


Információk, érdekességek
Szuper gyors csokoládés muffin
2015. július 20.
Gyors és rendkívül finom csoki finomság. Imádni fogod!
Hozzávalók:
• 15 dkg liszt
• 15 dkg cukor
• 15 dkg vaj
• 5 dkg keserű kakaópor
• 5 dkg étcsokoládé
• 2 tojás
• fél csomag sütőpor
Óvatosan az élelmiszerekkel a nagy melegben
2015. július 13.
Az élelmiszerek megfelelő tárolására is figyelni kell a nagy melegben, hiszen vannak baktériumok, amelyek kifejezetten a meleget “szeretik” – figyelmeztetett Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) főigazgató-helyettese.
Páldy Anna hangsúlyozta: nagy veszélyt jelent a kánikulában például a szalmonellafertőzés, ezért ilyenkor kerülni kell a tejes, krémes ételeket, süteményeket, az elkészült ennivalót pedig minél gyorsabban hűteni kell.
Elmondta: a nagy melegben veszélyt jelenthet a magas hőmérséklet mellett az erős UV-sugárzás és a magas ózonkoncentráció is. Utóbbi a közlekedés légszennyezése miatt napfény hatására alakul ki, és izgatja a nyálkahártyát, illetve a légutakat.
Azt tanácsolta, az emberek igyanak sok folyadékot, figyeljenek asópótlásra, a strandolók húzódjanak árnyékba a déli órákban, aki pedig teheti, az maradjon inkább otthon, tartózkodjon elsötétített, hűvös térben.
Váltsunk mediterránra nyáron!
2015. július 10.
Nyári melegben mi felnőttek is csak nagy nehezen tudjuk elvégezni napi feladatainkat, hiszen szervezetünk nagy energiákkal küzd a meleg ellen. Gyermekeinket különösen óvni kell nyáron. Az 1-3 éves gyermekek emésztőrendszere még nem készült fel a nehéz, fűszeres és zsíros ételekre, ezért nyáron különösen figyeljünk arra, hogy ezektől megóvjuk őket!
Ha többet akarunk tenni az árnyékba vagy vízpartra vonulásnál, akkor készítsünk a kisebbeknek is olyan ételt – italt, ami tápláló, de mégsem megterhelő a számukra.
Mit együnk nyáron?
Ami az ételeket illeti, érdemes szétnézni a mediterrán konyhák világában némi recept ötletért. A Földközi tenger mentén tartósabb a meleg, mint nálunk, így az ott élő népek sok olyan alapanyagot használnak, ami hőségben nem terheli meg az emésztőrendszert, mégis tápláló. Az étrendjük alapját a gabonafélék, burgonyás ételek adják, ezt pedig sok- sokzöldséggel és gyümölccsel egészítik ki. Zsíros tejterméket és húsokat csak keveset fogyasztanak, ez nem csak a hőség elviselésében segít, de ettől jóval egészségesebb is az étrendjük.
Ezzel szemben a klasszikus magyar konyhában központi szerepet tölt be hús és az állati zsiradékok felhasználása, a zsíros tejföl, sajt használata.
Meggy: a sportolók és karcsúsodni vágyók csodaszere
2015. július 02.
A mélybordó színű, savanykás gyümölcs számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, egészségre gyakorolt jótékony hatását tudományos eredmények igazolják. A meggy a sportolók és karcsúsodni vágyók számára egyaránt kiváló választás: segít az izomregenerálódásban és a fogyókúrát megelőző méregtelenítésben, emellett pedig kiváló hűsítő italokat készíthetünk belőle a legforróbb nyári napokra.
Regenerálja az izmokat
A meggy természetes gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően enyhíti a testedzést követően kialakuló fájdalmat. A meggylékúra már 24 óra elteltével segít az izmok regenerálódásában és visszaadja a sportolók izomerejét. A jótékony hatás eléréséért a gyümölcs antioxidáns összetevőieredményezik, amelyek a meggy élénkpiros színéért is felelősek.
Többet ésszel, mint penésszel – Így előzd meg az ételek penészedését!
2015. július 02.
Az élelmiszeriparban használt mikrobás fertőzések elleni védekezés lehetőségei a fizikai, kémiai és kombinált módszerek valamelyike.
Ezekkel elsősorban a penész- és élesztőgombák szaporodását gátolják, a minél hosszabb eltarthatóság érdekében.
- A fizikai eljárások közé tartozik: a hőmérséklet csökkentése, növelése, ülepítés, centrifugálás, sugárzások, levegő kizárása (légzáró csomagolás), víztartalom csökkentése.
- A kémiai eljárásokhoz tartozik a tartósítószerek alkalmazása, amelyeket csak engedélyezett mennyiségben szabad használni. A penészgombák ellen használt savak az élelmiszeriparban a következők: kénessav (bor és a borkészítés féltermékeiben), benzoesav (savanyúságok, paradicsomkészítmények, üdítőitalok), szorbinsav (savanyúságok, gyümölcskészítmények, italok, sütőipari termékek), propionsav (sütőipari termékek).
Élelmiszer üzemekben, különösen a magas páratartalmú területeken, a penészgombák fejlődésének a megakadályozását a falak gombaölő és penészálló festékkel történő festésével, gombaölő burkolatok alkalmazásával lehet megoldani. Gondoskodni kell a megfelelő szellőztetési rendszer kialakításáról és a jó takarítási, tisztítási gyakorlat megvalósításáról A biztonságos és egészséges élelmiszer gyártásához és feldolgozásához elengedhetetlen, és törvény által kötelező a kockázatelemzés elvégzése. A HACCP rendszer minden műveleti lépésre kiterjedő gyakorlati módszere a kockázatelemzésnek.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...182183184...300