Információk, érdekességek

Hamarosan új vénytendert hirdet az OEP

2006. október 25.

A tavalyi mintegy 350 millió forintos megrendelés után az OEP újabb, 100 millió forint értékben adott megbízást az Állami Nyomdának vények gyártására. Az OEP hamarosan kiírja 500 millió recept gyártására szóló új tenderét - elképzelhetõ, hogy ennek nyertese már reklámokat is megjelentethet a vényeken.

 

Az orvosok nagy része az elõzetesen vártnál nagyobb mennyiségben és szinte az utolsó pillanatra, július-augusztusra idõzítve rendelt EU-konform vényeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP), amely így a további biztonságos ellátás érdekében újabb, 126 millió darab általános vény gyártására adott megbízást az Állami Nyomda Nyrt.-nek - mondta a NAPI Gazdaságnak Székely Tamás, az OEP egészségügyi-ellátási fõigazgató-helyettese. Az európai uniós elõírásoknak megfelelõ vények kizárólagos használatának bevezetése januárról júliusra csúszott, a patikusok pedig augusztus 1-jétõl már csak ezeket válthatják be.


Két és fél milliárd dolláros gyógyszeripari felvásárlás

2006. október 24.

Mintegy fél év után lezárult a kelet-közép-európai régió legnagyobb gyógyszergyáráért, a Pliváért folytatott párharc. Az amerikai Barr Pharmaceuticals Inc. részvényenkénti 820 kunás ajánlatára, amely mintegy 2,5 milliárd dollárra értékelte a céget, az elõzetes várakozásoknak megfelelõen már nem licitált rá az izlandi Actavis, sõt feltehetõen maga is beleadta az október 11-én zárult nyilvános ajánlatba a (korábban megvásárolt opciókkal együtt számolva) több mint 20 százalékos pakettjét.

Gyártók, kereskedõk sarc elõtt

2006. október 18.

Bár a parlament egészségügyi bizottságának ellenzéki képviselõi elõkészítetlennek minõsítették a gyógyszer-gazdaságossági törvénytervezetet, a kormánypártiak általános vitára alkalmasnak tartják. Vitája várhatóan jövõ kedden kezdõdik.

 

A gyógyszerpiac valamennyi szereplõjének kiszámíthatóságot, biztonságot és átláthatóságot ígér a törvényt elõkészítõ tárca. Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára a felelõsség megosztását is várja a gyártók, a forgalmazók, a betegek és az orvosok között. Úgy tartja, túlzott a hazai gyógyszerfogyasztás, a tendenciát vissza kell fogni, s a gyártók versenyeztetésével csökken a medicinák ára, a patikaliberalizációval kényelmesebb lesz a kiszolgálás. Ha a T. Ház megszavazza a jogszabályt, a társadalombiztosító által fix összeggel támogatott készítmények után a gyártók 14 százalékos rabattot (egyfajta adó) fizetnek az egészségbiztosítási alapba.


Ároktatás után szignálniuk kell a betegeknek a recepteket

2006. október 16.

Kiszámíthatatlan, hogy a kormány új gyógyszertörvény- javaslata milyen hatással lesz a terápiás szokásokra. Most minden második magyar rendszeres gyógyszerfogyasztó. Az általuk kiváltott szerek harmada a kukába kerül.

 

Mit ajánlj? Mibe kerül? Ez a legolcsóbb? E kérdéseket a jövõben a beteg éppolyan gyakran mondhatja ki orvosa elõtt, mint az állapotát jellemzõ tüneteket. Azok úszhatják meg ugyanis a patikaszámla drasztikus növekedését, akik tudják, hogy melyek az olcsóbb gyógyszerek. A parlament elõtt lévõ, a gyógyszerkiadások ésszerûsítésére hivatott törvényjavaslat a piac valamennyi szereplõjét, köztük a betegeket is érdekeltté teszi a takarékosságban.


Akár 10 százalékos gyógyszeradó

2006. október 11.

Elérheti a tíz százalékot a gyógyszercégek adója, amelynek alapja a termékeikre fizetett tb-támogatás öszszege lenne. Ha ez sem fedezné a biztosító hiányát, forgalomarányos befizetésre is kényszerülnének - áll a gyógyszerpiacot szabályozó törvénytervezetben, amelyrõl vélhetõen ma tárgyal a kormány.


Megsarcolnák a 6 százalékos árréssel dolgozó nagykereskedõket is, akik emiatt csökkenthetik a patikáknak eddig nyújtott kedvezményeket. A szakminiszter nem enged a patikaliberalizációból.


Keményen érintené a gyógyszerpiac valamennyi szereplõjét a gyógyszer-gazdaságossági törvény, amely szerint a cégek befizetésének alapja a készítményeikre fizetett társadalombiztosítási (tb-) támogatás összege lenne, annak százalékos mértéke elérheti a 10 százalékot. Megsarcolnák a 6 százalékos árréssel dolgozó nagykereskedõket is, akik e jövedelemkiesés miatt csökkenthetik a patikáknak eddig nyújtott kedvezményeket, s akár megszûnhet a gyógyszertárakba történõ napi többszöri áruszállítás.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...205206207...224