Információk, érdekességek

A vörösbor mint gyógyszer

2008. január 10.

VörösborMilyen jótékony hatásai vannak a mértékletes borfogyasztásnak?


A borokat csaknem olyan régóta alkalmazzák gyógyszerként, amióta a szõlõt ismerik. Az antik Görögország orvosainak természettudományos gondolkodása felismerte a bor terápiás hatását. Hippokratész a bort sebek kezelésére használta, emellett nyugtató, altató, lázcsillapító, erõsítõ gyógyszerként alkalmazta, sõt elõírta emésztõrendszeri zavarok esetén, fájdalomcsillapításra, valamint szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására.


Új Pfizer-központ Magyarországon

2007. december 21.

PfizerFelavatta Budapest közelében új kelet-közép-európai disztribúciós központját a világ legnagyobb gyógyszergyártójának számító amerikai Pfizer.

 

A vállalat jelenlegi becslések szerint éves szinten mintegy 175 millió forintot fordít a következõ esztendõkben a létesítmény fenntartására.


Gyógyszermamut születik

2007. december 20.

RICHTER Mintegy féléves tárgyalássorozat, és körülbelül 20 egyeztetés után itt a megállapodás: a Richter a térség vezetõ gyógyszeripari csoportjává válhat.


ÖT PERC Körülbelül ennyit foglalkozik Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a gyógyszergyártó harmadik negyedéves teljesítményével a cég gyorsjelentését bemutató sajtótájékoztatón. Az a Bogsch Erik, aki egyébként bõ fél órát szokott eltölteni a számok minden részletre kiterjedõ magyarázatával s az aktuális eredmények indoklásával. Különösen jellemzõ volt ez az idén, hiszen mostanában volt is mit magyarázni. Az új hazai szabályozás behúzta a kéziféket a magyar gyógyszeriparban. A Richter belföldi értékesítése jelentõsen csökkent, nyeresége pedig zuhant 2007 kilenc hónapjában. Bogsch Erik ezúttal mégis átrohan a számokon, minden diát, grafikont csak felvillant. A teremben azonban ezt láthatóan senki sem bánja. Az újságírók már tudják: a vezérigazgatónak ezúttal van fontosabb híre is, mint a negyedéves eredmények. Egy olyan esemény, amely nagyban befolyásolhatja a Richter jövõjét.


Kockázatos fájdalomcsillapító a Diclofenac

2007. december 14.

Két ausztrál kutató több mint 1,5 millió résztvevõvel végzett húsz vizsgálatának adatait öszszesítve igazolta, hogy a ma legnépszerûbb fájdalomcsillapító akár negyven százalékkal is növelheti az infarktus kockázatát.


Egy, a fájdalom csökkentésére alkalmas készítményekrõl készült tanulmányokat átfogóan elemzõ vizsgálat szerint a fõként Európában, így hazánkban is népszerû Diclofenac az elõírt dózisok betartása mellett is veszélyes lehet. Korábban az Amerikai Orvosi Szövetség tudományos folyóiratában 23 tanulmányt átfogó vizsgálat jelent meg, s ugyanazt igazolta az ausztrál kutatók mostani vizsgálata is. A Diclofenac egy nem szteroid gyulladáscsökkentõ, évtizedek óta a piacon van. Világszerte az egyik leggyakrabban felírt gyógyszer, különbözõ néven kerül forgalomba.


Célkeresztben a gyógyszer

2007. december 09.

Hosszú az út a molekulától a gyógyszerig. A kutatások után jönnek az állat-, majd az emberkísérletek - és ez utóbbiak korántsem veszélytelenek. Csak az engedélyeztetés után kerülhet a gyógyszer a patikák polcaira. Húszezer molekulából húsz éri el az emberkísérletek fázisát, s mindössze egybõl lesz tabletta.


Talán sokan nem tudják; hazánkban 1933 óta kötik engedélyhez a gyógyszerek forgalmazását. Az elsõk között voltunk Európában, több nyugati országban csak az ötvenes években vezették be az ilyen szabályozást. Ezt a munkát Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti Intézet végzi, de ma már egyes speciális készítményekre központi uniós szabályozás érvényes, amely minden tagállamra érvényes. Paál Tamás professzor, az intézet fõigazgatója lapunknak elmondta: a gyártáshoz és a forgalmazáshoz külön engedély kell, az elõbbi feltétele az utóbbinak. Ezek azonban csak a végleges fázisok, elõbb még meg kell alkotni a gyógyszert.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...697071...78