Információk, érdekességek

Goa kincse (húsos egytálétel)

2019. február 23.

Kenyérrel (tökéletes esetben indiai naan kenyérrel) vagy kenyér nélkül is tálalhatjuk. 

Hozzávalók:
- 500 g sertéshús, 2 cm-es kockákra vágva
- 8 gerezd fokhagyma
- 3 teáskanál cayenne (chili) por
- 4 zöld chili
- 1 teáskanál fekete szemesbors
- 2 1/2 cm friss gyömbér, finomra vágva
- 1 teáskanál köménymag
- 250 ml kókusz ecet
- 2 hagyma, finomra vágva
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál feni vagy brandy

Elkészítés:
Körülbelül 1 evőkanálnyi zsírt vágjunk le a húsról, és tegyük félre.

Keverjük, vagy daráljuk össze a fokhagymát, a cayenne port, a chilit, a borsot, a gyömbért és a köménymagot az ecettel. Így kapunk egy sűrű pasztát. Pácoljuk a húst ebben az ecetes, fűszeres keverékben kb. fél óráig.


Tésztasaláta

2019. február 19.

Tejfölös öntettel, hidegen kínáljuk, de melegen ajánljuk! ;-)  

Hozzávalók:
25 dkg színes orsótészta
15 dkg paradicsom
10 dkg csiperkegomba
1 pohár tejföl
2 evőkanál mustár


Elkészítés:
30 dkg színes orsótésztát hagyományos módon kifőzünk. Leszűrjük, lecsepegtetjük. A paradicsomot, gombát alaposan megmossuk, majd cikkekre felvágjuk. A tejfölt, mustárt, sót jól elkeverjük. Az egészet tálba tesszük, majd ráöntjük a tejfölös öntetet és lazán átkeverjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.


Parajfánk

2019. február 17.

Természetesen nem édes fánkra kell gondolni, az azért erős lenne spenóttal... Ez egy sós finomság, ami után Popeye is megnyalná a szája szélét! 

Hozzávalók:
12 dkg vaj
10 dkg liszt
1 db tojássárgája
2 db tojás
3 dl étolaj
40 dkg paraj
10 dkg reszelt sajt


Elkészítés:
Egy edényben 1 dl vizet 10 dkg vajjal, kevés sóval felforralunk. Amikor forr, állandó keverés mellett beleszórjuk a lisztet, és addig főzzük, amíg az edény falától elválik. A tűzről levesszük, és langyosra hűtjük, majd hozzákeverjük a tojásságát és az egész tojásokat.

Serpenyőben olajat hevítünk. Kanál segítségével diónyi nagyságú fánkokat szaggatunk úgy, hogy előbb a kanalat az olajba mártjuk. Amikor a fánkok már szép piros színűre sültek, fedővel letakarjuk, ekkor szépen felfújódnak és belül üresek maradnak.


Hogyan élsz, mit eszel? A bőrödre megy a játék!

2019. február 15.

Téved, aki úgy gondolja, hogy a bőrünk nem más, mint kültakaró, és csupán az volna a feladata, hogy betakarja izmainkat, testünket. A bőr is egy szerv, többféle fontos feladata van.  

Az emberi bőr az alatta levő zsírszövettel együtt 12-16 kg-ot nyom, testtömegünk egyötödét. A hőszabályozás szerve, melegben izzadással, a bőr alatti erek tágulásával veszítünk hőt, hidegben az erek összehúzódásával, libabőrösséggel csökkentjük a hőleadást.

A veséhez, a tüdőhöz és a vastagbélhez hasonlóan kiválasztószerv is; az izzadással salakanyagok, méreganyagok is távoznak a szervezetből.

A bőr érzékszerv: mindhárom rétegét, a hámréteget, az irhát és a bőralját finom idegrostok hálózzák be. A bőr vérraktár, dús érhálózata nagy mennyiségű vért tud raktárszerűen befogadni, és azután szükség esetén a vérpályába juttatni.

A bőr védőszerv. Nem csak a káros sugárhatásokkal, vegyi anyagokkal szemben véd, hanem a kórokozó csírákkal, baktériumokkal, vírusokkal szemben is. Mikroorganizmusokat elgyengítő és elpusztító „antibiotikus köpenye” sav-, lipoid- és enzimköpenyből tevődik össze.

E fontos feladatoknak csak egészséges bőr tud eleget tenni. A bőr egészsége szorosan összefügg az egész szervezet egészségével. Jó állapota, egészséges színe, rugalmassága, öregkorban is fiatalos üdesége az egészségünk fokmérője.

A bőrproblémák, a hámló, száraz bőr, a kóros elszíneződés, a korai ráncosodás, különböző bőrbajok, mint az ekcéma, a bőrgyulladás, az akne, a kelés, a bőrgombásodás azért olyan gyakoriak, mert az egészséggel is általános gondok vannak. Külső és belső okok egyaránt szerepelnek kiváltásukban. A legfontosabb ok a nem megfelelő táplálkozás: vitamin-, ásványianyag- és nyomelemhiány.

A bőr állapota az anyagcsere tükörképe. (A bőrbetegségek keletkezésében természetesen szerepet játszik a hormonális zavar és a szervezet csökkent ellenálló ereje is.)


Virsli brabanti módra

2019. február 14.

Worchesterszósszal van megbolondítva.  

Hozzávalók:

60 dkg virsli

2 finomra vágott vöröshagyma

egy gerezd fokhagyma

1 dl barna sör

25 dkg gomba (friss vagy konzerv)

gyöngyhagyma

1 adag worchesterszósz

5 dkg margarin

bors


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...121122123...301