Információk, érdekességek

Ezek a dolgok befolyásolhatják a pajzsmirigy kezelés hatékonyságát

2021. augusztus 11.

Fotó: gettyimages.com

A pajzsmirigyzavarok diagnosztikájának első lépése a laborvizsgálat, melynek során megtudhatjuk, fennáll-e nálunk a szerv alul-vagy túlműködése. Ha kiderül a pajzsmirigy probléma, az legtöbbször gyógyszeres terápiát igényel. Azonban vannak olyan tényezők, melyekkel befolyásolhatják a kezelés eredményességét. Hogy melyek ezek, azokat dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondta el.

Más készítményre vált

Számos vállalat gyárt szintetikus pajzsmirigy hormont, és termékeik kissé különbözhetnek egymástól (bár ez leginkább a vivőanyagokat érinti). Ez azt is jelentheti, hogy a szervezet másképp reagálhat a különböző készítményekre. Az ATA (American Thyroid Association) azt javasolja, hogy a TSH szintek ingadozásának elkerülése érdekében ragaszkodjon az Ön által ismert és alkalmazott gyógyszerekhez, melyet az orvosa javasolt. Még akkor se váltson, ha egy családtagja vagy ismerőse más készítményt szed.

Kihagyja a tablettákat

Ahhoz, hogy a legeredményesebb legyen a kezelés, fontos, hogy a pajzsmirigy gyógyszereit az előírtak szerint szedje. Bár a pótlásra került hormon a vérben hosszú ideig megmarad, ám ha több nap egymás után kimarad (akár rendszeresen) akkor ez befolyásolhatja a vizsgálati eredményeket. Ugyanez igaz arra is, ha hetekig valamiért nem az előírt adagot veszi be, hanem többet vagy kevesebbet.

Más szokások

Szintén befolyásolhatja az pajzsmirigy kezelés hatását az, ha az egyik nap üres gyomorra szedi be a gyógyszert, ám a másikon étkezés közben. Figyeljen oda, hogy minden nap ugyanúgy vegye be a tablettát! A legjobb természetesen az lenne, ha ezt reggel ébredés után, üres gyomorral tenné. ugyanis az ételek, italok (főleg a kávé) befolyásolják a hormon felszívódását. Ha valamiért ez nem kivitelezhető, és mindig étkezés közben szedi a tablettát, akkor nagyobb adagra lehet szüksége, mintha mindig étkezés nélkül szedi.

Teherbe esik

HA terhes lesz, akkor is szednie kell a pajzsmirigy gyógyszereit. Sőt, lehet, hogy még többre lesz szüksége, mert mind önnek, mind a fejlődő babának szüksége van rá a megfelelő pajzsmirigy hormon ellátottságra. Éppen ezért, amint megtudjuk, hogy egy nő terhes, laborvizsgálattal ellenőrizni kell a TSH szintjét, és ha kell, növeljük a pajzsmirigy gyógyszere adagját – mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Más gyógyszereket is szed

Egyes gyógyszerek zavarhatják a pajzsmirigy gyógyszer felszívódását. Ilyenek például a fogamzásgátlók, antidepresszánsok, kortikoszteroidok, koleszterin csökkentők, vasat, kalciumot tartalmazó étrend-kiegészítők. Ha eddig nem szedett ilyeneket, egyeztessen orvosával!

Más étrend

Bizonyos élelmiszerek, mint a dió, szója, és a magas rosttartalmú ételek megzavarhatják a gyógyszerek felszívódását, csakúgy, mint a keresztesvirágú zöldségek, például a kelbimbó, a karfiol vagy a káposzta. Ezek mellett érdemes arra is figyelnie, hogy naponta közel azonos jódtartalmú ételeket fogyasszon!
forrás: Patika Magazin