Információk, érdekességek

A pontos étkezési terv biztos bukta

2016. június 08.

A pontos étkezési terv biztos bukta"Írj étkezési tervet, tedd közzé, Te mit eszel, segíts nekem egy heti tervvel"-kapom naponta a kéréseket. És látom naponta, hogy minden magazin, rengeteg edzői oldal kész követendő diétákat tesz közre. Mondjak valamit? Ha ilyent kapsz, az bukta. Mint ahogy az is, ha lemásolsz egy diétát. A net tele van mindenféle kúrákkal, lemásolsz egyet. Tuti, hogy belebuksz. Miért?

BUKTA-HA KONKRÉT étkezési TERVET KAPSZ kivétel ha betegség miatt, például IR.
Ha konkrét étkezési tervet kapsz, ahová befizettél, akkor aláírtad a saját bukásodat. 
Azok az emberek, akiknek valóban sikerült életmódot váltaniuk, szabadságot engednek maguknak, alapanyagokat változtatnak meg, hasonló ízvilágban, mint amihez hozzászoktak. Ez tényadat, nem vita tárgya. 

Miért van ennek jelentősége? 

Akik olyan életmódprogramot erőltetnek magukra, ami idegen tőlük, nem enged választási lehetőséget, újra és újra a falásrohamok áldozataivá válnak. Ezalatt olyan ételeket habzsolnak be, amelyeket az életmódprogramjuk nem enged meg, általában nyilván a magas szénhidráttartalmú, és zsíros ételeket értjük. Beszélhetünk arról, hogy tipizáljuk az embereket, mint egy divatos irányzat teszi, de valójában, ha megfigyeled, mi az, amit nem enged meg az sem egyik típusnak sem? Pontosan a magas szénhidáttartalmú, és zsíros ételeket. Elég vicces. 
Henrietta Svébis „külön hálás vagyok, hogy Betti rám szabja az étrendet,, ami nem egyszerű, mert nem tudok gyümölcsöt, zöldséget enni”.


10 + 1 érdekesség a valódi méhpempőről

2016. június 07.

A friss méhpempő rendkívül gazdag olyan létfontosságú tápanyagokban, amelyek nélkülözhetetlenek szervezetünk egészségének megőrzése szempontjából. A méhpempő a méhek csodálatos ajándéka számunkra, mely segítségével természetes módon támogathatjuk szervezetünket valamennyi életfunkciójának ellátásában. Következzen most néhány érdekes és hasznos infó a méhpempőről.

10 + 1 érdekesség a valódi méhpempőről

10+1 érdekes tulajdonság a tiszta méhpempőről 

1.)
 A méhpempő nem csupán összetétele miatt különleges, hanem azért is, mert rendkívül ritka, és kis mennyiségben fordul csak elő a természetben. Ugyanis a méhek roppant kevés, mindösszesen évi néhány száz grammnyi méhpempőt képesek csak termelni kaptáronként, ami ráadásul sok-sok energiájukba telik mind nekik, mind pedig a hozzáértőméhészeknek.

Ennek köszönhetően a valódi, tiszta méhpempő ára magas, így 100 gramm belőle 15 ezer forint körül mozog a piacon. Így ha például 10 ezer forint alatti áron lát 100 gramm méhpempőt, érdemes elgondolkodni rajta, hogy az valódi-e?

Amit a cukorfogyasztásról tudni kell...

2016. május 31.

Bár szervezetünknek szüksége van cukorra, a WHO - Egészségügyi Világszervezet - ajánlása alapján a napi kalória-bevitelnek csak 5%-át tanácsos fedezni belőle. Márpedig a felmérések szerint, különféle úton-módon, de ennél sokkal több cukrot fogyasztunk, és az sem mindegy, hogy milyet... A táplálkozástudományi szakemberek mindenestre aggódnak a túlzott cukorbevitel és az egészségre gyakorolt káros hatásai miatt. De lássuk, mit tehetünk ellene!

A cukor fő előnye, hogy nagy energiaszállító, de túlzott fogyasztása számos káros következménnyel jár szervezetünk működésére nézve. Része lehet a súlyfelesleg, elhízás megjelenésében éppúgy, mint a 2-es számú dibétesz kialakulásában. Emellett felelős lehet számos olyan jellegű bajunkért, mint az emésztési zavar, vagy az irritábilis bélszindróma (IBS - a gyomor-bélrendszer funkcionális rendellenessége), a migrén, a szorongás, vagy akár a depresszió. Számos makacs és kiújuló gombás bőrbetegség (mikózis) kialakulását is elősegíti a túlzott cukorfogyasztás az egész emésztőrendszere kitrerjedő candida gombafertőzés révén. Ami a konkrét mennyiséget illeti, már napi 50 gr cukor fogyasztása felett jelentősen nő a fogszuvasodás, túlsúly, elhízás veszélye.

Sokszor anélkül, hogy figyelnénk rá, a cukor mindenütt rejtőzhet az élelmiszeripar által feldolgozott termékekben. Így a felesleges cukor bevitele már a reggelinél kezdődhet gyümölcsjoghurtokkal, dobozos üdítőkkel, dzsemekkel... és folytatódhat különféle édességekkel, késztermékekkel a nap folyamán.  Ilyenkor a vércukorszint nagymértékben emelkedhet - már 30-45 perccel az elfogyasztás után, és ún. vércukorszint-csúcsot okozhat, amikor is a hasnyálmirigy inzulint választ ki, hogy „szabályozza” a helyzetet. Az inzulin a cukrot az izmok felé irányítja (ahol a szervezet elégeti); de a máj és a zsírsejtek raktározzák – többek közt innen eredhet a súlygyarapodás. 


Speciális diéta az óvodában, iskolában

2016. május 28.

Sok szülő életét nehezíti meg, hogy gyermeke táplálékallergiája, intoleranciája, cukorbetegsége vagy lisztérzékenysége miatt a közelben lévő óvoda, iskola nem vállalja az étkeztetést. Röviden tekintsük át, milyen szabályok vonatkoznak a speciális diétát igénylő gyermekek étkeztetésére és milyen lehetőségei vannak a szülőknek.

Ajánlásra alapozva

2011 nyaráig jogszabályi keretek között zajlott a közétkeztetés, ám 2011. augusztus elsejétől csupán egy táplálkozás egészségügyi ajánlás szabályozza a rendszert – ismertette Varga Dóra, a Prima Medica Egészségcentrum dietetikusa. Mivel jelenleg közétkeztetést szabályozó jogszabály nincs hatályban, ezért a közétkeztetést végző intézményeknek nem kötelessége a speciális diétát igénylő gyermek ellátása, sőt, még a normál táplálkozási igényű gyermekek étkeztetésével kapcsolatban sem kötelező az egészséges táplálkozási irányelvek betartása.

Diétás étrend iránti igény

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet több felmérést is készített az országban, hogy kiderüljön, milyen mértékben van igény speciális diétára iskolákban, óvodákban. 2008-ban, több mint 3000 iskola bevonásával vizsgálták meg az általános- és középiskolák élelmezési rendszerét (MENZA, 2008). A megkérdezett iskolák 24%-ában volt igény diétás étkeztetésre, ezeknek csupán 16%-a tudta biztosítani a speciális étrendet. Az óvodai közétkeztetéssel kapcsolatban 2009-ben és 2013-ban is készült egy felmérés. Vizsgálatokból kiderül, hogy az óvodák 42%-ában volt legalább egy olyan gyermek, aki diétás étkeztetést igényelt. 2009-ben ezeknek az óvodáknak alig a fele tudott speciális étkeztetést biztosítani, míg 2013-ra az óvodák csaknem háromnegyede, ami jelentős javulásnak tekinthető.


Ha a gabona okoz bajt...

2016. május 28.

gabona

A manapság népszerű diéták többsége nem csak a szénhidrát csökkentés céljából javasolja a pékáruk, tészták fogyasztásának mellőzését. Egyes felvetések szerint a gabonák egyik összetevője, a glutén amellett, hogy jelentősen lelassíthatja a fogyást, az egész szervezetre kiterjedő panaszokat is okozhat. Cikkünkben a gabonafélék fogyasztásával kapcsolatba hozható betegségeket vesszük górcső alá.

Egyre gyakoribb

Ahogyan az allergiák esetében is, úgy különböző ételintoleranciával összefüggő problémák terén is az esetek számának emelkedése figyelhető meg napjainkban – számol be tapasztalatairól dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus. Egyre többen küzdenek gyomorégéssel, gyomorfájással, gyakori panasz a haspuffadás is. Emellett több vizsgálat kutatja a táplálkozás szerepét, bizonyos betegségek kialakulásában is. A ma legtöbbet gyanúba kevert élelmiszerek egyik csoportja kétség kívül a gabonafélék, különösen azok egyik alkotóeleme, a glutén. A lisztérzékenység és búza allergia mellett az orvosi szakirodalomban megjelent egy új kórforma, amit gluténérzékenységnek is nevezhetünk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...165166167...300