


Információk, érdekességek
Goa kincse (húsos egytálétel)
2019. február 23.

Hozzávalók:
- 500 g sertéshús, 2 cm-es kockákra vágva
- 8 gerezd fokhagyma
- 3 teáskanál cayenne (chili) por
- 4 zöld chili
- 1 teáskanál fekete szemesbors
- 2 1/2 cm friss gyömbér, finomra vágva
- 1 teáskanál köménymag
- 250 ml kókusz ecet
- 2 hagyma, finomra vágva
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál feni vagy brandy
Elkészítés:
Körülbelül 1 evőkanálnyi zsírt vágjunk le a húsról, és tegyük félre.
Keverjük, vagy daráljuk össze a fokhagymát, a cayenne port, a chilit, a borsot, a gyömbért és a köménymagot az ecettel. Így kapunk egy sűrű pasztát. Pácoljuk a húst ebben az ecetes, fűszeres keverékben kb. fél óráig.
Tésztasaláta
2019. február 19.

Hozzávalók:
25 dkg színes orsótészta
15 dkg paradicsom
10 dkg csiperkegomba
1 pohár tejföl
2 evőkanál mustár
só
Elkészítés:
30 dkg színes orsótésztát hagyományos módon kifőzünk. Leszűrjük, lecsepegtetjük. A paradicsomot, gombát alaposan megmossuk, majd cikkekre felvágjuk. A tejfölt, mustárt, sót jól elkeverjük. Az egészet tálba tesszük, majd ráöntjük a tejfölös öntetet és lazán átkeverjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.
Parajfánk
2019. február 17.

Hozzávalók:
12 dkg vaj
10 dkg liszt
1 db tojássárgája
2 db tojás
3 dl étolaj
40 dkg paraj
10 dkg reszelt sajt
só
Elkészítés:
Egy edényben 1 dl vizet 10 dkg vajjal, kevés sóval felforralunk. Amikor forr, állandó keverés mellett beleszórjuk a lisztet, és addig főzzük, amíg az edény falától elválik. A tűzről levesszük, és langyosra hűtjük, majd hozzákeverjük a tojásságát és az egész tojásokat.
Serpenyőben olajat hevítünk. Kanál segítségével diónyi nagyságú fánkokat szaggatunk úgy, hogy előbb a kanalat az olajba mártjuk. Amikor a fánkok már szép piros színűre sültek, fedővel letakarjuk, ekkor szépen felfújódnak és belül üresek maradnak.
Hogyan élsz, mit eszel? A bőrödre megy a játék!
2019. február 15.
Téved, aki úgy gondolja, hogy a bőrünk nem más, mint kültakaró, és csupán az volna a feladata, hogy betakarja izmainkat, testünket. A bőr is egy szerv, többféle fontos feladata van.
Az emberi bőr az alatta levő zsírszövettel együtt 12-16 kg-ot nyom, testtömegünk egyötödét. A hőszabályozás szerve, melegben izzadással, a bőr alatti erek tágulásával veszítünk hőt, hidegben az erek összehúzódásával, libabőrösséggel csökkentjük a hőleadást.
A veséhez, a tüdőhöz és a vastagbélhez hasonlóan kiválasztószerv is; az izzadással salakanyagok, méreganyagok is távoznak a szervezetből.
A bőr érzékszerv: mindhárom rétegét, a hámréteget, az irhát és a bőralját finom idegrostok hálózzák be. A bőr vérraktár, dús érhálózata nagy mennyiségű vért tud raktárszerűen befogadni, és azután szükség esetén a vérpályába juttatni.
A bőr védőszerv. Nem csak a káros sugárhatásokkal, vegyi anyagokkal szemben véd, hanem a kórokozó csírákkal, baktériumokkal, vírusokkal szemben is. Mikroorganizmusokat elgyengítő és elpusztító „antibiotikus köpenye” sav-, lipoid- és enzimköpenyből tevődik össze.
E fontos feladatoknak csak egészséges bőr tud eleget tenni. A bőr egészsége szorosan összefügg az egész szervezet egészségével. Jó állapota, egészséges színe, rugalmassága, öregkorban is fiatalos üdesége az egészségünk fokmérője.
A bőrproblémák, a hámló, száraz bőr, a kóros elszíneződés, a korai ráncosodás, különböző bőrbajok, mint az ekcéma, a bőrgyulladás, az akne, a kelés, a bőrgombásodás azért olyan gyakoriak, mert az egészséggel is általános gondok vannak. Külső és belső okok egyaránt szerepelnek kiváltásukban. A legfontosabb ok a nem megfelelő táplálkozás: vitamin-, ásványianyag- és nyomelemhiány.
A bőr állapota az anyagcsere tükörképe. (A bőrbetegségek keletkezésében természetesen szerepet játszik a hormonális zavar és a szervezet csökkent ellenálló ereje is.)
Virsli brabanti módra
2019. február 14.
Worchesterszósszal van megbolondítva.
Hozzávalók:
60 dkg virsli
2 finomra vágott vöröshagyma
egy gerezd fokhagyma
1 dl barna sör
25 dkg gomba (friss vagy konzerv)
gyöngyhagyma
1 adag worchesterszósz
5 dkg margarin
só
bors
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...121122123...301