Információk, érdekességek

Rákkeltõ az újrafinomított fõzõolaj

2010. március 24.

A rákkeltõ, újrafinomított fõzõolaj veszélyeire figyelmeztetnek Kínában.

 

 

A használt fõzõolaj újrahasznosítása miatt vészhelyzetre figyelmeztet a kínai állami élelmiszerfelügyelet, miután kiderítették, hogy az országban minden 10. ételt illegálisan gyártott, "újrafinomított" olajban sütnek. Az ételek szolgáltatói, éttermek, kifõzdék, konyhák büntetésre számíthatnak, ha a fõzéshez nem ellenõrzött étolajat használnak, vagy annak eredete ismeretlen. Súlyos esetekben a felhasználók engedélyét is bevonhatják - olvasható a szakhatóság közleményében.


Elhízás: tudományos tények és módszerek

2010. március 08.

Az elhízás a második legfontosabb megelõzhetõ rizikófaktor amely számos betegség kialakulásában játszik jelentõs szerepet.

 

 

A nagy érdeklõdésre való tekintettel immáron a X. alkalommal rendezi meg a Magyar Elhízástudományi Társaság éves Kongresszusát az Aesculap Akadémián, amely egyben a Társaság 50. tudományos rendezvénye is. A kongresszus célja, hogy szorgalmazza e sokakat érintõ témában az eddig felhalmozott tudás összegyûjtését, ugyanakkor konzultációs lehetõséget biztosítson az elhízással kapcsolatos legfrissebb kutatási eredmények, módszerek megismerésére és megvitatására.


Egyem? Ne egyem? – A vegetáriánus étrend

2010. március 05.

Aki ezt a fajta életmódot választja, annak ügyelnie kell arra, hogy étrendje – a lehetõségekhez képest – változatos legyen.

 

 

A vegetáriánus étrendnek sok fajtája létezik, de lényege mindegyiknek az, hogy követõik a táplálkozásukból számûzik a húst, vagy az állati eredetû termékeket. Mindkét típusú táplálkozásnak meg van az elõnye és a hátránya is, sokan azonban anélkül választják ezt az étrendet, hogy tisztában lennének a hús megvonásával járó következményekkel. Az alábbiakban dr. Demeter Pál, a Budai Egészségközpont gasztroenterológus szakorvosa ad néhány hasznos információt azok számára, akik már vegetáriánusok, vagy csak most szeretnének életmódot váltani.

 


Miért jó a teljes kiõrlés?

2010. március 01.

A gabonafélék az emberiség legalapvetõbb élelmiszerforrásai.

 

 

Ezek közül a magas kiõrlésû gabonafélék elemi rostjai számos pozitív élettani hatásuk révén segítik szervezetünk mûködését, elsõsorban emésztésünket, valamint egészségünk megõrzését.


Nem a tévézés, hanem a reklám hizlalja a gyereket

2010. február 23.

A kövér gyerekbõl gyakran kövér felnõtt lesz és közülük sokkal több lesz cukorbeteg vagy magas vérnyomású, mint a karcsúakból.

 

 

Amikor egy gyerek órákig bámulja a tévét, nem csak azért hízik, mert nem mozog, hanem fõleg azért, mert rossz minõségû, hízlaló ételek reklámjait látja, melyek elérik nála céljukat. Egy új vizsgálat eredményeit az American Journal of Public Health közölte.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...230231232...277