Információk, érdekességek

Az étcsoki távol tartja az orvost?

2023. január 03.

A szívroham és az agyvérzés kockázata is csökkenthető mindennapi étcsokoládé-fogyasztással egy friss ausztrál tanulmány szerint - olvasható a webmd.com összeállításában. Valóban ennyire hasznos és eredményes lehet az étcsokoládé rendszeres fogyasztása vagy csupán félreértelmezett és eltúlzott előnyökről beszélhetünk, amelyek kimondása során nem veszünk tudomást a tagadhatatlan hátrányokról?  

„Az étcsokoládé kellemes és hatékony módja az olyan tápanyagok bevitelének, amelyek megelőzhetik a bajt a szív- és érrendszeri problémákra hajlamos embereknél” – hangsúlyozza Christopher M. Reid, az ausztrál Monash University professzora. Az általa vezetett kutatócsoport matematikai modellel írta le a sötét édesség napi majszolásának hosszú távú egészségügyi hatásait. Tény, hogy az étcsokoládé sokkal könnyebben elfogadható megoldás sokak számára, mint a saláták fogyasztása vagy akár a rendszeres testmozgás beiktatása a napi rutinba.

Olcsóbb, mint a gyógyszer
Azt is kiszámították, hogy társadalombiztosítási szempontból költséghatékony volna egy felvilágosító program indítása az étcsokoládé hasznosságáról, elvégre lényegesen olcsóbb, mint a gyógyszerek. Korábbi kutatások már rávilágítottak, hogy a kakaótartalmú kockákban található flavonoidok jót tesznek a szívnek, hiszen csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet.

A metabolikus szindróma a kulcs
Reid és munkatársai megnézték a szívroham és az agyvérzés előfordulásának gyakoriságát azok körében, akik mindennap esznek étcsokoládét, illetve azoknál is, akik nem. Ezen kívül bevontak a felmérésbe a Cukorbetegség, elhízás és életmód című tanulmány 2 013 fős mintáját – az érintettek mindegyike metabolikus szindrómában szenvedett, ám egyiküknél sem állapítottak meg szívbetegséget vagy diabéteszt.

A metabolikus szindróma önmagában növeli a szívproblémák és a stroke kockázatát. Akkor diagnosztizálják, ha a következő tünetek közül legalább három egyidejűleg fennáll: magas vérnyomás, vércukor- vagy trigliceridszint, alacsony HDL- („jó koleszterin”) szint, valamint veszélyes túlsúlyra utaló derékbőség.

Csokikedvezmény állami juttatásként
Az orvoscsoport ugyanakkor kiszámította ezen egészségügyi gondok anyagi vonzatát, s arra jutott, hogy ha a megnövekedett kockázat árnyékában élő személyek közül mindenki naponta 100 gramm étcsokit fogyasztana 10 éven át, 15 halálos és 70 nem végzetes szívrohammal és agyvérzéssel kevesebb következne be. A felvilágosító kampány mindössze évente fejenként 42 dollárba (kb. 10 000 Ft-ba) kerülne, s reklámokból, előadásokból, illetve vásárlási támogatásból állna.

Amerikai tudósok ugyanakkor kétségbe vonják ausztrál kollégáik optimizmusát. „Messze túlbecsülik a hasznot” – mondja Eric Ding, a Harvard táplálkozástani specialistája, aki kifogásolja, hogy a tanulmány figyelmen kívül hagyja a kalória-, zsír- és cukortöbblet negatív következményeit.

Ez utóbbiak részben ellensúlyozhatók a fizikai aktivitás megnövelésével, a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztással, a mértékletes táplálkozás bevezetésével, valamint a zsírbevitel csökkentésével. Éppen ezért a forrólevegős sütők egyre fontosabb szerepet játszanak az egészségtudatos életmód kialakításában, hiszen a segítségükkel egészségesebbé tehetjük a mindennapi táplálkozásunkat.

(Készült az almamag.hu nyomán.)

 

forrás: Harmonet.hu