Információk, érdekességek

Ökológiai lábnyom csökkentése a dietetikai gyakorlatban

2025. július 08.

Fotó: freepik

A dietetikus akár beteg, akár egészséges kliensnek ad táplálkozási tanácsot élelmiszerekkel, ételekkel, receptekkel, étlaptervezéssel, adagnagyságokkal kell, hogy foglalkozzon. Figyelembe kell venni az egyéni igényeket és helyi lehetőségeket épp úgy, mint a gazdaságossági szempontokat a mennyiség tervezésénél, és a maradék felhasználást. (2) Vagyis egy étrendi körforgást kell megvalósítani, amit ma már környezettudatossági szempontok kell, hogy vezéreljenek (1. ábra). Ezek a szempontok nem bonyolultak, sőt kézenfekvőek, de tudatosítani kell az emberekben, hogy minél többször megvalósulhassanak.25.

1. ábra: Mindennapi étrendi körforgás (Forrás: MDOSZ)

Az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében néhány példa a mindennapi étrend körforgására:

  • Étlaptervezés: Induljunk ki abból, hogy mi van otthon, mi az, ami a legkevesebb energiabefektetéssel elkészíthető, úgy, hogy akár az egész család is tudjon enni belőle. Ez lehet, hogy csak kisebb módosításokkal valósítható meg – pl.: a család fűszeresebben ehet, mint a kliensünk – amire fel kell hívni a figyelmet. Tehát nem kell más ételt készíteni ilyenkor, hanem elég a főzött mennyiséget két adagra osztani az ízesítés előtt.
  • Bevásárlólista: Ez nagyon fontos része a tudatos vásárlásnak. No meg, hogy ne menjen éhesen boltba a vásárló. Tanítsuk meg a klienset arra, hogy több napra előre gondolja végig a szükségleteit. Így elegendő csak a kívánt mennyiséget megvásárolni; ha több kell valamiből, akkor célszerű a nagyobb kiszerelést beszerezni, ezzel csökkentve a csomagolásból adódó terheket. Elegendő kevesebbszer a boltba menni ezzel időt energiát és üzemanyagot is meg lehet spórolni.
  • Élelmiszertárolás: sokan nincsenek tisztába, hogy az élelmiszereket un. szakosított módon kell tárolni, vagyis egymástól kellően elkülönítve. A hűtőszekrénybe, kamrába rendszertelenül bedobált élelmiszerek, visszarakott ételek szennyezhetik egymást mikrobiológiailag. De a helytelen tárolás potenciálisan elkerülhető élelmiszerhulladékot is generálhat, például, ha az egyik élelmiszer átveszi a másik szagát. Azt már senki nem szívesen fogyasztja (például a nyers hagyma és friss eper túl közel helyezése egymáshoz).
  • Ételadag: Az OKOSTÁNYÉR® alapján az adagnagyságokat egész pontosan ki lehet kalkulálni. Természetesen nem életszerű, hogy mindig minden alapanyagot kiméretünk a kliensekkel – kivéve egyes diéták esetén. Ilyenkor használhatjuk az különféle egyenérték táblázatokat, vagy az MDOSZ honlapjáról letölthető infografika-segédletet például az ökölszabályról. (1) A megfelelő, nem túlméretezett adag olcsóbb, kevesebb a főzési ideje, az elkészítésére felhasznált áram- vagy gázmennyiség. Vagyis optimalizálhatjuk az erőforrásokat.
  • Maradékértékesítés: A gondos tervezés, vásárlás ellenére előfordulhat, hogy maradékok keletkeznek egy konyhában (2. ábra). A dietetikus adjon ötleteket az ellátottjának, hogy a hulladékmentes étrend milyen sokféleképpen megvalósítható, főleg ha kicsit tágabb élelmiszer-felhasználásra is gondolunk:
    – a zöldségek főzőlevét felhasználhatjuk más alapanyag, pl. gabonafélék, szárazhüvelyesek főzésére.
    – zöldséghéjakból, szárakból főzhetünk zöldségalaplevet más ételek elkészítéséhez, pl.: főzelékek, mártások, smoothiek.
    – fűszernövények szárát, héját felhasználva vagy kiszárítva gyógyteát is főzhetünk később, pl. hagymahéj tea – megfázásra.
    – gyümölcsök héjából főzhetünk teát vagy megszárítva potpourriként is felhasználhatjuk.
    – maradék húsételeket más körettel és mártással adva új ételként fogyaszthatjuk következő nap.
    – megmaradt húsféléket tehetünk salátákba, hogy azok teljes értékű vacsoraételek legyenek.
    – megmaradt tojásból, húsból, főtt vagy sült zöldségekből kiváló szendvicskrémek állíthatók elő.
    – hűtőben felejtett kissé „megfáradt” zöldségekből, gyümölcsökből készítsünk smoothiet, krémlevest, mártást, vagy csak az ízesítés végett főzzük bele valamibe.

2. ábra: Hasznos maradékok (Forrás: MDOSZ)

A lehetőségek tárháza végtelen egy kreatív, környezettudatos dietetikus számára. Segítsünk klienseinknek, betegeinknek, hogy a globális környezetvédelmet együtt tudjuk megvalósítani.

Cukkinimetélt lencsebolognaival (2)

Hozzávalók 2 személyre:

● 40 g vöröshagyma
● 5 g fokhagyma
● 90 g sárgarépa
● 40 ml olívaolaj
● 5 g cukor
● 100 g vörös lencse
● 500 ml zöldségalaplé
● 20 ml paradicsompüré
● 1 ág friss rozmaring
● 1 ág friss oregánó
● 1 ág friss kakukkfű
● 400 g cukkini
● só
● őrölt fekete bors

Elkészítése: A hagymát, a fokhagymát és a sárgarépát megtisztítjuk, majd kis kockákra vágjuk. Serpenyőben az olaj felét megforrósítjuk, és az előkészített zöldséget beletesszük, majd megpirítjuk. A cukorral megszórjuk, és az egészet megkaramellizáljuk. A lencsét megmossuk, majd a hagymás répára szórjuk, a zöldségalaplével felöntjük, és a paradicsompürét belekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, a zöldfűszerekkel ízesítjük, majd kb. 15 perc alatt készre főzzük. Közben a cukkinit héjával együtt zöldséghámozóval vékony csíkokra szeleteljük. Másik serpenyőben a maradék, felhevített olajon a cukkinimetéltet kevergetve kb. 2 percig sütjük, sózzuk, borsozzuk, majd a kész lencseraguval együtt tálaljuk. (3)

Felhasznált irodalom:

  1. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Okostányér. [Internet]. Elérhető: https://www.okostanyer.hu/infografikak/ (letöltve 2025. május)
  2. MDOSZ – Sajtóközlemények. A fenntarthatóság jegyében újul meg a hazai táplálkozási ajánlás az OKOSTÁNYÉR®. [Internet]. Elérhető: https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2021/10/mdosz-kozlemeny-megujul-az-okostanyer-vegl.pdf (letöltve 2025. május)
  3. Aradvári-Szabolcs M, Végvári V, Mák E. Menopauza Változó kor-változó szükséglet. (2021) Boook Kiadó. Budapest. pp.124-1
forrás: Patika Magazin