Információk, érdekességek

A szoptatás alatt szedhető fájdalom- és lázcsillapítók

2022. október 02.

A fájdalom- és lázcsillapító, illetve gyulladáscsökkentő hatású gyógyszerek a leggyakrabban alkalmazott patikaszerek közé tartoznak. Nincs ez másként szoptatás alatt sem, azonban a szoptatás miatt külön figyelmet kell fordítani az alkalmazható hatóanyagokra.

A fotó illusztráció: pixabay.comOlyan hatóanyagokat szabad és kell alkalmazni, amik a tejelválasztást nem csökkentik/gátolják, illetve nem okoznak problémát a szoptatott csecsemőnek. A kezelőorvos és a gyógyszerész tanácsaira támaszkodva a megfelelő készítmény megtalálható, a fájdalom, a láz és a különféle gyulladások szoptató anyukák esetében is eredményesen kezelhetők.

A legbiztonságosabb hatóanyag

Szoptatás alatt elsődlegesen választandó hatóanyag az ibuprofen. A hatóanyag fájdalomcsillapító, lázcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Szoptató anyáknál különböző fájdalmak, pl. fejfájás, fogfájás, menstruációval együtt járó fájdalom kezelésére egyaránt alkalmazható.

Előírásszerű alkalmazása biztonságos, a szoptatást nem kell a szedése alatt felfüggeszteni, a csecsemő tovább szoptatható,- jelenlegi ismereteink szerint nem káros a csecsemőre. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy az ibuprofen a csecsemőknél is alkalmazható láz- és fájdalomcsillapításra – több, csecsemők- és kisgyermekek számára készült készítmény is forgalomban van.

Szoptató anyák számára különféle gyógyszerformákban, pl. filmtabletta, granulátum recept nélkül is megvásárolható. Egyszeri dózisa 200-600 mg, a napi dózisnál az 1600 mg-os mennyiséget nem ajánlott túllépni. A gyógyszert étkezés után kell bevenni. Mellékhatásként, főként gyakori alkalmazás eredményeként, gyomorirritáció, gyomorégés alakulhat ki. Azoknak a szoptató anyukáknak, akik fokozott gyomorsavtermeléstől szenvednek, reflux-betegségük van, az ibuprofen helyett másik hatóanyag választása javasolt.

Paracetamolt tartalmazó szerek használata

Amennyiben az ibuprofen nem alkalmazható, paracetamolt lehet választani. A paracetamol fájdalom- és lázcsillapító hatással rendelkezik, gyulladáscsökkentő hatása azonban nincs. Egyszeri dózisa 500 mg, napi dózisa nem szabad, hogy túllépje a 4000 mg-ot.

Azoknak a nőknek, akiknek vese- vagy májbetegségük van, a paracetamol alkalmazása nem javasolt. A paracetamol tartalmú patikaszerek gyakran több hatóanyagot tartalmazó, ún. kombinációs készítményként kerülnek forgalomba, amik a fő hatóanyag, a paracetamol mellett egyéb hatóanyagot vagy hatóanyagokat is tartalmaznak pl. koffeint, érösszehúzó hatású fenilefrint, allergiaellenes feniramint. Mivel az alkalmazott egyéb komponensek esetenként befolyásolhatják a tejtermelést (pl. a fenilefrin megszüntetheti a tejelválasztást), a monokomponensű, azaz csak paracetamolt tartalmazó szereket ajánlott a szoptató anyukáknak alkalmazniuk.

Diklofenak hatónayagú szer csak rövid ideig alkamazható

Szoptatás alatt a diklofenak hatóanyag rövid ideig történő, alkalomszerű használata megengedett; a rendszeres diklofenak-használat szoptatás mellett nem javasolt.

Az acetil-szaliclisav nem ajánlott!

A szoptatás ideje alatt az anyukák fájdalomcsillapítási, lázcsillapítási céllal történő acetil-szalicilsav szedése kerülendő, mivel az átjut az anyatejbe, és káros hatású lehet a csecsemőre. Az acetil-szalicilsavat a csecsemőknek, kisgyermekeknek és a 16 éves kor alatti gyerekeknek sem javasolt adni, mivel fennáll a nagyon ritka, de súlyos állapottal és életveszéllyel járó Reye-szindróma kialakulásának az esélye. Bár az acetil-szalicilsavat szedő anya tejével a csecsemőbe jutó acetil-szalicilsav mennyisége nagyon kevés, és a súlyos állapot kialakulásának az esélye nagyon alacsony, lehetőség szerint az egyéb, szoptatás alatt biztonsággal alkalmazható fájdalom-és lázcsillapítók közül kell választani.

Lényeges azonban, hogy a kisdózisú acetil-szalicilsav (a napi adag 100-300 mg/nap), azaz a fájdalomcsillapító adag mintegy tizede, alkalmazható szoptatás alatt is. Ez a dózis fájdalomcsillapító hatással nem rendelkezik, azonban eredményesen gátolja a vérlemezkék összecsapzódását, és többek között a szívinfarktus megelőzésére és különféle keringési zavarok kezelésére alkalmas.

Fotó: 123rf.com

Derék-és hátfájdalom

A derék- és hátfájdalmak, illetve ízületi fájdalmak kezelésében alkalmazott naproxen szoptatás alatti alkalmazása nem javasolt.

Alapszabály, hogy fájdalom, láz vagy gyulladásos panaszok esetén szoptató anyukáknak minél hamarabb az orvosukhoz, gyógyszerészükhöz kell fordulni, mivel az egyébként hasonló problémáikra szedett gyógyszereik nem biztos, hogy szoptatás alatt is biztonsággal alkalmazhatók.

Dr. Budai Marianna Ph.D.
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu