet biztosíthat a gyermeknek – derítette ki a Birminghami Egyetem szakemberei vezette nemzetközi tudócsoport egerekkel végzett kutatása.

Eddig az volt az általános vélekedés, hogy a betegségekkel szembeni immunitás átadása a babának az anyatejes táplálás által csupán a szoptatás idejére biztosít védelmet, és ha az anyatejes táplálás befejeződik, a védelemnek is vége van. A szakemberek úgy gondolták, hogy az immunitás az anya fehérjéi, a baktériumok és vírusok  semlegesítésében szerepet játszó antitestek által kerül a gyermek szervezetébe.

A Sciences Advances című folyóiratban közzétett tanulmányukban azonban a kutatók azt találták, hogy az immunitás átadása hosszú távú, a szoptatáson túl is tart, és a védelmet az immunsejtek átadása biztosítja, teljesen függetlenül az antitestektől.

Egérkísérleteikben azt találták, hogy az anyatejjel táplált egérkölyök, amelynek anyja a vemhesség előtt féregfertőzésben szenvedett, egész életére védett lett ezen fertőzéstől. 

Ráadásul ez a hatás az anyatejben lévő sejtek által került az utód szervezetébe és nem fehérjék, antitestek által. 

Ez a tanulmány megmutatta, hogy ha az anya akár a várandósság előtt globálisan gyakori fertőzésen esik át, kicsinyeinek hosszú távú szoptatással átadott immunitást biztosít ezen fertőzéssel szemben – olvasható a Birminghami Egyetem közleményében.   

“Az immuntranszfer-átadás anyáról gyermekre a szoptatás által nagyon fontos védelmi forrás a csecsemőkori fertőzésekkel szemben. Először mutattuk ki, hogy a várandósság előtti fertőzés élethosszig tartó sejtimmunitást adhat a gyermeknek. Ez új dimenzióval gazdagítja annak megértését, hogyan hathat az anya egészségünkre” – mondta William Horsnell, a Birminghami Egyetem mikrobiológiai intézetének kutatója.

“Különösen az érdekel bennünket, hogy felfedezésünk miként segíthet kifejleszteni az anyák számára védőoltásokat, amelyek a gyermeknek is hosszabb távú védelmet nyújtanak. Ez a tanulmány megmutatta, hogy egy anyai megfertőződés képes maradandóan megváltoztatni az utód immunitását. Ez új típusú oltóanyagok kidolgozásához vezethet, amelyek az anyának beadva lehetővé teszik a hosszú távú immunitás átadását a gyermeknek” – idézte Adam Cunningham professzort a közleményt.


Ez van: a szánktól vonjuk meg a falatot

2022. december 27.

Már a magyarok többsége rosszabbnak érzi anyagi helyzetét, ami miatt számos területen igyekeznek spórolni, legtöbben az élelmiszerek terén - egyebek között ez derül ki egy friss felméréséből. Miközben azonban minden második megkérdezett kevesebbet költ idén karácsonyi ajándékokra, a többség továbbra is fontosnak tartja a pénzügyi tervezést, és kétharmaduk elkötelezett hosszú távú megtakarításai fenntartása mellett.  

Jelentősen romlott a hazai háztartások anyagi helyzete az egy évvel korábbihoz képest az NN Biztosító legújabb reprezentatív felmérése* szerint. A 18-65 év közötti internetezők 29%-a sokkal, 38%-a pedig kicsit rosszabbnak értékeli pénzügyi helyzetének változását az elmúlt fél évben. A közeljövőt tekintve szintén pesszimista a többség: 30% szerint sokat, 32% szerint pedig kicsit fog romlani a helyzet a következő 6 hónapban.


Hosszú lesz a téli szünet, játszani várják a kicsiket Farkas Bertalannal

2022. december 21.

70%Idén a legtöbb iskolában hosszú téli szünetet tartanak, az utolsó tanítási nap december 21-én, az első pedig 2023. január 9-én lesz, ami azt jelenti, hogy két és fél hét gyermekfelügyeletet a családoknak kell megoldaniuk. Ráadásul vészesen közeleg a félévi számonkérések időszaka. Hogy szép legyen a félévi bizonyítvány, a gyerekeknek érdemes a szünidőben a pihenés mellett gyakorolniuk is. Balázs Virág, a Farkas Bertalan Oktatási és Módszertani Központ vezetője tudnivalókkal és hasznos tanácsokkal látja el a szülőket, és díjmentes programlehetőségeket is ajánl.  

A szokatlanul hosszú téli szünet a jóleső pihenés mellett kihívások elé is állítja a kisgyerekes szülőket. Ki vigyáz a gyerekekre? Ki segít elkészíteni a házit? Vajon mit és hogyan kéne gyakorolni a félévi számonkérések előtt? Gyakori gond az is, hogy az ünnepi időszakot idilli, békés együttlétnek képzeljük, a valóságban viszont a kütyükön lógó gyerekekből, a tanulás miatti veszekedésből, vagy az „Anya, unatkozom!” lemez végtelenítéséből áll. Ezért is érdemes előre, reális elvárásokat támasztva átgondolni, hogyan teljenek a közösen töltött téli napok. 

Kell-e egyáltalán tanulni a téli szünetben, vagy hagyjuk pihenni a gyereket? 

Ebben a kérdésben megoszlanak a vélemények. Az biztos, hogy pihenésre szükség van, és senki sem várja el, hogy szenteste a kötelező olvasmányt bújja a gyermek az adventi gyertyák fénye mellett.

„A 3–4 éves korosztálynak bőven elég napi 10 perc játékos fejlesztés, a kisiskolásoknak is 30-35 perc gyakorlás már nagy lépés egy-egy készség csiszolásáért, a többi idő pedig telhet szabad játékkal is” – fejti ki véleményét Balázs Virág oktatás-módszertani szakértő.

Bevethető trükkök a konfliktusmentes fejlesztésért 

A képességfejlesztő szoftverekkel foglalkozó szakértő szerint ha a tanulás élvezetes formát kap, akkor sokkal könnyebb rávenni a gyerekeket, nem kell könyörgéssel, vitával tölteni a karácsonyi napokat. 

Ki akarna a szünetben egy kockás füzet felett ülni, a szorzótáblát magolva? „Egy színes játék viszont, ahol a számok ismeretét eszközként használjuk, már sokkal vonzóbb. Tovább erősíthetjük a hatást, ha számítógépen, mobilon vagy tableten játszhat a gyerek, ebben az esetben már jutalomként is kínálhatjuk a fejlesztő feladatokat. Játék közben pedig észrevétlenül beépül a szorzótábla is, ráadásul többféle helyzetben találkozik vele a gyermek, mint ha papíron látná” – ismerteti Balázs Virág.


A lakótér pulzálás jelensége: Mennyi tárgy kell egy lakásba? - Bebútorozás télen és nyáron

2022. november 27.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Egyszer kevésnek tűnik, és kopárnak, máskor kifejezetten sok, és fullasztó a lakótér. Változhat igényed, na de naponta akár többször? Nem-nem, csupán hangulatingadozásról van szó. A tér pulzálása természetes jelenség. Ismerd meg, hogy helyesen kezeld!  

A lakberendezés meseszép tudomány, és akik igazán jól művelik, azt is tudják, a tér érzékelése pulzáló az ember számára. Egyszer sok, egyszer kevés. Még ha csupaszon is akarunk megvenni egy lakást, sajnos, vagy sem, de nem tudunk elvonatkoztatni az éppen ott lakó tulajdonos tárgyaitól, és személyiségétől, berendezésétől. Van, akinek sok az a holmi, van, akinek kevés, van, akinek fakó és kopár egy lakás teletömve is, míg másnak nagyon is sok az a pár elől hagyott tárgy.

Ez nem csak alapszemélyiség kérdése, hanem az időjárás, a színek, a hangok és fények függvénye is. Míg télen sokkal kongóbb minden, s általában melegségre vágyunk, addig nyáron a melegben levegőre, és térre van szükségünk. Elég csak megnézni a télikert lehetőségét. Ugyan ki az, aki nyáron 30 fokban, télikertben napozik, mindenki ugyanúgy lohol a strandra, vagy másik nyitott teraszt is építtet, mert a télikert, nevében is téli. Pusztán az a személyiség kérdése, hogy kicsit, vagy nagyon erősen van szükségünk a tér alakítására évente.

Milyen tehát a jó és otthonos lakótér?

Nem csak minden családtag személyiségéhez, az ősi térrendezési elvek rendszeréhez, hanem a téli-nyári pulzáláshoz is alkalmazkodik. Ezáltal a jó lakótér, picit mindig változik, és pakolós akár a ruhatár, van belőle nyári, és téli is. Persze van átfedés, de a télikabát szegény, májustól októberig biztosan a szekrényben lóg, hacsak nem síelni megyünk.

Ezért az a legfontosabb, hogy mozgatható legyen minden. Legyen könnyű berendezési tárgyak, masszív, nagydarab szekrénysorok mellett, amiket tudunk tologatni, átalakítani, sőt az sem árt ha magát a szekrényt át tudjuk néhanapján szerelni, ha nem is évente kétszer. Néhány apró ötlet és berendezési tárgy következzék most, téli és nyári verzióban.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...212