Információk, érdekességek

Forgalmuk alapján fizetnek majd a gyógyszergyártók?

2006. szeptember 13.

Forgalom alapján számított fix gyártói befizetés, gyógyszerfelírást segítõ szoftver az orvosoknak, átalakuló támogatási rendszer - ezek lehetnek a kormány döntése nyomán kialakításra kerülõ gyógyszer-gazdaságossági törvény alapelemei. A kabinet célja, hogy megálljt parancsoljon a patikaszerek támogatására kifizetett állami pénzek növekedésének.

 

A gyógyszerkassza az idén már 370-380 milliárd forintot is felemészthet, miközben hat évvel ezelõtt még "csupán" 135 milliárdot fordított az állam erre a célra. A gyógyszercégek várhatóan éves forgalmuk néhány százalékát kötelesek lesznek majd befizetni, bár a jogszabály részletei még nincsenek kidolgozva.


Válsághelyzetet jelentenek az onkológiák

2006. szeptember 11.

Az újonnan diagnosztizált rákbetegek nem jutnak hozzá a legkorszerûbb terápiákhoz. Egyre több daganatos beteg "bolyong" ellátatlanul a hazai onkológia rendszerében. Az állampolgári jogok parlamenti biztosa állásfoglalásra készül az ügyben.

 

Bár ezt hivatalosan nem ismerik el a kórházak, az onkológusok állítják: az új betegek számára szinte elérhetetlenek a legkorszerûbb terápiák. Ahogy az egyik intézmény osztályvezetõje fogalmazott: csak "kihalásos" alapon jutnak a betegek ezekhez a kezelésekhez. Ezt igazolják a gyógyszerforgalmazás adatai is: miközben folyamatosan nõ a kezeltek száma, a legkorszerûbb kemoterápiás szerek forgalma nem emelkedik. Becslések szerint a legköltségesebb gyógymódra szoruló emlõdaganatos betegeknek a fele, míg a vastagbél-daganatos pácienseknek alig több mint a tizede kapja a leghatékonyabb kezelést.


Új stratégiák a gyógyszeriparban

2006. szeptember 09.

Várhatóan Magyarországon is átalakul a gyógyszer-kereskedelem. Eddig az értékesítés hatékonyságát elsõsorban az orvoslátogatók számának növelésével javították, azonban ez már nem megfelelõ megoldás - vélik szakmai körökben. A változások egyik sarokpontja lehet, hogy a vállalatok jobban koncentrálnak majd az ügyfelek egyedi megszólítására és az értékesítési folyamat minõségi javítására.


Várhatóan Magyarországon is átalakul a gyógyszer-kereskedelem. A változások szinte minden esetben fáziskéséssel jutnak el hozzánk, ám az bizonyos, hogy hamarosan érzékelhetõek lesznek, az európai gyógyszeripar ugyanis komoly problémákkal küzd.


Veszélyes lesz, ha a gyógyszerek forgalomba kerülnek a patikákon kívül

2006. szeptember 07.

A Magyar Gyógyszerész Kamara úgy véli, nagyon veszélyes lehet, ha a gyógyszerek forgalomba kerülnek a patikákon kívül is. Seres Gerda beszélt Hávelné Szatmári Katalinnal, a kamara elnökével.

 

Hávelné Szatmári Katalin (elnök, Magyar Gyógyszerész Kamara): - A legfontosabb szempont számunkra a gyógyszerbiztonság. Nem véletlen az, hogy az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO nyilatkozatot tett közzé, hogy a gyógyszerhamisítás egyetlen megelõzésének lehetõsége az, hogyha kizárólag gyógyszertárak forgalmaznak gyógyszert.


Vény nélkül kapható gyógyszert árulnának az élelmiszerboltok

2006. szeptember 07.

A kereskedelem régóta készül a patikaliberalizációra, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) többször tett javaslatot a vény nélkül kapható gyógyszertermékek szabadabb forgalmazására, az ötletet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is támogatta.

 

A kormány a múlt hét végén döntött, az egészségügyi tárca pedig hamarosan kidolgozza annak a jogszabálynak az alapját, amely a patikák mellett lehetõvé teszi más üzletek, például élelmiszer- vagy vegyiáru-kereskedések, illetve benzinkutak számára a jelenleg még patikai szereknek számító, vény nélkül vásárolható gyógyszertermékek forgalmazását. Az OKSZ már többször tett javaslatot a liberalizációra, ám az ötletet a GVH támogatása ellenére leszavazták.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...208209210...223