


Információk, érdekességek
Gének határozzák meg, ki az édesszájú
2011. november 17.
Sokan éreznek lelkiismeret furdalást nassoláskor, pedig van, akinek nehezebb az önmegtartóztatás. Amerikai kutatók ugyanis megállapították, főként az öröklött génjeinken múlik, hogy mennyire vagyunk édesszájúak. A természetes cukorpótlás híveinek jó hír, hogy hamarosan az EU-ban is engedélyezhetik a sztevia nevű növény kivonatát. Az ezzel készített ételeket és italokat a cukorbetegek is fogyaszthatják majd.
Túró Rudik túró és csoki nélkül?
2011. október 27.
Számos termék van már a boltok polcain, amik csak látszatra olyanok, mint a névadó termék, azonban ennek a kritériumnak nem felelnek meg. A címkéket alaposan elolvasva a fogyasztó számára is kiderül, hogy nem Túró Rudiról van szó.
A Túró Rudi kifejezetten magyar édesség, Európában csak néhány országban fordul elő, s ott is az itthoni mintára gyártják, nyugati szomszédunk, Ausztria még a nevét is átvette. A Túró Rudi név védjegy is egyben, ezért csak a meghatározott kritériumoknak megfelelően előállított termék viselheti ezt a nevet. A termék sikeressége 1968-as megjelenése óta töretlen, jelenleg az egyik legkedveltebb és legtöbbet fogyasztott édesség.
Közétkeztetés jelenleg egészségügyi kockázatot hordoz
2011. október 27.
Az iskolai és az óvodai közétkeztetés nem felel meg a táplálkozási ajánlásoknak: túl sok sót és zsírt tartalmaznak, ugyanakkor kevés a kálciumot. Az augusztusban kiadott OÉTI ajánlás tapasztalatait vitatták meg az érintettek.
A sérült zöldségben, gyümölcsben kevesebb a C-vitamin
2011. október 18.
Mindenki tudja, hogy a zöldségek és a gyümölcsök természetes C-vitamin források, de azt kevesebben, hogy a vitamintartalom alakulása is sok mindentől függ. Gilingerné Dr. Pankotai Mária, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék docense hosszú évek óta kutatja egyebek mellett a zöldségek és gyümölcsök táplálkozási értékeit, vitamintartalmának változásait.
Finomságok az ősz kincsestárából
2011. október 08.
Bármennyire is sajnáljuk, hogy elmúlt a nyár és vége a strandszezonnak, azért az ősz kellemes oldaláról se feledkezzünk meg. Ha kicsit belegondolunk, számos olyan gyümölcs és zöldség terem ilyenkor, ami nem csak finom, de abban is segít, hogy szerveztünk felkészüljön a téli időszakra.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...241242243...298