


Információk, érdekességek
Ugyanannyi evés, 2 kiló hízás okai
2015. augusztus 15.
Mindig kiemelt hangsúlyt fektetek arra, hogy csak az igazat, csakis az igazat írjam. Ezért nem szoktam belejavítani a beidézett mondatokba se, maradnak, ahogy vannak, elgépelésekkel, hibákkal. Ugyanígy voltam akkor is, amikor megkérdtem a bajai élelmezésvezetőt, Kovács Anettet, hogy írja le, mit eszik egy nap. Kicsoda Anett?
Ő az, aki elképesztő eredményeket ért el saját kitartásának és a BAJNOK EDZÉSÉNEK köszönhetően. 2 hónap alatt: -35 cm, benne -7 cm kötényháj( amire mindenki azt mondja, hogy csak szikével eltávolítható ), és ez előtt már eleve rengeteget fogyott, és azóta is tartja az ütemet.
Természetesen mindenkinek egyénre kell szabni a táplálkozását, de ez a minta jó kiindulási alap lehet mindenkinek, és mivel személyre szabni nem lehet, ezért mennyiségeket sem tüntetünk fel. A kérésem kifejezetten az volt, hogyha kimarad étkezés, ne írjon be mást Anett, ha csalóétkezése van, az is szerepeljen. Na, Anett testvérének megszületett a babája, és nem csalóétkezés, hanem csaló hét következett.
Csirkecombok pityóka ágyon
2015. augusztus 12.
Egy újabb csemege a Karcsi konyhájából. Egyszerű és gyors recept.
Hozzávalók 4 személyre:
• 8 felső csirkecomb
• 2 nagy fej hagyma
• 6 nagyobb krumpli
• só
• bors
• bazsalikom
• 1 dl olaj
• fél csomag sült csirke fűszerkeverék
• 15 dkg reszelt sajt
Mi okoz leggyakrabban puffadást és hasfájást?
2015. augusztus 07.
A táplálékérzékenység, vagy a felszívódási zavar főként hasi tünetekkel hívja fel magára a figyelmet: az érintetteknél hasfájás, puffadás, hasmenés jelentkezik. A panaszokat okozó élelmiszer mellőzésével rendszerint a tünetek is megszűnnek...
Fruktózfelszívódási zavar
A gyümölcsök édes ízét a gyümölcscukor, másnéven fruktóz adja. Az eper, málna, alma, datolya és füge fruktóz tartalma különösen magas. Egy fruktóz egy glukóz molekulával együtt a szacharóz nevű kettős cukrot alkotja, melynek lebontását a szervezetben a szacharáz nevű enzim végzi – magyarázza dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa. Vannak, akiknél ez az enzim hiányzik, így náluk a szacharóz fruktózra és glukózra való lebontása nem mehet végbe. Emiatt fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően hasfájás, haspuffadás és hasmenés jelentkezhet. A fruktóz felszívódási zavar általános tünete lehet még az étkezések utáni korai teltségérzés, fokozott bélmozgás, ehhez társuló hangjelenségek, bélgázosság, fáradtság, fejfájás, feszültség, frontérzékenység, a koncentrálási képesség csökkenése és izomgörcsök is. A betegség gyerekeknél is jelentkezhet, náluk a hasfájás és a hasmenés a fő tünet.
A magas fruktóztartalmú ételek kerülése mellett létezik olyan étrend-kiegészítő készítmény, mely képes az élelmiszerből származó fruktóz felesleget a vékonybélben glükózzá alakítani, ezzel megelőzve a kellemetlen tünetek kialakulását.
Kapj rá a halra nyáron is! – 5 ok, amiért egész évben érdemes halat fogyasztani
2015. augusztus 06.
Magyarországon a halfogyasztás messze elmarad az európai tagországok átlagától, pedig néhány tény arra figyelmeztet, hogy jobb lenne, ha több hal kerülne a tányérunkra. Varga Anita, a Kapj rá! kampány dietetikusa 5 érvvel támasztja alá, miért érdemes halat fogyasztani – egész évben!
1. Védi a szívet
Hazánkban a halálozások mintegy 50 százaléka szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be. A halak telítetlen zsírsavtartalma – különösen az ómega-3 – ugyanakkor segíti szívünk megfelelő működését, a vér normál koleszterinszintjének fenntartását, ezért jelentős szerepe van a fent említett betegségek megelőzésében és diétás kezelésében is. A halak rendszeres fogyasztása tehát, különösen értékes zsírsavtartalmuknak köszönhetően, segít helyrebillenteni az egészségünket és kiegyensúlyozottabbá varázsolja étrendünket. A hazai tenyésztésű halak közül a fehér és a pettyes busa bővelkedik leginkább ezekben a zsírsavakban.
Így lehet lassítani az ételek felszívódását
2015. augusztus 05.
A cukorbetegek és az inzulinrezisztenciában szenvedők jól tudják, hogy nem mindegy, mikor milyen felszívódású ételek kerülnek a tányérra, így nagy odafigyelést igényel a részükről egyes menük megválasztása. Sokan úgy gondolják, hogy ezzel néhány kedvenc ételüktől is búcsút vehetnek, ám szerencsére vannak olyan praktikák, melyekkel lassítható egyes ételek felszívódása. Ehhez Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa adott néhány hasznos tanácsot.
Gyors és lassú felszívódású ételek - azaz mi is az a glikémiás index?
Amennyiben valaki akár betegség, akár fogyókúra miatt kénytelen a szénhidrátok felszívódását nézni, annak hasznos információkat nyújthat az úgynevezett glikémiás index (GI). Ez az érték tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy az adott étel mennyivel emeli meg a vércukor értékét a glükózhoz képest. Minél alacsonyabb a GI, annál kevésbé emeli meg a vércukrot, melyre főleg a reggeli és az esti órákban fontos szigorúan odafigyelni, hiszen ezek igen inzulin-érzékeny időpontok, és ha ekkor gyors felszívódású ételeket fogyasztunk, akkor a hasnyálmirigy nagy mennyiségű inzulint kénytelen kiválasztani, ami egyben hirtelen vércukor-emelkedést von maga után.
Ennek nagy veszélye, hogy hosszútávon ez a hasnyálmirigy kimerülését eredményezheti, így az inzulinrezisztencia 2-es típusú cukorbetegségbe alakulhat át.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...180181182...300