


Információk, érdekességek
Sajttal, sonkával töltött palacsinta kapros mártással
2015. augusztus 05.
Különleges töltött palacsinta recept. Imádni fogod!
Hozzávalók a palacsintához:
• 25 dkg liszt
• 1 tojás
• csipet só
• 6 dl víz (forrásvíz, ásványvíz, szódavíz)
Hozzávalók a töltelékhez:
• 10 szelet sonka
• 10 szelet sajt
Hozzávalók a mártáshoz:
• 5 dkg vaj
• 1 kanál liszt
• 4 dl tejföl
• egy nagy marék apróra vágott kapor
• só
• 1 kanál citromlé
Petrezselymes fűszeres kolbászkák
2015. augusztus 01.
Ez a kolbászka melegen a legjobb. Frissen, ahogy az aszalógépből (vagy sütőből) kiveszed, és cukkíni spagettivel vagy friss zöld salátával a legfinomabb.
Hozzávalók kb 30 kolbászkához:
15 dkg beáztatott dió,
2 szál sárgarépa,
1 fej lilahagyma,
1 szép piros kápia paprika és/vagy zöld hegyes-erős csípőspaprika
2 gerezd fokhagyma,
1 csokor petrezselyem (persze attól is függ, hogy mekkora az a csokor, ha túl nagy, akkor zöld lesz a kolbászka, úgyhogy arányosan, mértékkel)
só, bors, chilli (ha nincs hegyes-erős)
Gyöngyvér szelet
2015. augusztus 01.
Finom sütemény, amely megédesíti a napját.
Hozzávalók:
• 10 dkg vaj
• 1 csésze cukor
• 1 kanál vanília eszencia
• 3 tojás
• 2/3 csomag sütőpor
• 2 kisdoboz natúr joghurt (280 gramm)
• 3 csésze liszt
• 25 dkg nyári gyümölcs (meggy, cseresznye, málna, szeder, stb. )
Lencsecsíra saláta
2015. július 26.
Elképesztően egyszerű, gyorsan elkészíthető, de tápláló és nagyon finom saláta.
1 adag:
1 csésze lencsecsíra (ez egy jó nagy marék)
1/2 kápia paprika kockákra vágva
1/2 lilahagyma kis kockákra vágva
1 evőkanál lenmagolaj (vagy más, hidegen sajtolt)
1 kávéskanál curry por
csipet só
A zöldségeket összekeverjük a csírával, és tálba tesszük. Az olajban elkeverjük a sót és a curryt, és a salátára öntjük. Már ehetjük is.
Az íze mellett az illata is nagyon finom....
Konyhai ki mit tud
2015. július 22.
Ebben a nyári melegben is jól jön egy gyors, finom sütemény. Hogy a gyerek ne a félkész vackokat egye, süssünk neki valami egészséges finomságot, ráadásul kevés időráfordítással. Ilyen kor jön elő a jó öreg kevert piskóta!
De hogy lehet elérni, hogy piskótánk szép magas legyen, főleg ha sütőport se szeretnénk beletenni?
Erre is választ találunk Kerekes doktornő Jó étel, jó élet című könyvében! Nézzétek csak, így készíthettek tökéletes kevert piskótatésztát a családnak:
A kavart, vajmentes piskóta könnyen emészthető, levegős sütemény, kímélő, diétás ételnek is kiváló.
- Hozzávalók: 5 tojás, 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt, az ízesítéshez vaníliás cukorpor, esetleg citrom- és narancslé és -reszelék, rum, kakaó, dió, mazsola stb. Ehhez az 5 tojásos mennyiséghez egy 20-22 centi átmérőjű kerek tortaforma vagy 20/30 centis tepsi szükséges. A formát vajjal kikenjük, és ha nem szilikon, akkor a biztonság kedvéért az aljára (de csak az aljára) sütőpapírt vagy alufóliát teszünk (mert nagyon bosszantó, ha a süteményt nem sikerül töredezés nélkül kiborítani). Ezt is bevajazzuk és lisztel, beszórjuk. A hagyományos sütőt előmelegítjük.
- Elkészítése: A tojások fehérjét nagyon kemény habbá verjük (az elektromos habverő legmagasabb fokozatát használva), hozzáadunk egy csipetnyi sót, tovább verve lassan beleszórjuk a kristálycukrot (és ha a receptben szerepel a vaníliás cukrot, a citrom- vagy narancslevet, reszeléket), majd egyenként a tojások sárgáját. Végül lyukas fakanállal vagy villával óvatosan beleforgatjuk a frissen átszitált lisztet. A masszát az előkészített formába öntjük, elsimítjuk, és az előmelegített sütőben (180-200 fokon, légkeverésesben 150 fokon) 25-30 percet sütjük. A sütőt 20 percig nem szabad kinyitni, mert a kavart tészták összeesnek és nem sülnek át. Az átsült tészta láthatóan elválik a tepsi szélétől, ha megnyomjuk a tetejét, az rugalmas, és a beleszúrt tűre, villára nem tapad ragacsos massza. Ezt nevezik tűpróbának. Az elkészült piskótát még 5 percig a kikapcsolt sütőben hagyjuk, majd széleit fakéssel meglazítva sütőrácsra vagy deszkára borítjuk. Az aljáról a papírt lehúzzuk, visszafordítjuk, és papírkendővel letakarva (hogy ne száradjon ki) hűlni hagyjuk.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...181182183...300