Információk, érdekességek

A cigivel egyenértékű, ha a terhes nő sokáig dolgozik?

2012. augusztus 07.

Sok várandós kismama érzi úgy, hogy terhesen is dolgoznia kell, amíg csak lehet - ám szakemberek szerint ezzel cseppet sem tesznek jót a születendő gyermeknek. A baba kisebb súllyal jöhet a világra, ami kockázatot jelent a jövőjére nézve. Egy tanulmány rámutatott: a terhesség utolsó szakaszáig tartó munka egyenértékű azzal, mintha a kismama dohányzott volna a várandósság ideje alatt.

A 9. hónapig dolgozó nők babái átlagosan nagyjából fél kilóval nyomtak kevesebbet, mint azoké, akik abbahagyták a munkát a 6. vagy a 8. hónap tájékán. Az angliai Essex egyetemének kutatói három fő tanulmány adatait gyűjtötték össze, kettőt az Egyesült Királyságból, egyet az Egyesült Államokból.


Kisokos strandoláshoz-szülőknek

2012. augusztus 04.

A nyár, a vakáció, pihenés időszaka. Sokan túl vannak már az első babás nyaraláson, s felkészülten várják az előttük álló napokat, de vannak, akik ezen a nyáron kelnek először útra kisgyermekkel. Most következzen útravalóként néhány jó tanács bőrgyógyász szakértőnktől – a nyári bőrvédelemről.

Biztonságos pancsolás

A gyermekek már egészen pici korban is élvezettel pancsolnak a vízben, vagy építenek homokvárat a parton. Van, aki a természetes vizeket részesíti előnyben, de ott a víz sodrása, mélysége jelenthet gondot. Az uszodákban, a medencék vize még a legalaposabb fertőtlenítés mellett is tartalmazhat fertőző kórokozókat. Az arra érzékeny gyermekeknél pedig nem ritka, hogy épp a fertőtlenítőszer okoz kellemetlen bőr- és szemtüneteket.


Gyógyszerész kismama tanácsai - A patikai alkohol

2012. augusztus 03.

Amikor megszületik a gyermek, a védőnő vagy a gyerekorvos egy patikában kiváltandó recept-csomaggal látja el az újdonsült szülőt. A vények között szinte mindig szerepel a 70 %-os alkohol. Általában 50 g-ot rendel belőle az orvos, és latinul „Alcoholum dilutum Ph. Hg. VII.”-ként szerepel a recepten.


Széttörheti a családot a gyermek is

2012. június 11.

A figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral (ADHD) küzdő gyermekek szüleinél háromszor-ötször magasabb a kockázata különélésnek és a válásnak. Négyből három esetben a szülők tévesen azt gondolják, hogy gyermekük csupán az átlagnál szétszórtabb, lobbanékonyabb, így nem kérnek segítséget.

Gyakoribb a depresszió és a válás az ADHD-s gyermeket nevelők körében

Hazánkban 100 házasságkötésre 67 válás jut , az ADHD-s gyermeket nevelő családoknál a szétszakadás akut probléma. A figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban (ADHD) szenvedő gyerekek szülei gyakran szembesülnek azzal, hogy túlmozgásos és lobbanékony gyermeküket az óvodában és iskolában rossznak, neveletlennek titulálják.


Kiskirályok a családban

2012. május 27.

családA kényeztetésről elsőként sztereotípiák jutnak eszünkbe: habos rózsaszínruhás kislány, bűbájos mosoly – aki a következő pillanatban hangosan visít és toporzékol, mert nem kapott meg valamit. Erre a szülő gyors ígérgetésbe kezd, hogy mihamarabb leszerelje gyermekét. Lelki szemeink előtt pedig föltűnik a fejcsóváló idősebb hölgy – Én bizony adnék neki egy jó nagy pofont!

Ez a felszín – de nézzünk kicsit a jelenség mögé, mielőtt skatulyákba dugnánk a gyerekeket és a kényeztető szülőket. Minden gyermek normális fejlődésében helye van az elkényeztetésnek: a csecsemő életében az anya az a személy, aki természetes módon szolgálja ki minden igényét – de ugyanilyen fontos, hogy megtanítsa az alkalmazkodásra is. Persze, nincs egyértelmű szabály, mert nincs két egyforma gyerek – és két egyforma anya sem. Jó, ha az édesanyák tudnak hallgatni ösztöneikre, hogy megérezzék, gyermeküknek mikor mire van szüksége.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234235236...280