


Információk, érdekességek
Marha pástétom, tészta köntösben
2014. március 22.
Az étel alapja darált marhahús, amit megfőztem erőlevesnek. Az aprított hús hamar megfő, és nyerünk vele egy adag csodás alap levet, amit akár le is fagyaszthatunk, és későbbi ételek dúsítására használhatunk. A töltött tésztát előző nap elkészíthetjük, tegyük hideg helyre, és másnap csak készre kell sütni. Köretnek zöldsalátát ajánlanék, hiszen a tészta burkolattal együtt kiadós ételt kapunk.
Elkészítési idő: 90 perc+ pihentetés
Hozzávalók
30 dkg főtt, darált marhahús
15 dkg főtt, darált leveszöldség
2-3 fej gomba
1 kisebb fej vöröshagyma
10-15 dkg húsos, füstölt szalonna
6-7 szelet bacon
1 csomag, előre nyújtott leveles tészta (125 g-s)
2-3 evőkanál marinírozott sült paprika
2 kisebb tojás
1 evőkanál étolaj
2 teáskanálnyi mustár
1 teáskanálnyi pástétom fűszer
1 teáskanálnyi morzsolt petrezselyem zöldje
1 mokkáskanálnyi tört chili paprika
só és bors
A kenéshez felvert tojás.
Tejszínes öthagymás leves
2014. március 22.
Tavaszi íz kavalkád. Édes, különböző ízű hagymák találkozása. Érdemes kisebb, kevésbé erős hagymákat választani. Gyorsan elkészíthető leves, akár előző este is elkészíthetjük, és tálalás előtt melegítsük fel. Felöntéséhez használhatunk zöldség alap levet is, így akár húsmentes fogás is készülhet.
Elkészítési idő: 35-40 perc
1 kisebb póréhagyma
2-3 újhagyma
1 fej lilahagyma
1 fej fehér hagyma
2 kisebb sonka hagyma
1 liter csirke alap lé
2 dl tejszín
1 dl fehér bor
2 evőkanálnyi olaj
1 teáskanál szárnyas fűszerkeverék (só mentes)
só, bors
A tálaláshoz pirított kenyérkockák.
Fogyni akar? Akkor ne koplaljon! - 4. rész
2014. március 17.
Nincs különösebben „kritikus zónánk”, de úgy érezzük, hogy tetőtől talpig nem ártana leadnunk néhány kilót. Ami nehezen megy... Segítségképpen tanácsolható elsősorban a cukor, a zsír... és általában minden elfogyasztott táplálék mennyiségének a csökkentése.
Mi legyen a tányérunkon, ha mindenhonnan egyformán fogyni szeretnénk?
- A diagnózis
Van, aki úgy gondolja, akkor „él jól”, ha mindenből sokat eszik - noha éhségérzete ezt sokszor nem is indokolja. Amennyiben ilyen, vagy bármely más okból (pld. stresszoldás) mi is gyakran a nagy étkezések hívei vagyunk , bizonyára túlzott mennyiségben jutnak a szervezetünkbe a cukrok, a zsírok, az állati eredetű fehérjék (zsíros vörös húsok/sültek, szószos ételek stb. formájában).
Fogyni akar? Akkor ne koplajon! - 3. rész
2014. március 17.
Aránylag vékony a felsőtestünk, de annál terjedelmesebb a csípőnk, combunk, fenekünk, és egyes helyeken a narancsbőr is megjelent? Törekedjünk a mind kevesebb zsírbevitelre, valamint a sófogyasztás mérséklésére a vízvisszatartás (retenció) és a puffadás elkerülésére.
Mi legyen a tányérunkon, ha deréktól lefelé szeretnénk fogyni?
A diagnózis Aki deréktól lefelé akar fogyni, annak csökkentenie kell a só és a zyír fogyasztását! Étrendünkben túl sok a zsír, a cukor, beleértve a keményítő tartalmú élelmiszereket, valamint a só sem kevés - ez utóbbi fokozza a szervezetben a vízvisszatartást, és növeli a narancsbőr kialakulásának esélyét. Amellett nem elégséges a protein-, különösen a növényi fehérje-bevitel. Egyes esetekben azonban, ha fogyni akarunk, túl nagy adagokban fogyasztunk zöldségféléket, és ellenkező hatást válthatunk ki vele. Különösen a combunk erősödhet meg – ennek biokémiai okai vannak -, kellemetlen puffadás érzés kíséretében. Ezért fontos a retenció elleni küzdelem és a szervezet méregtelenítése.
Vásárlási veszélyek a transzzsírsav miatt
2014. március 15.
A növényi zsiradékok, sós kekszek, gabonapelyhek, cukorkák, pékáruk, sütemények, chipsek, salátaöntetek, sültek és más készételek transzzsírsav felhasználásával készülnek, mert ezzel növelik az adott termék eltarthatósági idejét és segítik aromájának megőrzését… Ha a „rendes” zsírsavakhoz képest pici szerkezeti eltérés jön létre a molekulában, akkor transzzsírsav keletkezik. Számos kutatás bebizonyította, hogy az ilyen zsírsavak a szervezetben kedvezőtlenül befolyásolnak egyes biológiai folyamatokat, köztük a szív-ér rendszeri betegségeket.
A Magyar Közlöny 192. számában (2013. november 20.) jelent meg az emberi erőforrások miniszterének 71/2013. (XI. 20.) az élelmiszerekben lévő transzzsírsavak megengedhető legnagyobb mennyiségéről, a transzzsírsavtartalmú élelmiszerek forgalmazásának feltételeiről és hatósági ellenőrzéséről, valamint a lakosság transzzsírsavbevitelének nyomon követésére vonatkozó szabályokról szóló rendelete.
A margarinok gyártása során már nem használnak hidrogénezett növényi olajokat, így a transzzsírsav-tartalmuk 1% alá csökkent (azaz szívbaráttá váltak).
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...203204205...299