


Információk, érdekességek
Étrendi tippek
2025. március 29.
• Az osteoporosis egyik legfontosabb megelőzési módja, hogy az egyén már fiatalkorban az egészséges táplálkozás és életmód segítségével elérje a maximális csonttömegét és csontsűrűségét.
• A csontok fejlődéséhez főként a megfelelő fehérje-és kalciumbevitel járul hozzá.
• A megfelelő kalciumellátottság érdekében naponta fogyasztani kell 800–1000 mg kalciumot. A legjobb, ha ezt az élelmiszerek természetes kalciumtartalmának segítségével teszi. Nagy mennyiségű kalciumot tartalmaznak a tej és tejtermékek, különös tekintettel a sajtokra. 100 g sajt már fedezheti a napi kalciumszükségletet. Kiemelkedő a sajtok közül a sovány mozzarella kalciumtartalma, mely 960 mg/100 g. a savanyított tejtermékeknek is nagy a kalciumtartalma, körülbelül 150 mg/100 g körüli. Ezek kis zsírtartalmuk miatt igen fontosak az étrendi kalciumpótlás szempontjából. A növényi kalciumforrások sem elhanyagolhatók – rosszabb felszívódásuk ellenére sem –, 100 g olajos mag 200–300 mg kalciumot tartalmaz. Kiemelkedő a mák kalciumtartalma, 100 g mennyiség 968 mg kalciumtartalommal.
forrás: Patika Magazin