Információk, érdekességek

Készüljünk a sulira! Íráskészség fejlesztés otthon

2022. augusztus 11.

Ha az elmúlt évben nem úgy sikerültek a magyar jegyek, ahogyan szerettük volna, vagy gondot okoz az órai jegyzetelés, a fogalmazások elkészítése, érdemes még a nyár folyamán fejleszteni a gyermek íráskészségét. Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője tippeket ad ahhoz, hogyan legyen hatékony és szórakoztató a gyakorlás a nyári szünetben.

Fotó: 123rf.comSzükségünk van egyáltalán a kézírásra?

Habár a naphosszat tablettel, okostelefonnal csetelő csemetéinket látva azt gondolhatjuk, hogy ez a jövő, ám valójában nagyon sok olyan helyzet adódik – különösen az oktatásban – ahol szükség van a jó íráskészségre, például az órai vázlat készítés vagy a dolgozatok esszé részének kidolgozása során is. A kézírás azonban ezen túl is bizonyítottan sok jótékony hatással bír arra, aki rendszeresen gyakorolja. 

Egy napló, vers vagy mese írása remek stresszoldó tevékenység, javítja a hangulatot, emellett növeli a kreativitást és elmélyíti a gondolkodást. A kézírás javítja a memóriát, jobban megmozgatja az agyat, mint a billentyűzeten történő gépelés, kutatások szerint pedig annak, aki lefekvés előtt végezi, még az alvása is pihentetőbb lehet.”

Érdemes tehát a gyermeket rendszeres írásra bátorítani, de hogyan tehetjük ezt meg, hogy ne nyűg, hanem szórakozás legyen?

Szókincsbővítés olvasással!

Az erős íráskészség fejlesztése időbe telik, és nehéz feladat lehet. Szerencsére azonban sok olyan dolog van, amit a szülők otthon is megtehetnek, hogy javítsák a gyermekek íráskészségét. Ezek egyike az olvasás. A rendszeres olvasás segít a gyerekeknek az írástudásuk fejlesztésében. Elősegíti a gyermekek szókincsének bővítését, ezáltal megkönnyíti, hogy írásban is jobban ki tudja fejezni magát. Már kicsi korától olvassunk a gyerekkel, legyen ez napi rendszeres program, ösztönözzük őket arra, hogy megszeressék a könyveket, az olvasást. 

Legyen szórakoztató!

Játsszunk olyan játékokat, amelyek ösztönzik az írást! Ha még nyaralás előtt állunk, az útra készítsünk az életkorának megfelelő keresztrejtvényt, esős napra vagy a strandra pedig vihetünk szójátékot. Ha épp nincs más kéznél, csak egy toll és papír, akkor pedig az akasztófa játékkal tudjuk szórakozva tanulva eltölteni az időt.

Nem megy ki a divatból – a levélírás

Habár ma már alig küldünk levelet vagy képeslapot egymásnak, az írást éppen csak elsajátító gyerekeket érdemes arra bíztatni, hogy új tudományukról adjanak hírt a távol élő rokonoknak egy rövid levél formájában. Kedves ötlet és jó móka lehet még, ha egymásnak rövid kis üzeneteket írunk, amit a lakásban vagy kertben rejtünk el. A megtalálásukhoz készíthetünk akár kincses térképet is.

Variációk írásra

Ne csak papírra tollal, írjunk bárhová, ahová csak lehet! Krétával a járdára, ujjfestékkel csomagolópapírra, bottal homokba, cukormázzal sütire. Minél változatosabb, annál szórakoztatóbb lesz az írás, a gyermek is annál szívesebben gyakorol majd.

Napi írás idő

Ahhoz, hogy az írás rendszeres program legyen a gyermek életében, jó ötlet lehet kialakítani egy kis sarkot, vagy az íróasztalán az írásra – például a nyári szünet fontosabb eseményeiről írott naplójának – beszerezni külön kis füzetet, dobozt a papíroknak, egy új tollat, valamit, ami ösztönzi az írásra és segíti, hogy abban az időben kizárólag erre összpontosítson. 

Legyen nekünk is fontos!

Ha a gyermek örömét leli az írásban, akkor vegyünk részt benne mi is, ha kéri! Ha látja, hogy ez számunkra is fontos – ha megmutatja, elolvassuk az írását, ha kéri, elmondjuk a véleményünket – akkor neki is az lesz. Fontos ösztönzés, ha értékeljük a munkáját: néhány alkotása például a hűtőre is kikerülhet.

Írjunk mi is

Könnyebben elvesztheti a motivációját, ha nem érzi, hogy mi is időt szánunk arra, amiről szeretnénk, ha neki fontos lenne. Mivel a kisebb gyerekek utánozzák a szülőket, érdemes nekünk is példát mutatni. Legyen az írás a mindennapjaink része: kis üzeneteket, bevásárló listát vagy feljegyzéseket vezessünk papíron.

Fotó: 123rf.com

Ha elkerül a múzsa

Értelmetlen nyüglődés, ha a gyerek csak hosszasan időzik az üres papír felett, de nincs ötlete, miről is írhatna. Ilyenkor segítsünk neki azzal, hogy beszélgetünk a kedvenc meséjéről, vagy rajzfilmről, esetleg színdarabról amit látott, vagy a legutóbbi kirándulásról, amerre jártunk. Ezeket a történeteket mind papírra lehet vetni, amelyiket szeretné. Ha ez sem válik be, készíthetünk újságokból kivágott képek alapján történetet, amihez a szöveget képregény formájában is megírhatja.

Munkalapok és fejlesztő játékok

Az íráskészség fejlesztéséhez készen is vásárolhatunk játékokat, amelyek segítségével már akár óvodás kortól kezdődően készülhetünk a szükséges készségek – például a jó szem-kéz koordináció – gyakorlásával. Emellett betűrajzoló feladatlapok és vonalvezetést, helyesírást gyakorló füzetek is léteznek minden korosztály számára. Ne hagyjuk annyiban, kérjük szakértő tanácsát az otthoni gyakorláshoz, ha gyermekünk fejlesztésre szorul ezen a területen, annak érdekében, hogy a következő tanévben még több pozitív visszajelzést és sikerélményt szerezhessen!

forrás: Bébik.hu