Információk, érdekességek

Gyógytornász segítségével a helyes testtartásért: milyen gyakorlatok segíthetnek?

2024. október 02.

A legtöbb embernek rossz a tartása, ami annak köszönhető, hogy egyre többen választják az ülő életmódot, irodai munkát, ahol aztán nem a megfelelő széket használjuk. Sokat ülünk a számítógép előtt, amitől estére megjelenik a kínzó derék- és hátfájás. Az állómunka szintén hasonló hatással van a testünkre, hiszen a kellemetlenül nehéz súlyok emelgetése szintén hatalmas terhet ró a derékra és a hátra. Akinek tehát sokat sajog a háta a munkája és a hétköznapjai miatt, annak mindenképpen érdemes lenne gyógytornász segítségét kérnie. De vajon milyen gyakorlatok segíthetnek ennek során? Ebben a cikkben erről ejtünk néhány szót.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A helyes testtartás visszaszerzése

Több, mint 8 órán keresztül ülni a számítógép előtt cseppet sem kellemes. A bevásárlás és az ügyintézések miatt viszont már egyáltalán nincs időnk arra, hogy a tartásunkra is odafigyeljünk. Mindenkinek az életében van tehát olyan helyzet, amikor időnként elhanyagolja a tartását. Pedig egy gyógytornász felkeresése sokat enyhíthet a mindennapi fájdalmakon. A www.gyogytornaszom.hu weboldalon erről a módszerről is olvashatsz bővebben.

Manapság szinte mindenre találunk az interneten legalább ötféle gyors megoldást. A helyes testtartás fontosságát azonban semmi sem tudja felülmúlni. Ez azonban nem található meg minden üzlet polcán, nem tudjuk az webáruház virtuális kosarába helyezni. A helyes testtartás nem pénzért megvásárolható árucikk, ami változatos formákban sorakoznak a boltokban.

A helyes tartásért, a derék- és a hátfájdalommentes életért azonban meg kell dolgozni. Nagyon sok munkába telik kialakítani a megfelelő tartást, ami hatással lesz az egész életünket. Utána viszont újra és újra emlékeztetünk kell magunkat, hogy a helyes testtartás megőrzésével elkerülhetőek a további tünetek.

Gyógytornász felkeresése

Ehhez azonban egy gyógytornászra is szükség lehet. A rossz tartás sokunk problémája, egy szakember sokat segíthet elfelejteni a fájdalmakat. Mivel napjainkban szinte mindenki olyan munkát végez, amely hosszabb távon koptatja és károsítja a gerincet, így nem elhanyagolható szempont gondoskodni annak egészségéről.

A páciensek nagy része már pár alkalmat követően javulásról számol be. Sokaknak viszont 10-15 alkalomra van szükség, hogy érezzék a fejlődést. Az otthon végzett tornagyakorlatok további segítséget nyújthatnak a gyógyulás során. Természetesen minden egyéni kórképtől függ, nem lehet általánosítani, főleg nem, ha a derékról és a hátról van szó.

Milyen gyakorlatok segíthetnek?

Az egyik ilyen gyakorlat a medencebillentés. A kiinduló helyzet során feküdjünk a hátunkra és hajlítsuk be a térdünket. A hát legyen semleges helyzetben, lazuljunk el, a karunkat pedig helyezzünk a fejünk mögé vagy a testünk mellé. Nyújtsuk ki, majd kilégzés közben billentsük előre a medencét irányított mozgással. Néhány másodpercig maradjunk ebben a helyzetben vagy folytathatjuk a következő ismétlést belégzés közben.

A másik gyakorlat a híd, aminek során szintén a hátunkra kell feküdni, behajlítani a térdeket, a lábat és a tenyereket pedig a padlón elhelyezni. Erős támaszt adunk ezzel a hátunk felső szakaszának. A kilégzés közben aktiváljuk a farizmokat és a core izmait. Ha lassan elkezdjük felemelni a medencénket és a hátunkat, akkor az ellenőrzött mozgással sokat tehetünk a fájdalmak enyhítésében.

Az oldalra hajlás ülve szintén segíthet enyhíteni a tüneteket. Ehhez nincs más dolgunk, mint leülni a földre, behajlítani a térdeket és keresztbe tenni a lábainkat. A hátunk legyen természetesen ívelt, a karjaink pedig legyenek egy vonalban a testünkkel. Tegyük a bal karunk alsó részét a testünk mellé a szőnyegre, majd kilégzés közben nyújtsuk ki a jobb karunkat a fejünk fölé. Eközben dőljünk ugyanarra az oldalunkra az egész törzsünkkel. Éreznünk kell a nyújtást a hátunk jobb oldalán. Maradjunk így pár másodpercig, majd belégzés közben térjünk vissza ülő helyzetbe.

Végül pedig ott van a térd felhúzása a mellkashoz, aminek során szintén a hátunkra kell feküdni és behajlítani a térdet. Húzzuk fel a jobb térdet a mellkashoz, tartsuk a hátat a szőnyegen, maradjunk így pár másodpercig, közben pedig figyeljünk a természetes légzésre. Éreznünk kell a hátunk nyújtását az alsó szakaszon. Ismételjük meg a másik oldalon is.

Ezek a gyakorlatok nemcsak a gyógytornászoknál segíthetnek, hiszen otthon rendszeresen elvégezhetjük őket, ami felgyorsítja és hatékonyabbá teszi a gyógyulási folyamatot.

forrás: Harmonet.hu