Információk, érdekességek
2020. október 13.
Az egészséges életmód alapja a megfelelő tápanyagok bevitele a szervezetbe.A Galenus Kiadó Rendhagyó szakácskönyvek sorozatában patikusok írták a jobbnál jobb finomságokat. Minden recept alatt szerepel a tápanyagtartalom, ami megkönnyíti mind a cukorbetegek, IR-esek, diétázók és egészségesen táplálkozók életét, sőt: számos embernek kell figyelnie a koleszterinre a szív- és érrendszeri betegségek miatt, ezeknél a recepteknél pedig ez is fel van tüntetve!
A Kiskonyha Gasztroblog kipróbálta a sárgarépafasírt receptjét és meg is írta a tapasztalatokat.
Az elkészítése egyszerű és nagyszerű, illetve ahogyan az a Ratatouille, a francia lecsó esetében is, itt is jelezve van az egy adagban található tápanyagtartalom. Alacsony kalória- és szénhidráttartalom, egy jó kis salátával vagy mártogatóval tökéletes, rostban gazdag vacsorája lehet egy nehéz napnak. És amiért plusz egy pont jár neki: mikróban megmelegítve is ugyanúgy finom, mint frissen, ez sok esetben kritérium, hiszen sokan főznek több napra.
A hozzávalók szinte mindig vannak otthon, egyedül kurkuma lehet, ami nem mindenkinél található meg.
2020. október 06.

Tizenhat teljes kiőrlésű búzaliszt és két Graham-liszt (nagyobb szemcseméretű teljes kiőrlésű liszt) felhasználásával készült kenyeret ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), egy minőségi és számos jelölési hiba miatt 11 termék esetében indítottak hatósági eljárást.
Tájékoztatásuk szerint alak szempontjából formában sült (toast), vekni és cipó formájú kenyér került a “hatósági kosárba”, amelyek közül 5 külföldi, 13 pedig hazai gyártótól származott.
A tavaszi liszt célellenőrzéshez hasonlóan ezúttal is kiemelt szempont volt a különböző mikotoxinok esetleges jelenlétének ellenőrzése a termékekben. A Nébih szakemberei vizsgálták a kenyerek akrilamid-tartalmát, továbbá egy bio terméknél a növényvédőszer maradékok jelenlétét is, élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben találtak.
Minőség szempontjából a tartósítószer és savfok vizsgálatok nem tártak fel problémát a Szupermenta termékteszt során. Egy termék esetében a szárazanyagra vonatkoztatott sótartalommal azonban gond akadt, a felső határértéket meghaladó mért érték miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabtak az ellenőrök, 200 ezer forint értékben. Ezenkívül több jelölési hibát is találtak a hatósági felügyelők.
A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatának első helyére a Tesco Tönkölyös vekni került, második helyen a Spar teljes kiőrlésű toast kenyér végzett, míg a harmadik helyet a teljes kiőrlésű búzaliszttel készült Rivercote toast szeletek érdemelték ki.
2020. szeptember 29.

A görögdinnye ellentmondásos növény: meglepő módon a tökfélék családjához tartozik, testvérei az uborka, a cukkini és a – méretben hozzá közelebb álló – tök. Családjában tehát szinte csak zöldségek vannak, a görögdinnyét mégis gyümölcsnek hívjuk.
Továbbá a nevéhez nincs köze sem a görgésnek, sem a görögöknek. A görögdinnye szezonja hagyományosan július elejétől szeptember elejéig tart, de a későn érő típusoknak köszönhetően az ősz első hónapjában is élvezhetjük az ízét. Formára gömbölyű vagy hosszúkás, a hagyományos zöld vagy csíkos héjú fajták mellett vannak sárga héjú és sárga húsú görögdinnyék is. Kevesen tudják, hogy a rózsaszínű dinnyebél már édesre érett lehet, s az élénkpiros szemcsés belső nem mindig jelzi a túlérettséget.
Korábban a nagy (8–10, 8–12 kg átlagtömegű, megnyúlt gömb alakú) termésű szabadföldi fajták voltak divatosak, az 1960-as évektől azokban a kisebb terméseket (4–6 kg átlagtöme gűek) kedveljük. A fogyasztói igények kielégítésére mag nélküli fajtákat is nemesítettek.
Hogyan fogyasztható?
A dinnye minden része felhasználható. A görögdinnye húsát – a sárgadinnyéhez hasonlóan – általában lehűtve, felkockázva, nyersen kínáljuk. Készíthetünk belőle turmixot és jéghideg levest, dinnyés gazpachót. Bóléba szintén kiváló, főleg, ha a gyümölcsbe – darabolás előtt – injekciós tűvel óvatosan rumot vagy vodkát juttatunk.
2020. szeptember 25.

Napi néhány csésze kávé elfogyasztása segíthet elkerülni a szívbetegség ismert kockázati tényezői közé tartozó érelzáródást.
A Heart című brit orvosi folyóiratban közölt tanulmány készítői több mint 25 ezer férfi és női alkalmazott egészségi állapotát és kávéfogyasztási szokásait vetették össze az alanyok munkahelyi rutinvizsgálataira és önértékelő beszámolóira támaszkodva – adta hírül a BBC News.
A kutatók orvosi képalkotó eljárások alapján vizsgálták az alanyok szívének egészségét, elsősorban a szívkoszorúér-betegségek jeleire koncentrálva.
A szívkoszorúér megbetegedésekor az ér belső falán zsír rakódik le, amely elzáródáshoz vezet.
A szakemberek olyan apró kalciumlerakódások után kutatva elemezték a koszorúerekről készített felvételeket, amelyek a betegség kialakulásának folyamatára utalhatnak. A vizsgált alkalmazottak közül senkinél sem tapasztalták a szívbetegség külső jeleit, de nagyjából minden tizedik alany orvosi felvételein látható kalciumlerakódást észleltek.
A kutatók ezután összevetették az eredményeket az alkalmazottak – bevalláson alapuló – napi kávéfogyasztásával, figyelembe véve olyan, a szívbetegség szempontjából lehetséges kockázati tényezőket, mint a dohányzás, a testmozgás és a családon belül előforduló szívproblémák.
2020. szeptember 23.

A divat- és sztárdiétáknak töretlen népszerűségük van, mindenki találkozik újabb és újabb praktikákkal, amiktől a felesleges kilók hamar eltűnnek. Legalábbis ezt ígérik cserébe az önsanyargatásért. Azonban gyakran tudományos alapoktól mentesek, csupán híres személyek által kipróbált praktikák, amik a bulvársajtó közreműködésével nagyon gyorsan elterjednek.
Ön elhiszi, hogy a 2 év alatt lassan, alattomosan felszedett 15 kg, ami oly masszívan be van ágyazódva a szervezetbe, 2 hónap alatt biztonsággal és tartósan leadható? |
Mi az a felező diéta?
Olyan étrend, melynél a korábbi étkezéseknek csak a fele mennyiségét szabad elfogyasztani. Fogyás várható, de igen erős elhatározást és akaraterőt kíván.
A hangzatos elnevezésű Hollywood diéta
Napi 3–6 tojás a diéta váza, sovány húsok és halak. Naponta kb. 700 kcal energiát jelent. A túl kis energiabevitelre a szervezet anyagcsere-csökkentéssel reagál, így hosszú távon megakadályozza a fogyást.
A már kevésbé divatos zónadiéta
A sztárok körében még mindig népszerű az úgynevezett zónadiéta, habár Hollywoodban ez már elavultnak tekinthető. Ezeknek az ételeknek a legfontosabb jellemzője az, hogy mindegyikben állandó a „szénhidrát, fehérje, zsírtartalom” arány (40% – 30% – 30%), mely a kutatások szerint az emberi szervezet számára a legkedvezőbb. Ennek ellenére nem javasolt kipróbálni ezt az étrendet. A zónadiéta – bár pontosan szabályozza az adagmennyiségeket – teljesen mellőzi az olyan, szénhidrátokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket, mint például a banán, a kukorica vagy a répa.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...777879...294