


Információk, érdekességek
Rókagomba savanyúság
2015. szeptember 05.
Így készíthetsz finom rókagomba savanyúságot házilag.
Hozzávalók:
• rókagomba
• ecet
• só
• tárkony
• szalicil
• szemes bors
• torma
5 tipp, hogyan ehetnénk több nyers zöldséget, gyümölcsöt
2015. szeptember 03.
Tippek, hogyan tudsz még több nyers, vitamindús fogást beiktatni az étrendedbe.
Elsőre talán túlzásnak, vagy akár kivitelezhetetlennek is tűnhet a táplálkozási szakértők által gyakran emlegetett ajánlás, vagyis, hogy fogyasszunk naponta öt alkalommal gyümölcsöt, zöldséget. Tippek, hogyan tudsz még több nyers, vitamindús fogást beiktatni az étrendedbe.
A nyers zöldségek és gyümölcsök egy-két kivétellel (pl. legyengült szervezet, emésztési zavarok) szinte csak pozitív hatással vannak a szervezetünkre. Mivel az ásványi anyag- és vitamintartalom jóval magasabb a nyers ételekben, mint a sült, főtt, hőkezelt élelmiszerekben, ugyanannyi mennyiségből többet tud hasznosítani a szervezet. Ez minden tekintetben javítja az egészségünket: több energiát nyerünk, nő a munkabírásunk, az életkedvünk, javul az emésztésünk, meg tudjuk tartani az optimális súlyunkat, lassabban öregszünk. Jónéhány kutatás támasztja alá, hogy a sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó népek körében, például a mediterrán országokban kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, az elhízás és az egyéb civilizációs betegségek aránya.
Ezeket az ételeket érdemes megkóstolni a tengerparti nyaraláson
2015. augusztus 29.
Idén nyáron a görög, a spanyol és az olasz tengerpart felé veszi az irányt a magyar turisták nagy része. Szerencsére ma már az utazók zöme nem csupán az adott ország természeti szépségeiben szeret gyönyörködni, hanem kipróbálja a helyi gasztronómiai finomságokat is…
A piacvezető hazai online utazási ügynökség, az Invia ehhez szeretne hozzájárulni az alábbi összeállítással, amelyből kiderül, hogy hol, milyen ételeket érdemes megkóstolni a tengerparti vakáció ideje alatt.
Sok hús, csak úgy görögösen
A görög konyha igen egészséges, rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, halat (pszárjá), tenger gyümölcseit (thallaszina) fogyasztanak. A hagyományos húsételek marha és birkahúsból készülnek és legtöbbször grillezett formában (gyros), vagy nyársra húzva (souvlaki) kerülnek az asztalukra görög salátával, hivatalos nevén a horiatiki-vel.
Az ókori Hellász földjén járva érdemes megkóstolni a helyi specialitásokat, a sűrű joghurttal, kaporral készült uborkasalátát atzatzikit, a darált hússal, paradicsommal egybesütott rakott padlizsánt a muszakát, amelyet általában hagyományos kis cserépedénykében szolgálnak fel. Népszerű főétel a pastitsio, a darált húsos makaroni, amelyet besamell mártással sütnek össze.
Kísérletezőbb turistáknak ajánlhatóak a juhtejből készült sajtok, joghurtok. Utóbbiakat mézzel elkeverve fogyasztják és igazán mennyei csemege lehet a korfui, krétai tengerparti pihenés alatt.
Szükségünk van cukorra is - Egyre népszerűbb a nyírfacukor!
2015. augusztus 28.
Egyre több szó esik arról, milyen káros a szervezetnek a cukor, valójában azonban nagy szükségünk van rá. Igaz, nem mindegy, milyen mennyiségben és módon visszük be. Megfelelő megoldást jelenthetnek a cukorpótlók: az egyik legnépszerűbb a nyírfacukor, mivel felszívódása lassú, így fogyasztásával egyenletes szinten tudjuk tartani a vércukorszintünket és az agyműködésünket.
Ha meghalljuk azt a szót, hogy cukor, a legtöbb embernek a kristálycukor, a csokoládé, a sütemény jut először eszébe. Fontos azonban tisztázni, hogy a gyümölcsökben, a zöldségekben, a tejben is található kisebb, nagyobb mennyiségű cukor. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) évek óta azt tanácsolja, hogy naponta maximum 50 grammnyi, vagyis 12 teáskanálnyi cukrot fogyasszunk a túlsúly, az elhízás, a fogszuvasodás, illetve egyes betegségek elkerülése érdekében.
Az OÉTI 2009-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot vizsgálata szerint a magyar felnőtt lakosság átlagosan a napi teljes energia bevitel 7-8 százalékát fogyasztja el cukorból, a gyerekek azonban a napi teljes energia bevitel 16-17 %-át is. A felnőttek és a gyermekek cukorfogyasztására egyaránt jellemző, hogy az említett mennyiség döntő része édességekkel, valamint az ételekhez, italokhoz otthon hozzáadott cukor, méz formájában kerül be a szervezetbe.
Ha túlsúllyal küzd a serdülő…
2015. augusztus 26.
Sokszor aggódik a szülő, és nem tudja, mit tegyen, hogyan reagáljon nagy étvágyú serdülő gyermeke túlsúly-problémájára. Néhány jó tanács a helyes magatartás elsajátításához és a követendő irányvonalhoz a szülő részéről az elhízás elleni harcban. Anélkül, hogy dramatizálnánk a problémát magunk és gyermekünk előtt…
Kövérkés, és egyre többet magára szed serdülőkorú gyermekünk?
Arra viszont fokozottan ügyelnünk kell, hogy a tinédzser energiaigényének megfelelő táplálkozást biztosítsunk!
Egyik nagy hiba, amit elkövethetünk, hogy diétára próbáljuk fogni a csemetét – mondják az ebben a korosztályban felmerülő táplálkozási szokásokkal foglalkozó szakemberek. Hiszen ha már fogyókúrát emlegetünk, annak pszichés következményei is lehetnek a serdülőre nézve. Pl. bűntudata lehet, hogy túl sokat eszik, abnormális alkatú, és a táplálkozási problémák fokozódásának a veszélye csak nőni fog. A legjobban tesszük, ha otthon egészséges és kiegyensúlyozott étrendre fogjuk, figyelembe véve a serdülőkor igényeit. Eközben mi magunk is mutassunk példát az egész család helyes étrendjének kialakításával.
A növekedés életszakaszában ez az energia-szükséglet nagyobb mértékben meghaladhatja a felnőttekét, és megközelíti a 2400 Cal-t naponta, leányok esetében, fiúknál pedig a 3000 Cal-t. Míg pl. a felnőtt nőknél ez a mennyiség 1800-2000 Cal-ra tehető. Ugyanakkor az energia-bevitel és -leadás egyensúlya a növőfélben lévő fiatalnál is fontos tényező, mert ha a bevitel javára billen a mérleg, nem lehet csodálkozni a testsúly növekedésén. Ezért az egészséges étrend, együtt a rendszeres testmozgással, a sikere kulcsa…
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...178179180...300