Információk, érdekességek

Zöld könyv - társadalmi álvita

2006. augusztus 17.

Frenkl Róbert orvos, egyetemi tanár szerint az egészségügyben mára megszűnt a klasszikus értelemben vett piac. Végül is kilencvennégy százalékos a parlamentben is a liberális párt egészségügyi elképzeléseit elutasítók aránya.


Zöld könyv - társadalmi álvita Ha nem menne vérre - akár szó szerint -, még mosolyogni is lehetne a folyamaton. Vagy bámulni az elképesztő hidegvért és cinizmust, ahogy az egészségügy jelenlegi - politikai értelemben - vezető személyiségei a "reformot" előkészítik. Nem az egészségügyről, politikáról és pénzről szól a történet.


Gyógyszerek: dobozdíj helyett minimáldíjat fizethetünk

2006. augusztus 15.

Az ágazatban működő kamarák úgy tudják, a Zöld könyv augusztus 31-ig meghirdetett vitája látszategyeztetés. Gőzerővel folyik ugyanis a jogszabályalkotás, a javaslatok e hónap 23-án kerülnének a kormány elé. Úgy értesültek, hogy a kabinet rá egy hétre már döntene is a reformlépésekről.

 

Pedig az érdekképviseleteknek vannak észrevételeik, például a dobozdíjat alkalmatlannak találják a gyógyszerfogyasztás visszafogására, hiszen az a drágább készítmények felé tolná el a keresletet. Van, aki minimáldíjat javasol.


Gyógyszerfronton nincs egyezség

2006. augusztus 11.

Nem közeledett a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) és az Egészségügyi Minisztérium álláspontja a patikaliberalizáció ügyében - ez derült ki a tárca és a kamara képviselőinek tegnapi találkozóján.

 

A lapzártánk után végződött egyeztetésen az MGYK ismét elvetette, hogy könnyítsenek a patikalapítás szabályain, s nem támogatta azt sem, hogy egyes, vény nélküli medicinákat ne csak gyógyszertárban, hanem például benzinkútnál is lehessen árusítani.


Koalíciós viták az egészségügy átalakításáról

2006. augusztus 09.

Az egészségügy átalakításában több ponton eltér a szocialisták elképzelése az SZDSZes vezetésű szakminisztériumétól, sőt még a kormányétól is. Az MSZP a vizitdíj helyett minden egészségügyi szolgáltatás után számlát állíttatna ki, s az azon szereplő költségek egy részét a beteggel fizettetné meg. A több-biztosítós rendszer bevezetéséről pedig elhalasztaná a döntést, noha a kormány nemrég hozta azt előre.

Pár év múlva jöhet az AIDS-tapasz

2006. augusztus 08.

Egyelőre minden, AIDS-tapasszal végzett kísérlet sikeres volt, így ha a gyógyszer embereken végzett vizsgálatok során is hatásosnak bizonyul, pár éven belül megkezdődhet a készítmény magyarországi gyártása.

 

Az úgynevezett terepiás vakcinával való gyógyítás egy teljesen új eljárás, amely könnyen elképzelhető, hogy nemcsak az AIDS-szel, hanem más - akár daganatos - betegségekkel szembeni küzdelemben is sikeres gyógymód lehet - mondta lapunknak a gyógyszer kifejlesztésében vezető szerepet vállaló kutatóorvos, Lisziewicz Julianna.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...211212213...223