Információk, érdekességek
A gránátalma óvja ízületeinket
2006. június 29.
Gyakori panaszunk a hétköznapilag reumának nevezett fájdalom, megdagadt ízületek, deformálódott ujjak.
A diagnózis igen sokszor az ízületi gyulladások egy fajtája (artritisz, artrózis, oszteoartritisz), amely erős mozgásszervi fájdalmakkal, reumatikus tünetekkel járhat.
Mediterrán diéta – életmód vagy éghajlat kérdése?
2006. június 28.
A szeles és csapadékos 15 fokos májusban és júniusban a cím hallatán leginkább napsütésre, melegre és a kék tenger megnyugtató morajára vágyunk. De mit takar a mediterrán diéta? Betegeknek vagy egészséges embereknek ajánlott és mi valósítható meg belőle egy mérsékelt-égövben fekvő országban?A kezdet:A II. világháborút követően többek között Krétán is végeztek életmóddal, táplálkozással kapcsolatos felméréseket. Itt kiderült, hogy a tradicionális életmódot folytató, nem kifejezetten jó anyagi körülmények között élő családoknál több krónikus megbetegedés ritkábban fordul elő, mint az európai átlag. Ekkor kezdték behatóbban vizsgálni az étrend összetevőit és az életmódbeli szokásokat.Izomláz ellen együnk meggyet!
2006. június 26.
A meggylé csökkentheti az izomlázat az intenzív fizikai aktivitás után - mutatja az a vizsgálat, melynek eredményeit egy neves brit gyógyászati magazinban tettek közzé a napokban.
Már korábbi megfigyelések azt mutatták, hogy a meggyfogyasztás csökkenti az izomlázat okozó vegyületek sűrűségét a szervezetben.
Kakaó
2006. június 20.
Gyerekkorunkban vele ébredünk, és bizony felnőttként is megédesíti olykor délutánjainkat a habos kakaó. Mit érdemes tudni róla?
Aztékok itala
A spanyol hódító, Fernando Cortez, az aztékok uralkodójánál aranykelyhet látott, melyből Montezuma a cshokolatl nevű italt fogyasztotta. Cortezt persze a kehely érdekelte, amíg meg nem tudta, hogy az ital alapanyaga mennyire értékes. Száz kakaóbogyóért egy rabszolgát vásárolhatott.
Cortez a spanyol udvarba vitte az azték italt. Itt egy évszázadon át titokban tartották. Az 1660-as években terjedt el Európaszerte. A legnépszerűbb Angliában és Hollandiában lett. Itt kezdték a keserű italt tejjel és cukorral ízesíteni. Táblában csak 150 éve fogyasztják, addig csak italként ismerték.
Bográcsban főtt finomságok
2006. június 19.
A szabadtűzön főtt ételek nemcsak attól különlegesek, hogy ízükben megőrzik a ropogó fák közül felszálló füst bukéját, hanem attól is, hogy hangulatuk van. Mert a bográcsozáshoz társaság kell, hangos, vidám, hasukat kedvelő emberek, akik szívesen készítenek vörösbortól illatozó pörköltöt, gulyást vagy akár egy jó csípős halászlevet.További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...279280281...286