Információk, érdekességek

Miért érdemes evezni?

2021. augusztus 28.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Hogyan képzeled el egy egykori viking harcos fizimiskáját? Biztos vagyok benne, hogy egyfajta szakállas terminátorként. "Edzésprogramjuk" egyik fő eleme (a baltalóbáláson kívül) az evezés volt. Érdemes hozzátenni, hogy ők az esetek zömében azért eveztek, hogy A pontból B pontba eljussanak, békét hinteni a környező településekre. A mai kényelmes világban ez már ritkán van így.  

Vélhetően egy viking elképedve szemlélné a mai hajózást, de talán még ennél is jobban ledöbbenne a mai kor emberén, hogy evez csak evez és evez, de nem hajóban, hanem a földön ülve, és nem jut vele sehová. Nagy valószínűséggel képtelen lenne feldolgozni a látottakat. Mi viszont most megkíséreljük rávezetni, hogy miért is olyan jó ez.

Korunk vikingjei hosszabb életűek

Első körben egészségügyi okokból, azért, hogy tovább éljünk, mint egy átlagos viking. A mai átlagember több időt tölt irodában görnyedve, mint a tengereken vagy a csatatéren. Több tűzőgépet fog, mint pajzsot, kevesebb halat eszik, és több gyorséttermi kaját. Ennek az életmódnak a következményei viszonlag hamar megmutatkoznak a külsőn is, ezért tennünk kell valamit, hogy ezt ellensúlyozzuk. Az evezés magas intenzitású, aerob jellegű mozgás, ebből fakadóan rengeteg kalóriát éget, tökéletes mozgásforma például a lerakódott pizza eltüntetésére. Ha túlsúlyos vagy, érdemesebb ezzel kezdeni a futás helyett, ugyanis jobban kíméli az ízületeid, ráadásul a törzset, a karokat, az egész felsőtestet, és a hátat is alaposan megdolgoztatja. Emellett a combot, vádlit, farizmokat, is erősíti.

A helyesen kivitelezett evező gyakorlatok során sok izom-, és ízület dolgozik tökéletes összhangban és nagy mozgástartományban, ezért az izmok nem lesznek merevek.
 
Fokozza a szív működését és a légzőrendszer teljesítőképességét, segítségével elejét veheted a szív- és érrendszeri betegségeknek. Napi fél óra evezéssel már tettél az egészségedért, a „beach bodyért”, és lecsökkentettél jónéhány rizikófaktort is! Azaz, ha már sikerült kicsit lefogyni a segítségével, mindjárt nem lesz olyan megterhelő a futás, sőt, az evezés akár belépőgyakorlat is lehet a saját testsúlyos edzés (húzódzkodás) világába is!

Hétköznapi sikerek

Az evezés során minimális a sérülés veszélye (a vikingkorhoz képest meg aztán pláne), ugyanakkor rendkívül gyors fejlődési lehetőséggel kecsegtet. Fokozza a mozgáskoordinációs képességünket, az egész törzset és derekat megedzi. Nem lesz gond egy doboz járólap, vagy egy zsák cement kiemelése a csomagtartóból. Bár ebben az esetben már jóval nagyobb a sérülésveszély, mint az evezésnél, szóval legyen inkább krumpli.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Pihentető élmény edzés

Ha szerencsés helyzetben vagyunk, és tudjuk vízen űzni ezt a sportot, óriási relaxációs, és stresszoldó élményben lehet részünk. Az esetek zömében azonban ez sajnos nehézkesen oldható meg. Nem kell elkeseredni, elég, ha ellátogatunk egy konditerembe, vagy akár otthonra is beszerezhetünk egy evezőpadot. Azért akad előnye is annak, ha nem a természetben vagyunk. Nem fog a mozdulat közben az orrunkra szállni egy (vagy éppen nyolcvan) szúnyog, kihasználva az evezők tartása miatti kiszolgáltatottságunkat. Illetve a vízbe borulástól sem kell félnünk.

Sajnos sokszor látni a Dunán olyan motorcsónakokat, kishajókat, akik nem igazán figyeltek a kajakosokra. Ha nagy sebességgel húznak el mellettük, az egyrészt óriási hullámokat gerjeszt, másrészt nem tesz jót a két tábor szociális kapcsolatának sem. Kiborító tud lenni, és ilyenkor bizony közelíteni kezdünk a korábbiakban említett viking harcosok moráljához. A másik előny, hogy ott „kötünk ki”, ahol akarunk. Azaz a kiindulási pontunkon.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Dönts körültekintően

Ha rászántad magad erre a fantasztikus, többféle sporttevékenységnek „megágyazó” mozgásformára, jelesül az evezésre, és szeretnéd otthon (is) űzni, érdemes néhány paramétert alaposan górcső alá venni, mielőtt egy evezőgép típus mellett leteszed a voksodat. Első körben a méreteid (magasság, testsúly, lábméret). Erre azért van szükség, hogy kényelmesen tudd használni az edzőgépet. Ha két méternél magasabb vagy, nem biztos, hogy minden típus megfelelő lesz. Ugyanígy működik a pad teherbíró képessége is, bár a mai gépek zöme bőven meghaladja az átlagember testsúlyát, érdemes figyelni erre az adatra is. A másik fontos tényező, az evezőpad fékrendszere. A mágnesfékes típusok esetében egy mágnesre bízza a gyártó az ellenállást, így a gép csendesebb, mint lég- és vízellenállással operáló társai (ez például a békés egymás mellett élés fényében egy panellakás esetében előny lehet).

Extrák tekintetében is változó a felszereltség, egyes típusok különféle edzésprogramokkal bírnak, attól függően, hogy mit célzunk meg (kalóriaégetés, kondi javítás). Létezik pulzusvezérelt program is, amely az előre beállított pulzusérték függvényében változtatja az ellenállást, így folyamatosan a számunkra legoptimálisabb tartományban maradhatunk.
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu