Információk, érdekességek

Véralvadásgátló kezelés – orvos és beteg szoros együttműködése kell hozzá

2023. május 29.

Mélyvénás trombózis, tüdőembólia, pitvarfibrilláció – pár olyan állapot, melyek terápiájában kiemelt szerepet kap az antikoaguláns, azaz a véralvadásgátló kezelés. Azonban fontos tudni, hogy ez igen szoros együttműködést kíván mind az orvos, mind a beteg részéről, hogy megmaradjon a véralvadás és a vérzékenység kényes egyensúlya. Hogy mégis mikor szükséges egyeztetnie kezelőorvosával, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája ad felvilágosítást.

Rendszeres INR vizsgálat szükséges

A régebbi (döntően a kumarin alapanyagú) készítményeknél 6 hetente javasolt a vérvizsgálat. Az INR értéknek 2-3 közt kell lennie, más esetben a dózis változtatására vagy más készítményre való áttérés javasolt. Az új típusú véralvadásgátlók (NOAC) alkalmazása során INR ellenőrzésre nincs szükség, mert ezen szerek hatásmechanizmusa egészen más.

Műtétek, fogászati beavatkozások előtt

A nagyobb fogászati/szájsebészeti kezelések, valamint a műtétek nagyobb mennyiségű vérvesztéssel is járhatnak. Amennyiben a beteg ekkor is véralvadásgátlót használ, úgy életet veszélyeztető mennyiségben veszthet vért. Éppen ezért, amennyiben ilyen beavatkozás előtt áll, úgy fontos, hogy előtte konzultáljon az orvosával. Az egyéni rizikó felmérése után a szakember eldönti, hogy tanácsos-e a műtétet megelőző napokban elhagyni/lecserélni a véralvadásgátló gyógyszert, esetleg ajánlott-e más készítményre áttérni. Továbbá utasításokat kap a műtétet követő időszak trombózis prevenciójáról is.

Vérzéses esetek

A véralvadásgátlók szedése során megnő a vérzéses szövődmények rizikója, ami akár életveszélyes is lehet. Éppen ezért amennyiben olyan tüneteket tapasztal, mint pl. gyakori orrvérzés, véres vizelet, indokolatlan kék-zöld foltok megjelenése a bőrön, fontos, hogy sürgősen keresse fel orvosát és ellenőriztesse INR szintjét! Ilyen esetekben dózismódosításra, esetleg más készítmény felírására (pl. új típusú véralvadásgátlóra) lehet szükség. De ezeknél is alapszabály, hogy bármilyen vérzés esetén jelentkezzen az orvosnál, mert ezek is alvadásgátlók!

Családtervezés

Amennyiben valaki véralvadásgátlót szed, fontos, hogy a családtervezéskor konzultáljon orvosával, mivel ekkor a terápia módosítására van szükség! Ugyanis ekkor bőr alá adott LMWH-ra szükséges áttérni, ugyanis más készítmények (kumarin származékok, NOAC) komoly fejlődési rendellenességet okozhatnak, mivel áthatolnak a placentán. A kumarin esetében a legveszélyesebb a terhesség 8-12 hete, míg az új típusúaknál mindenkor tilos a teherbe esés!
A terhességet fontos, hogy a várandósság trombózisnövelő hatása miatt érdemes terhespatológiában jártas nőgyógyásznak végigkísérnie.

Más gyógyszerek szedése

Érdemes tudni, hogy a kumarin típusú véralvadásgátlóknál vigyázni kell az esetleges gyógyszerkölcsönhatásokra, ugyanis egyes antibiotikumok, NSAID (nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők), pajzsmirigy gyógyszerek fokozzák a készítmény hatékonyságát. Ám prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája inkább azt tanácsolja, minden új gyógyszer alkalmazása előtt szóljon az orvosának!

„Gyakorlatilag a kumarin antikoagulánsok a gyógyszerkölcsönhatások állatorvosi lova, mert ide-oda mindenféle kimenetelű gyógyszerkölcsönhatás előfordulhat. Kevés az e szempontból közömbös gyógyszer. Úgyszintén nagyon kell figyelni az egy időben alkalmazott étrend kiegészítőkre, gyógyteákra stb., mert ezek a kumarinokkal is súlyos kimenetelű kölcsönhatásba léphetnek! Ha a beteg ragaszkodik e szerekhez, mindenképpen konzultáljon orvosával!”

Hosszabb repülő/busz/autóút

A tartós immobilizáció komoly provokáló tényezőnek számít trombózis kapcsán, mivel ekkor a keringés lelassul és megnő a vérrögök kialakulásának esélye. Éppen ezért 4 óránál hosszabb utazás előtt, illetve gipszrögzítés esetén mindenképp keresse fel orvosát, aki LMWH terápiát javasolhat. Ezek mellett a betegnek oda kell figyelnie a nagyobb mennyiségű folyadékfogyasztásra, a kompressziós harisnya felvételére, valamint a kényelmes, nem túl szűk ruhák viselésére és a repülés alatti tornagyakorlatokra.
Mindezek a busz-utakra is érvényesek!

forrás: Patika Magazin