


Információk, érdekességek
Húsvéti dress code: esőkabát és ünnepi pizsama
2015. április 03.
Három lányból kettő szívesen fogadja a locsolókat, ugyanakkor a gyerekek többsége nem szeret ünnepi ruhába bújni. Egy felméréséből az is kiderült, hogy locsolkodós balesetekből sincs hiány ilyenkor. Öt családból négy készül hagyományos húsvéti menüvel reggel, amit legtöbben mézes krémessel és zserbóval egészítenek ki.
A gyermekek több mint fele örömmel részt vesz a locsolkodásban – derült ki a JátékNet.hu Webáruház felméréséből, melyben 2000 szülő vett részt. Több anyuka is kiemelte, hogy a kislánya még fiúbőrbe is bújt ez alkalomból, hogy a család férfi tagjaival ő is körbejárhassa az ismerősöket. Bár a gyermekek körében valóban népszerű a locsolkodás, mégis legjobban a közös családi élményeket és az ajándékozást várják, és a kiöltözést utálják leginkább az ünnepben.
A locsolókat főképpen csokitojással várják a kislányok, de 58 százalékuk saját készítésű hímes tojással is készül, amit tíz kisfiúból egy saját vagy az apuka által írt versikével érdemel ki.
A felmérésben részt vevők saját gyermekkorukból hozott történeteikből kiderül, hogy vannak, akik jó előre készültek a locsolkodásra: „Volt, aki rutinosan esőkabátban aludt, de olyan is, aki a legszebb pizsamáját tartogatta a korán kelő locsolóknak” – mondta Bognár Ákos az online játékáruház ügyvezetője.
Főzzünk okosan az ünnepekre!
2015. január 01.
Az ünnepi készülődésben sokszor túlzásba esünk az ebéd és vacsora mennyiségét illetően, ezért nemcsak hogy többet eszünk, de sokkal több étel is megy veszendőbe! Ha előre megtervezzük, hogy mekkora adagokat kellene készítenünk, akkor nemcsak a kiegyensúlyozott étkezésre tudunk odafigyelni, hanem a pénztárcánkat is kímélhetjük, amellett, hogy időt spórolhatunk.
Ha ketten vagyunk a háztartásban
Talán fiatal párként a legnehezebb eldönteni, hogy miből mennyit tanácsos egyszerre elkészíteni, hiszen a mama összes receptje családi adagra van szabva. Ezért amikor ünnepi bevásárlásra indulunk, az alábbi mennyiségekkel számoljunk a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) ajánlása szerint:
- Egy átlagos felnőtt egy étkezés alkalmával 70-85 gramm húst kell, hogy fogyasszon.
- A mártásból maximum 2,5 deciliter mennyiséggel számoljunk!
- Ha friss salátát készítünk köretnek, 100-150 gramm az ideális, párolt zöldségköretből viszont már 200-250 gramm.
- Főzelékből 3-4 decilitert tálaljunk, épp úgy, mint a levesekből.
- Burgonyából, tésztából, rizsből vagy egyéb gabona alapú köretből elegendő 250-300 gramm.
- Ha pedig gyümölcsöt tálalunk desszertként, 80-150 gramm az ideális mennyiség, ami megfelel egy almának, egy banánnak vagy egy kis tál bogyós gyümölcsnek.
Ünnep utáni tortúra: Mit csináljak a maradékból?
2015. január 01.
Most jön az igazi fejtörés, konyhai okoskodás: mit kezdjünk az ünnepek utáni maradék finomságokkal?
Maradék főtt zöldségből: zöldséges tepsis finomság
Hozzávalók:
Főtt zöldség(sárgarépa, borsó, gyökér, karalábé, kukorica, burgonya, stb.)
2 dl tejszín
1 ek. étkezési keményítő
20 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
bors, só
pici olaj
A tepsi alját kiolajozom, beleterítem a kockára ill. karikára vágott zöldséget. A tejszínben elkeverem a keményítőt, sót és borsot. Ráöntöm a zöldségekre, és bőségesen megszórom reszelt sajttal. 180 fokon a sütőben összesütöm!
Vegetáriánusoknak is finom egytálétel, de a húsevőknek sem gond, ha a sok ünnepi étel után valami egyszerűbbet is készítünk!
Ünnepi étkezési tippek - tiltások nélkül
2014. december 29.
Az ünnepek nem az önmegtartóztatás időszaka, mégis érdemes pár praktikus tanácsot megszívlelni, hogy a mértéktelenség elkerülésével a jövő évet is jó formában kezdhessük. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás és a helyes táplálkozási elvek betartása sokat segíthetnek abban, hogy ne essünk túlzásokba akkor sem, ha kalóriadúsabb ünnepi ételek, sütemények és alkoholos italok kerülnek az asztalra. A téli folyadékbevitelnél is fontos a változatosság, de a desszertborok, pezsgők és likőrök vagy a tömény italok nem alkalmasak folyadékpótlásra, ezért fogyasztásukkor kifejezetten ajánlott, hogy elegendő más folyadékot is igyunk – figyelmeztetnek az Európai Hidratációs Intézet szakértői.
„Egy kis odafigyeléssel nagyon sokat tehetünk azért, hogy az ünnepek alatt ne szaladjanak fel ránk plusz kilók és az asztalra kerülő finomságokat se kelljen megvonni magunktól – mondja Antal Emese dietetikus, az EHI tudományos munkatársa. Fontos, hogy ne rúgjuk fel teljesen a helyes táplálkozási szabályokat, például a napi többszöri étkezést, és figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre is, ami hangsúlyosan nem az alkoholos italokból származik.”
Ünnepi gyerekmenü
2014. december 26.
A szentestét, és az azt követő napokat, az ünnep áhitata mellett a díszes karácsonyfa, az ajándékozás gyönyörűsége és az ünnepi lakoma teszi örömtelivé, emlékezetessé. Mint minden ünnepi étkezésnek, a karácsonyinak is megvan a maga sajátos hagyománya, melyet őriz és tovább ad a család a következő nemzedéknek.
Karácsonykor többnyire minden családban fő ételnek számít a halászlé vagy a húsleves, a sült hal, apulyka vagy csirkesült, a töltött káposzta, a kalács, a diós-mákos bejgli, és az illatával igazi karácsonyi hangulatot teremtő mézeskalács.
Az ünnepi menüt úgy kell megtervezni, hogy a gyerekek szívesen üljenek asztalhoz, a kicsik is megehessék és a bébik is kóstolgathassanak belőle. És ehhez egy kevés tudásra, kicsit több időre és sok fantázia van szükség, ami azt jelenti, hogy „diétásabban” zsírozunk és fűszerezünk, többféle köretet kínálunk, és díszes, színes asztalt terítünk.
Leves
- A halászlé erősen fűszeres (akkor is, ha nem csípős), ezért kisgyerek étkezésére nem ajánlott.
- A húslevest ünnepivé varázsolhatjuk, ha vágott petrezselyemmel vagy tortafestékkel színes sajtos tojáspiskótát sütünk és abból kekszvágóval zöld fenyő, vagy piros csillagmintát szúrunk ki és kifőtt tészta helyett, ezt szórjuk a levesbe.
Főétel
- A sült pulykából, a dióval, gesztenyével vagy zöldséggel és gyümölccsel töltött húsos ételekből, a töltött káposzta húsos töltelékéből a 8–10 hónapos kisbaba is ehet.
- A főtt vagy párolt káposzta viszont nehezen emészthető sok rostot tartalmazó puffasztó, kisbaba számára hasfájást okozó ételféleség. A zsenge aprított nyers káposzta, vagy annak csak kipréselt leve nem okoz panaszt.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...373839...61