Információk, érdekességek

Feltalálták az automata aneszteziológust

2008. május 12.

Nem csak beadja a szereket, hanem monitorozza is azok betegre gyakorolt hatásait.

 

Kanadai tudósok egy olyan automata aneszteziológiai berendezést fejlesztettek ki, amely az operációk során gyógyszereket adagol a betegbe.


Lépésszámlálással a kilók ellen

2008. május 12.

Az elhízás kezelése a 21. században már nem esztétikai vagy kozmetikai kérdés, hanem társadalmi elvárás.


Az elhízás robbanásszerûen terjed egész Európában, így Magyarországon is. Hazánkban óránként mintegy 7 ember hal meg elhízással összefüggõ kórképekben, az elhízás által okozott társadalmi többletkiadások pedig évi 30-40 milliárd forintot meghaladó összeget tesznek ki.


Õsi reflex váltja ki a vérfóbiát

2008. május 11.

Minden hatodik-hetedik ember irtózik, sõt: rosszul lesz a vér látványától.
 
Egy angol pszichiáter szerint ez õsi reflex, a vadállatok által megtámadott elõdünk igyekezett magát holttá tettetve menekülni, s ehhez a szervezete vérnyomás-eséssel, majd ájulással is hozzásegítette. A kutató amerikai kollégája szerint a vérfóbia leküzdhetõ.

A futás mindenek felett

2008. május 11.

Rendszeres mozgással az egészség megõrzéséért



Az egészség és a rendszeres sport szorosan összefügg egymással. Ennek talán napjainkban van a legnagyobb jelentõsége, hiszen a stresszel, magas vérnyomással és elhízással teli világban a mozgással tehetünk legtöbbet az egészségünkért. Ráadásul nem akármilyen mozgással, hanem a futással.


A túlsúlyos emberek agya gyorsabban öregszik

2008. május 10.

Egy kutatás szerint a túlsúlyos vagy elhízott középkorú emberek agyában alacsonyabb bizonyos vegyi anyagok szintje, melyek az agy egészségéért és mûködéséért felelõsek.


Bebizonyosodott továbbá, hogy a felesleges testzsír felgyorsíthatja az agy öregedési folyamatait, ez pedig az érintettek esetében megnöveli a korral összefüggõ agyi betegségeket, mint például az Alzheimer-kór. Kutatók mágneses rezonancia tesztek (MRI) segítségével 50 középkorú, egészséges férfi és nõ agyát vizsgálták, az eredmény szerint öten voltak elhízottak, tizenöten túlsúlyosak és csak a maradék 30 alany mondhatta magát normális testsúlyúnak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...396397398...451