Információk, érdekességek

Kávézz egészségesen nyáron is!

2021. augusztus 27.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A köztudatban még mindig él a tévhit, hogy a kávézás káros lehet az egészségre. Pedig már számos kutatás bizonyítja, hogy a világ egyik legkedveltebb itala számos jótékony hatással is bír. Nem mindegy azonban, hogy milyen kávét fogyasztunk, hogyan és mikor isszuk. Íme a titok!  

Így támogatja a kávé az egészséget

A reggeli csésze fekete sokak számára életmentő. Van, aki a reggeli kávé nélkül képtelen összeszedni a gondolatait, és van, akihez jobb nem hozzászólni, amíg nem itta meg a kávéját. De a fekete nedűnek ezen kívül is számos pozitív hatása van. 
A kávé koffeintartalma ugyanis bizonyítottan segíti a koncentrációt, növeli a teljesítőképességet. Mérsékli a depressziót, sőt szerepet játszhat a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór megelőzésében is. A legújabb kutatási eredmények alapján pedig feltételezhető, hogy segít megelőzni a 2-es típusú diabétesz kialakulását is. 
Magas polifenol tartalma  csökkenti a máj-, valamint végbélrák kialakulásának kockázatát, de a fogyásban is segít anyagcsere serkentő és zsírégető hatásának köszönhetően. Ezen kívül számos értékes tápanyagot, például B5- és B2-vitamint, magnéziumot  és káliumot tartalmaz. 
Ugyanakkor a kávézásnak lehetnek káros hatásai is, ha helytelenül fogyasztjuk. Lássuk, mire kell figyelni! 
 
Ne essünk túlzásba! 
A kávé esetén is igaz, hogy jobb tartani a mértéket. A tudósok jelenlegi álláspontja szerint napi 2-3 csésze kávénál nem javasolt többet inni, mert a kellemetlen mellékhatások kerülhetnek előnybe. 
Az ok ebben az esetben is a koffein, amely túladagolva szívdobogást, izzadás, de nyugtalanságot, szorongást is okozhat, illetve ekkora mennyiségben már nemhogy fokozná a koncentrációt, inkább rontja azt. 
 
Ne nyáron kezdjünk kávézni! 
Bár a hőség miatt sokan tapasztalnak koncentrációs problémákat, vagy fáradékonyságot, azoknak, akik nem kávéznak rendszeresen, nem javasolt a koffeinfogyasztás. Esetükben ugyanis fokozottabban jelentkezhet a kávé okozta dehidratáció, amely élénkítés helyett inkább teljesítménycsökkenést vagy akár fejfájást is okozhat. 
Azok pedig, akik rendszeresen fogyasztanak kávét, a nagy hőségben még jobban ügyeljenek az elegendő folyadékbevitelre! Igaz ez jeges kávé fogyasztás esetében is, hiszen ez sokak kedvence nyáron.
Minőség a mennyiség felett
Sajnos kevesen tudják, de a nagyüzemi kávétermesztésben gyakran műtrágyát, növényvédőszereket és más kémiai anyagokat alkalmaznak, amelyek maradványai könnyen belekerülhetnek az elkészült italba. Érdemes tehát inkább bio, vagy ellenőrzőtt forrásból származó specialty kávét vásárolni. Utóbbi a hagyományostól eltérő, egészen fantasztikus ízélményt képes nyújtani, főleg, ha elkészítését egy barista tanfolyamon sajátítjuk el. 
Képforrás: Canva Pro adatbázis.
Feketén az igazi
Ha valóban szeretnénk egészségesen fogyasztani a kávét, akkor legjobb, ha magában fogyasztjuk. A legkártékonyabb ízesítő a cukor, és nem csak kalóriatartalma miatt, hanem magas glikémiás indexe miatt is. A finomított cukor fogyasztása bizonyítottan szerepet játszik a cukorbetegség kialakulásában, de a fogak romlását is elősegíti.
A kávétejszín pedig szintén üres kalóriákat tartalmaz, nem beszélve arról, hogy telepakolják adalékanyagokkal. Éppen ezért ha egészségesen szeretnénk kávézni, igyuk inkább feketén. Ez először ugyan furcsa lehet, de ha valóban minőségi kávét vettünk, akkor sokkal teljesebb ízélményben lesz részünk. 
 
Az időpont is lényeges
A napindító kávé népszerűségéről már volt szó, de kevesen vannak tisztában vele, hogy nem szabadna éhgyomorra fogyasztani. A kávé ugyanis irritálja a gyomor nyálkahártyáját és fokozza a gyomorsav termelődést. Érdemes tehát előtte pár falatot bekapni, és csak utána élvezni a reggeli csésze feketét. 
Az is fontos, hogy a késődélutáni, esti órákban már nem javasolt kávét fogyasztani. A koffein ugyanis még jó pár órát kifejti a hatását és ezzel megzavarja a test biológiai óráját: Az eredmény: nehezebb elalvás és felszínesebb alvás. A lefekvés előtti 5-6 órában tehát mer kerüljük a kávéfogyasztást! 
Ha a fenti tanácsokat betartjuk, akkor viszont nem csak a kávé fantasztikus ízét, de a jótékony hatásait is élvezhetjük. Jó kávézást!
forrás: Harmonet.hu