Információk, érdekességek

A természet mindig nyitva tart

2005. november 25.

Télen a sportemberek többsége síelni jár, de a november az még csak õsz. Síelni persze már ilyenkor is lehet, ha valakinek van pénze és fõleg ideje elutazni olyan égtájakra, ahol a domborzati viszonyok is kedveznek a lesiklásnak. Csúszkálni viszont már ilyenkor is lehet, hiszen október végén országszerte megnyitottak a jégpályák.

 

A fõváros például egy újabb korcsolyázási lehetõséggel is gazdagodott, mert megnyílt a jégterasz a város tetején. A Nyugatinál, a Westend tetõteraszán reggeltõl késõ estig 2200 négyzetméteres jégfelület várja a korcsolyázókat. Hétvégenként jégdiszkó és más programok segítenek megizzasztani azokat, akik a sportolást a szórakozással akarják összekötni. Mert a korcsolyázás egyszerre mindkettõnek megfelel. Az új jégteraszon kívül a klasszikusnak számító városligeti Mûjégpálya, a Pólus kisjege és az újpesti Koriközpont is arra ösztönözhet mindenkit, hogy vásároljon egy korcsolyát.


Jóindulatú polipok?

2005. november 21.

A polip – orvosi nevén polipoid képlet – mérete lehet rizsszemnyi, de dió nagyságú is. A gyomor, a végbél, a vastagbél vagy a méhszáj polipjai hosszú fennállás után egyes esetekben rosszindulatú daganatokká alakulhatnak át. Máskor csak mûködési zavarokat okoznak, így a gyomorszájon kialakuló képletek gyomorürítési, a légutakban elhelyezkedõk légzési nehézségeket. A kellemetlen nyúlványoktól könnyen meg lehet szabadulni.

Gyógyító növények

2005. november 19.

Amikor végleg befellegzett a nyárnak és beköszöntött a nyálkás, bõr alá bújós, hûvös õsz, mindenkinek megváltozik a közérzete, a hõérzete. Jönnek az õszi nyavalyák, a megfázás, az influenza és egyéb légúti betegségek. Régi népi hagyomány szerint ilyenkor bodzaszörpöt vagy bo-dzateát kell inni, mert ezek erõsítik a szervezetet és „kihajtják az emberbõl a salakot”.

Egészséges szoftverek

2005. november 18.

Magyarországon százezrek töltenek napi 6-8 órát a számítógép elõtt. Csakhogy az emberi szervezet egyáltalán nincs felkészülve arra, hogy ilyen tartósan és intenzíven éljen együtt egy briliáns, de mégis érzéketlen géppel. Az egészséges használat azonban megtanulható.

A számítógép sok tekintetben gyorsabb, okosabb, pontosabb, megbízhatóbb, mint az ember, de nagyon sok kárt is okozhat a szervezetben. A hosszú ideig tartó, merev ülés nagyon igénybe veszi az izmokat és a csontokat, de káros az is, hogy a szem a képernyõre mered, idõnként ugráló mozgást végez. A számítógép a vizuális feldolgozó rendszert is túlterheli. A képernyõ elõtti munkavégzés ártalmait húsz éve kezdték komolyabban kutatni. Kiderült, hogy a számítógépet használók az összetett terhelés miatt nagyon gyorsan elfáradnak szellemileg és fizikailag is. A szemnek egyszerre kell alkalmazkodnia az éppen feldolgozott szöveg, a billentyûzet és a képernyõ távolságához.


Szép és egészséges

2005. november 17.

A sütõtök õshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke, állítólag texasi és mexikói indiánok termesztették ültetvényeiken.

 

Az átlagban 6-8 kilós növényt hazánkban is régóta termesztik.

 

A nagydobosiak például – 1998-óta – minden év szeptemberében egy hétvégét sütõtökük népszerûsítésének szentelnek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...152153154...162