Információk, érdekességek

Megtorpant a járvány az ünneptõl

2010. január 05.

Az 52. héten csökkent az influenza aktivitása, a lakosság érintettsége alacsonynak minõsíthetõ.

 

 

A 44-50. hét között tapasztalt folyamatos emelkedés után az influenzaszerû megbetegedések számának az 51. héten megindult csökkenõ tendenciája az 52. héten tovább folytatódott: az elõzõ hetinél 58%-kal kevesebb beteget jelentettek a figyelõszolgálatra kijelölt orvosok. A három munkanapos 52. héten, a téli tanítási szünet kezdetén az október végén regisztrálthoz közeli szintre csökkent az esetek száma. A figyelõszolgálatban résztvevõ orvosoktól beérkezett jelentések alapján a 2009. december 21-27. közötti héten az országban kb. 15 200 fõ fordult orvoshoz influenzás panaszok miatt - jelentette az Országos Epidemiológiai Központ.


Mérsékelten/közepesen vagyunk influenzásak

2009. december 30.

Az ország keleti felében még terjed az influenza, de országosan csökkent az influenzás betegek száma.

 

 

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) járványügyi osztályának friss értékelése szerint a 44-50. hét között tapasztalt folyamatos emelkedés után az 51. héten csökkent az influenzaszerû megbetegedések száma. A figyelõszolgálatban résztvevõ orvosoktól beérkezett jelentések alapján megállapítható, hogy a 2009. december 14-20. közötti héten az országban kb. 36 600 fõ fordult orvoshoz influenzás panaszok miatt. Az 51. héten 20%-kal kevesebb beteget regisztráltak a figyelõszolgálatra kijelölt orvosok, mint az 50. héten.


Staphylococcus: terápia helyett immunizáció?

2009. december 22.

Egyes kórházakban már bentlakó az antibiotikum-rezisztens baktérium.

 

 

A sanofi-aventis Group vakcinarészlege, a Sanofi Pasteur kizárólagos, az egész világra kiterjedõ liszensz-szerzõdést kötött a Syntironnal. A megállapodás célja az utóbbi cég staphylococcus aureus elleni oltóanyagának fejlesztése és forgalomba hozatala. A készítmény hatásos lehet a legveszedelmesebb gennykeltõ mikroba, a methicillin-rezisztens staphylococcus aureus (MRSA) ellen is. Az MRSA emberben számos nehezen kezelhetõ fertõzést okoz; a rövidítés elsõ két betûjét olykor „multidrug resistant"-ként (sok szerrel szemben rezisztensként) oldják fel, e baktériumok ugyanis antibiotikumok széles körével, például penicillinekkel szemben ellenállóak.


Kezelnék a pikkelysömört, tiltanák a szolizást

2009. december 16.

Az új, biológiai terápiás módszer alapjaiban változtatja meg a pikkelysömör kezelésének stratégiáit - állítják dermatológus szakemberek.

 

 

A pikkelysömör (pszoriázis) az emberi szervezet egészét érintõ gyógyíthatatlan betegség, súlyossága és gyakorisága alapján a bõrgyógyászati megbetegedések egyik legjelentõsebb csoportját alkotja. Európában az össznépesség mintegy 1,5-2%-át érinti, Magyarországon 200 ezerre tehetõ a pszoriázis sújtotta betegek száma, vagyis a lakosság 2%-a. A betegség súlyossága, gyakorisága és krónikus volta mind a társadalomra, mind pedig a betegekre jelentõs terheket ró, az életminõséget a daganatos vagy a szívbetegeknél tapasztalható mértékben rontja - hangzott el a Magyar Dermatológiai Társulat mai rendezvényén.


Terjed a pánikbetegség

2009. december 06.

A pánikbetegség hazánkban és a nagyvilágban tömegeket érint, ám még mindig nem mindenki vesz róla tudomást és fordul szakemberhez.

 

 

A kifejezést 1980 óta használjuk, de a jelenség nem új keletû. Korábban a szorongásos neurózisok csoportjába sorolták a hasonló tünetekkel jelentkezõ kórképet. Pánikbetegségrõl akkor beszélünk, „ha a pánikrohamok ismétlõdnek, és a betegnek súlyos gondot, életvitelében zavarokat okoznak". Holló Melinda pszichológus elmondta, leginkább a depresszióval, mint kísérõbetegséggel társul a pánikszindróma. Ezzel együtt jár a beszûkült életmód, a társas kapcsolatok leépülése és a folyamatos ön-megfigyelés. A pánikbetegségbõl másodlagos depresszió alakulhat ki, amely alkoholizmushoz, gyógyszer- és drogfüggõséghez is vezethet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...191192193...239