Információk, érdekességek

Lesz gyógyszer a narkolepsziára

2006. február 24.

Csak 8 évvel ezelőtt fedezték fel, hogy egy agyi hormon rendellenes működése okozza a narkolepsziát.


Az erre felírható gyógyszer nincs még törzskönyvezve.


Napenergia segít a kórház működtetésében

2006. február 24.

Nagyobbá és korszerűbbé vált a szegedi önkormányzati kórház: új részlegeket alakítottak ki, s a napenergia felhasználásának köszönhetően nemcsak olcsóbbá válik az intézmény működése, hanem a kórház környékén élőknek is kevesebb füstöt kell szívniuk mint eddig. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester elmondta: az osztályok költözésével, s a mindennapi munka megnehezülésével járó, több mint egy éve zajló munkálatok lassan befejeződnek, az új részlegek átadását március végére tervezik.

Tesznek a madárkór ellen

2006. február 15.

Automatikusan váljon védelmi övezetté az a terület, ahol a madárinfluenza H5 jelű vírustörzse felbukkan.
Február 13-i ülésén az Európai Bizottság (EB) azt javasolta, hogy automatikusan váljon védelmi övezetté az a terület, ahol a madárinfluenza H5 jelű vírustörzse felbukkan - idézi a Magyar Nemzet. Az EB megnyugtatónak ítélte azokat az intézkedéseket, amelyeket az EU tagországai tettek a felbukkant madárinfluenzás esetek miatt.

Az első emberi géntérkép

2006. február 12.

2001. február 12-én a Science és a Nature magazin is nyilvánosságra hozta az emberi genóm – az emberi lény molekuláris tervrajza – első olvasatának két, csaknem azonos változatát.

 

Ekkor a világ két vezető tudományos folyóirata két különböző amerikai cég alkotta emberi géntérképet közölt. A Science a Celera Genomics-ét, a Nature a Human Genome Project-ét. Az emberi genóm annak a több mint 3 milliárd bázisnak a sorrendje, amely a sejtmagban lévő dezoxiribonukleinsav (DNS) „létrafokait” alkotja. A géntérkép felfedezése az orvostudomány forradalmát jelenti, ugyanis segítségével lehetőség nyílhat a jövőben bizonyos súlyos betegségek korai megelőzésére is. A géntérképpel lehetővé válik annak felismerése, hogy egy tulajdonságért melyik gén vagy géncsoport felelős, s az úgynevezett csip-diagnosztikával minden egyes ember géntérképe meghatározható lesz.


Négy kórház a szervdonációs lista élén

2006. február 06.

Életet ajándékozó kórház kitüntető címmel ismerte el a szervkivételi riadók szervezését végző Hungarotransplant a Jósa András Kórházban folyó donációs tevékenységet. A cég az elmúlt négy év adatait elemezve adományozta az elismerő oklevelet a szervadás legaktívabb segítőinek, a nyíregyházi mellett, a miskolci megyei, a budapesti Merényi kórháznak és az ugyancsak fővárosi OBSI –nak. Ez a négy intézmény négy év alatt, közel annyi szerv átültetését segítette elő, mint Magyarország összes kórháza egy esztendő alatt.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...211212...213