Információk, érdekességek

Megszûnik 4 ezer kórházi ágy, drágábbak lesznek a kötszerek, a hallókészülékek

2006. december 06.

Több, mint 1500 aktív kórházi ágy végleg megszûnik. Ez már biztos. A súlyponti kórházak listája azonban változhat, ha a parlament is úgy akarja. Az Országgyûlés ugyanis még módosíthatja, hogy pontosan mely intézmények legyenek kiemeltek, és azok mekkora kapacitással mûködjenek.


Az országban azonban már több helyen civilek és orvosok is demonstráltak az egészségügy átalakítása ellen.


Profitfaragó lesz az új törvény

2006. november 30.

A hazai gyógyszergyártóknak a korábbi verziókhoz képest nem okoz könnyebbséget a gyógyszer-gazdaságossági törvény múlt hétfõn elfogadott verziója sem: az új jogszabály jelentõsen ronthatja a vállalatok eredményeit a következõ néhány évben.


Míg a cégek az idén mintegy 22 milliárd forinttal járulnak hozzá a támogatásokhoz, a jelenlegi támogatási mértékek mellett jövõre a befizetés akár 70-75 milliárd is lehet - mondta lapunknak Skultéty László egészségügyi szakközgazdász.
2007-ben várható a támogatási mértékek jelentõs átrendezése is, ez - ismerve az ország pénzügyi helyzetét - csak csökkentés lehet, így a lakossági terhek minden valószínûség szerint emelkednek jövõre - fûzte hozzá. Ez a változás viszont csökkenti majd a gyógyszertámogatást s ezzel együtt a gyártók befizetéseit is, így az 35 és 70 milliárd forint között alakulhat.


Év elején még ne keressünk gyógyszereket az üzletekben

2006. november 23.

Még nem tudják a hipermarketekben, benzinkutaknál és drogériákban, árusítanak-e januártól recept nélkül kapható gyógyszereket. Az üzletvezetõk a részletes szabályozásra várnak.


A patikákon kívül árusítható orvosságokról is rendelkezõ törvényt hétfõn fogadta el a parlament, azt azonban, hogy milyen feltételekkel és mely körülmények között lesznek forgalmazhatók ezek a szerek, az egészségügyi tárca végrehajtási rendelete határozza majd meg. Ennek megjelenése után kezdõdhet az üzletekben a több hétig tartó polcrendszer-átalakítás, és idõbe telik az árubeszerzés is. Kevés gyógyszerrõl van szó, a nagykereskedõk nem számítanak jelentõs forgalomváltozásra.


Eldõlt a kórházak sorsa

2006. november 17.

Döntött tegnap a kormány a kórházi ellátórendszer karcsúsításáról, a struktúra átalakításáról, de hivatalos tájékoztatást az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályának ígérete ellenére sem adtak.


Lapunk úgy tudja: a döntés értelmében a jelenlegi, valamivel több mint hatvanezer aktív, tehát elsõsorban gyógyításra és nem ápolásra szolgáló kórházi ágy közül mintegy 16 ezret kell megszüntetni vagy átalakítani. Az átalakításra szánt férõhelyeken a jövõben krónikus, tehát tartósan betegeket ápolnának, illetve rehabilitációt végeznének. Az említett 16 ezer ágyból négyezer leépítésére, illetve átminõsítésére egy pályázat részeként még az intézmények tettek javaslatot, ahhoz ugyanis az Egészségügyi Minisztériumtól vissza nem térítendõ támogatást nyerhettek.


Kevesebb kórházi ágy - átalakuló ellátások?

2006. november 15.

Szerdán kerül a kormány elé a jelenlegi kórházi rendszer átalakításáról szóló javaslat, amelynek célja a felesleges kórházi kapacitások átalakítása, azaz összehangolása az orvoshoz fordulók valós igényeivel.


Az egészségügyi tárca azt a célt tûzte ki, hogy a jövõben lehetõleg az ország minden pontján magas színvonalú ellátást kapjanak a betegek - ennek ára azonban az, hogy bizonyos helyeken kórházi osztályokat kell felszámolni, esetleg intézmények szûnnek majd meg - vagy profilt váltanak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...202203204...223