


Információk, érdekességek
Hatékonyan lehet a rövidlátást LASIK technikával kezelni
2008. január 03.
A látásproblémák lézeres kezelését már a '90-es években bevezették, a súlyos esetek kezelésére kidolgozott módszerek hatékonyságáról és biztonságosságáról azonban csak most végeztek elsõként hosszú távú vizsgálatot a spanyol Miguel Hernandez és a török Ankara Egyetem kutatói.
A Fotorefraktív Keratectomiát (PRK) tipikusan olyan esetekben alkalmazzák, amikor kisfokú rövidlátást kell korrigálni, míg a súlyosabb látásromlás kezelésére a lézer in-situ keratomileusist (LASIK) használják. Bár már világszerte több mint 18 millió LASIK beavatkozást végeztek el, eddig még mindig kissé ellentmondásosak voltak a vélemények a módszerrel elérhetõ legnagyobb korrekció mértékérõl.
Felfedezték a csontok növekedését szabályozó fehérjét
2007. december 28.
A felfedezés hozzájárulhat a csontnövekedést érintõ betegségek új kezelési lehetõségeinek kifejlesztéséhez.
A montreali Shriners Gyermekkórház és a McGill Egyetem Humángenetikai részlegének munkatársa, Dr. Pierre Moffatt által vezetett kutatócsoport felfedezte azt a molekuláris mechanizmust, amelynek segítségével az oszteokrin fehérje szabályozza a csontok növekedését. Ez a felfedezés fontos következményekkel járhat azok számára, akik a csontozat növekedését érintõ betegségben szenvednek. A csoport eredményei a Journal of Biological Chemistry december 14-i számában jelennek meg.
Leves - 2.rész
2007. december 27.
Napjainkban egyre elterjedtebbek a különbözõ levesporok, zacskós levesek, melyek lerövidítik a fõzési idõt. Mindig újabb és újabb variációkban jelennek meg, változatosságot biztosítva ezáltal az õket választó fogyasztók számára. De vizsgáljuk csak meg közelebbrõl, hogyan is kezdõdött a levesporok sikertörténete, és mit is tartalmaznak ezek a zacskók?
Ûrhajósok tápláléka
Az 1800-as évek közepén szárított zöldségekkel és fûszerekkel kezdtek kísérletezni, feltalálták a természetes ízek, aromák tartósításának módszerét, és lecsökkentették a fõzéshez szükséges idõt. Késõbb sikerült a termékek térfogatát is csökkenteni. Ezt követõen megjelentek az expressz levesek, melyeket csak forró vízzel kellett felönteni, és már fogyaszthatók is voltak. Ez az étel volt például az ûrhajósok fõ tápanyagforrása.
Hogy békés legyen a Karácsony!
2007. december 24.
A Karácsony a legtöbb ember életében meghitt, békés idõszak.
A Karácsony a legtöbb ember életében meghitt, békés idõszak - azonban az ünnepet megelõzõ napok gyakran az év legstresszesebb napjai közé tartoznak. A nagy rohanásban azután már kedvünk sincs a Karácsonyhoz. Azonban ennek nem kell szükségszerûen így lennie.
A pszichológus három olyan, gyakran felmerülõ kérdésre próbál választ adni, amelyek legtöbbünkben felmerülnek az ünnepi készülõdések alkalmával.
Éhezni emberi dolog? 2. rész
2007. december 19.
Az éhezés "stációi"
A krónikus alultápláltságra a kis testtömeg mellett jellemzõ az ún. éhezési ödéma kialakulása, amely a fehérjeszegény táplálkozás következtében a vér alacsony fehérjetartalma miatt a szervezetben fellépõ víz felszaporodását (a vérplazmafolyadék sejten kívüli térbe áramlását) jelenti. Ennek tünete, hogy a lábak, vagy fekvõ helyzetben a hát megduzzad. A védekezõrendszer fehérje-ellenanyagainak mennyisége szintén kevesebb lesz, aminek következtében az éhezõ szervezet fogékonyabbá válik a különbözõ fertõzõ megbetegedésekre. Mindezek mellett - a kevesebb konyhasóbevitelnek is köszönhetõen - csökken a vérnyomás, amely fekvõ vagy ülõ helyzetbõl felállás esetén átmenetileg hiányos agyi vérellátást, ájulást is eredményezhet. Elkezdõdik a csontok leépítése, károsodik a máj, a vese, a hormonokat termelõ belsõ elválasztású mirigyek. A savas kémhatású bomlástermékek nagymértékben felhalmozódnak. Végül az olyan életfontosságú szervek lebontása is kezdetét veszi, mint a szív, amelynek kimenetele a halál.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...430431432...472