Információk, érdekességek

Így vásároljunk transzzsírmentesen

2014. március 13.

transzzsírBár tudjuk, hogy a transzzsír rendkívül káros, mégsem olyan könnyű eldönteni, hogy mit tegyünk a bevásárlókosarunkba. Most megmutatjuk, hogyan helyettesítsük kedvenc ételeinket transzzsírmentesen. 

A mesterséges transzzsírsavak bizonyítottan károsak az egészségre: túlzott fogyasztásuk szívinfarktust, agyvérzést, hasi elhízást, meddőséget vagy akár daganatokat is okozhat.

Íme, néhány tipp, hogyan minimalizálhatjuk transzzsír-fogyasztásunkat a leghatékonyabban!

1. Készítsünk bevásárlólistát!

Már a bevásárlólistánk összeállításakor érdemes átgondolni, hogy a felírt élelmiszer tartalmazhat-e transzzsírt. A „gyanús” tételekre fokozottan figyeljünk a bevásárlás során. A szóba jövő élelmiszerek a következők lehetnek:

  • Kakaós masszát vagy bevonót tartalmazó ételek
  • Bolti édességek
  • Péksütemények
  • Mélyhűtött pékáru, fagyasztott pizza
  • Instant termékek
  • Egyes margarinok

Tavaszi vegán menü

2014. március 11.

Ezt a menüt ugyan vegánoknak - tehát tojás és tejterméket sem fogyasztó vegetáriánusoknak - állítottam össze én szívből ajánlok húsevőknek is! Tele van ízzel, színnel, illattal! Jó étvágyat kívánok hozzá!

Tavaszi zöldségleves 

Hozzávalók: 1 kis fej karfiol, 1 csokor új répa, két marék új zöldborsó, 1 zsenge karalábé, só, bio ételízesítő, egy nagy csokor petrezselyemzöld, kevés pirospaprika, 1-2 ek. olivaolaj

A zöldségeket megtisztítom, karikáka ill. kockára vágom, a karfiolt kis rózsákra szedem. Az olivaolajon átforgatom a zöldségeket, kicsit megpárolom. Ezután rászórom az ételízesítőt és a paprikát, kicsit átkeverem és felöntöm annyi vízzel, ami bőségesen ellepi. Sózom és beleszórom az apróra vágott petrezselyemzöldet!


Diétás tanácsok cukorbetegeknek - 3. rész

2014. március 02.

Röviden a tápanyagokról

  • Szénhidrátok

A legfőbb energiát szolgáltató tápanyagaink közé tartoznak, melyekről az előző részben részletesen olvashattak.

  • Fehérjék

Míg a növényi eredetű élelmiszereink a legfőbb szénhidráthordozók, addig a fehérjék esetében általában állati eredetű élelmiszerekre gondolunk. Ez a nézet annyiban kiigazításra szorul, hogy elsősorban a gabonából és a hüvelyesekből származó élelmiszereink jelentős mennyiségben tartalmaznak fehérjét. Ez azért lényeges, mert bár nem minden növényi fehérjét képes az emberi szervezet százszázalékosan hasznosítani, a legújabb kutatások szerint kívánatos, hogy ezek aránya főként a cukorbeteg étrendjében elérje az össz-fehérje bevitel 50%-át.


Szervezetünk vegykonyhája: a májunk

2014. február 22.

7 kérdés és 7 válasz a májbetegségekről.

Szervezetünkben a májnak számos feladata van

Először is az anyagcsere központi szerve. Az egész anyagcsere-folyamat, beleértve a zsírok, a fehérjék, a szénhidrátok, a vitaminok és az ásványi anyagok lebontását és átalakítását, a máj közvetítésével történik. A vese és a tüdő mellett a máj szerepet játszik a sav-bázis háztartás és a testhőmérséklet szabályozásában is. Részt vesz továbbá a fertőzések leküzdésében úgy, hogy ellenanyagokat termel, és azokat a vérbe juttatja. Fontos tárolószerv is, itt raktározódnak el például a vitaminok, a vas és más anyagok.

A máj második legfontosabb feladata a szervezetben lévő mérgező hatású anyagok lebontása, közömbösítése. Mérgek különböző módon, egyrészt az anyagcsere során, másrészt kívülről kerülhetnek a szervezetbe. A káros zsíroldékony anyagokat a májsejtek alakítják át vízoldékonnyá, s ez teszi lehetővé, hogy a vizelettel együtt kiürüljenek a szervezetből. A legtöbb gyógyszer is a májban bomlik le.


A propoliszt a méhek 60 millió éve használják

2014. február 20.

Hogy az elmúlt években hány tanulmány és vizsgálat vette górcső alá a propoliszt, felsorolni is nehéz lenne. Világszerte egyre többeket foglalkoztat, hogy ez a méhészeti termék, melynek egyébként a hagyományos gyógyászatban több évezredes múltja van, minek köszönheti figyelemreméltó gyógyhatásait. A sötét színű, ragacsos anyag kétségkívül a méhkaptár egyik legcsodásabb ajándéka, melyről érdemes minél többet megtudni.

A méhek 60 millió éve élnek a Földön, ennyi ideje használják a propoliszt a méhek lakhelyük, a kaptár fertőtlenítésére. Mindezekre már az ókorban is felfigyeltek. Kiderült, hogy a kórokozókat nemcsak a méhtársadalomtól tartja távol, de az emberektől is. A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy hatóanyagai megakadályozzák a kórokozók elszaporodását, ezenfelül immunerősítő hatásukkal is védik a szervezetet a betegségektől. Mivel a propolisz belsőleg és a bőr felszínén is hat, felhasználási területeinek száma szinte végtelen. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...204205206...298