


Információk, érdekességek
A vitamibomba cékla
2021. július 13.
A cékla az egyik legolcsóbb és legegészségesebb téli tápanyagunk, a szervezet számára fontos vitális anyagok tárháza.
Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak és fito-vegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban, béta-karotinban. B-vitaminjai és karotinja fokozzák a bőr természetes anyagcseréjét, bőrvédő, bőrfiatalító hatásúak. Vastartalma nem jelentős, de a cékla az a zöldség, melyből a szervezet a legjobban tudja hasznosítani a vasat.
A vas a folsavval együtt van jelen, és ezért nemcsak jó vérképző, hanem magzatvédő zöldségnek is tekinthető.
Káliumtartalma magas, ennek okán jó vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő. Cholintartalma hat az emésztésre, a gyomor és belek egyenletes működésére. Tisztítóanyaga a májnak és a vesének. C-vitaminja véd a vírusok, a megfázásos betegségek ellen. Kalcium-, magnéziumtartalma okán csonterősítő. Szénhidráttartalma csekély, de ezek azonnal hasznosuló egyszerű cukrok (glukóz, fruktóz, szacharóz), ezért a cékla a sportolók, a fizikai munkát végzők erőforrása is lehet.
Nyáron étkezzünk egészségesebben!
2021. július 06.

Ne kezdjünk egyoldalú vagy túl megszorító diétába!
Különben a szervezet a lehető leggyorsabban az „üzem – anyag” keresésébe fog, és proteinekre „vágyik” az izomzat megtartásához, gyarapodásához. A szigorú diétával csak több izmot, mint zsírt veszíthetünk. Másik kockázat: az ételmegvonások miatt a gyakoribb éhségérzet és nassolási vágy megjelenése. Ahhoz, hogy elkerüljük ezeket a buktatókat, fogadjuk meg a dietetikusok jó tanácsait: nem kell sokkal kevesebbet enni, hanem jobban, átgondoltabban, továbbá többet kell mozogni, ami lehetővé teszi az izomtömeg megőrzését és a kalóriafogyasztás növelését. A nassolás, a sok édesség emésztési problémákat okozhat.
A táplálkozási szokások felülvizsgálása
Ami a célhoz vezet, az nem a kalóriák számolgatása, sem pedig az elfogyasztott étel szinte grammonként történő méricskélése. Az elsők közt mellőzzük a cukrot és az alkoholt! Nincs bennük tápanyag, viszont sok üres kalóriát tartalmaznak. De ha már egyszer elértük a kívánt fogyást, egy keveset megengedhetünk magunknak belőlük – az élvezet kedvéért…
Emellett csökkentsük a zsír mennyiségét ételeinkben, de ne töröljük teljesen. Sütéskor-főzéskor törekedjünk a kevés növényi zsírral történő vagy zsírmentes elkészítési módokra. A túlzott zsírfogyasztás megterheli az epeműködést. Párolt hal, főtt/párolt zöldség bővebben szerepeljen a menünkben, továbbá profitáljunk a szezonális zöldségekből gyümölcsökből. De vigyázat, van, akinek a nyers zöldség okoz emésztési problémákat!
Az étkezés misztikája: Isten orvosságai lennének a zöldfélék?
2021. július 04.
Amire hasonlít, arra hat? Igen, és nem ... Mindenesetre érdekes megfigyelni, hogy az adott zöldségek, ételek, növények formája árulkodó lehet arra, hogy melyik szervünkre hatnak. A cikk nem tényeket, inkább érdekességeket tartalmaz, helyén kezeljük!
A következő cikk egy gyógyszerésznőtől. Pontosan ismeri a szervezet és az azt tápláló anyagok működését, mikéntjeit. Isten még mielőtt az embert megteremtette volna, mindent biztosított részére! Elválasztotta a sós vizet az édestől, alkotta a szárazföldeket, ültetett kerteket, állatokat és halakat teremtett. Isten adott egy óriási nyomravezető segítséget, hogy az ennivalók hogyan segítenek a testrészeinken.
Az alábbi felsorolás nagyon hatásos, ha nyersen fogyasztjuk Isten patikájából való orvosságok. Nem kérdés mit kell fogyasztanod, a teremtés tökéletes, Isten kegye, hogy minden egyértelműen adva van számunkra.
Sárgarépa
Egy szelet sárgarépa úgy néz ki, mint egy emberi szem. A pupilla, az írisz, a sugárirányú vonalak úgy néznek ki, mint az emberi szem. És IGEN, a tudomány ma már tudja, a sárgarépa nagyszerűen feljavítja a szem vérkeringését és működését.
Paradicsom
A paradicsomnak négy kamrája van és piros. A szívnek négy kamrája van és piros A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal amik igazi táplálék a vérnek és a szívnek. (lycopine: antioxidáns, hatása erősebb a C -vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését)
Szőlő
A szőlők fürtökben lógnak, formájuk, mint egy szív. A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért.
Dió
A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy. A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg. Tudjuk, hogy a dió jelentősen segíti az agyműködést.
Pioppi-diéta: a hosszú élet titka?
2021. július 03.
Pioppi, a kis dél-olaszországi település nevét adta egy mediterrán diétához, amely sokak szerint „szuperegészséges” étrendet fed. Olaszország déli vidékein ősidők óta hasonlóan táplálkoznak, ami Pioppi lakosainak az átlagosnál 10 évvel hosszabb élettartamot kölcsönöz. Így nem árt jobban megismernünk táplálkozási szokásaik részleteit.
A Pioppi nevű kis halászfalu Nápolytól délre fekszik, alig 300 fős lélekszámmal. Lakosai évszázadok óta különösen hosszú ideig élnek, és ami a lényeg, jó egészségben! Bár más földközi-tengeri falvak népe is hasonló életmódot folytat, illetve a földrajzi adottságokat táplálkozásában is kihasználja, Pioppi és diétája lett ismert, ami Ancel Keys amerikai tudósnak köszönhető. A táplálkozáskutató nyugdíjaztatása után odaköltözött, és 100 éves korában halt meg (felesége, Margaret, 97 évesen)…
Az ő mediterrán diétával kapcsolatos vizsgálódásaira alapozta későbbi tanulmányait Aseem Malhotra kardiológus, akinek meggyőződése, hogy a délolasz konyhát követve és az életmód megváltoztatásával számos egészségügyi probléma elkerülhető. Így többek közt a diabétesz, az elhízás, a szív-és érrendszeri betegségek, a rák…
A hosszú élet titka
Pioppi lakói semmilyen erőfeszítést nem tettek annak érdekében, hogy sokáig fiatalosak maradjanak, és jó formában, hosszú ideig éljenek. Egyszerűen a természettel összhangban élnek és táplálkoznak. A tengerpart idilli környezete elősegíti a jó közérzetet és kedélyállapotot, a vidék pedig bőségesen kínálja a gyümölcsöt, zöldséget, nem megfeledkezve az olívaolajról. Ha ezek az elemek nem mindig képezik napi étrendünk részét, a Pioppi-diéta ösztönözhet arra, hogy úgy táplálkozzunk, mint az ottaniak, vonalaink megőrzése és az öregedés késleltetése érdekében. Íme az étrend főbb összetevői és fogyasztásuknak szabályai, melyeket javasolt betartani a hosszú élet reményében!
A Pioppi-diéta 10 ajánlott szabálya
Merítsünk ihletet az olasz halászok táplálkozásából, lehetőleg helyi/hazai zöldségeinket, gyümölcseinket felhasználva, saját ízlésünk szerint. Ez a legjobb módja e diéta hosszú távú alkalmazásának.
Van megoldás a gyermekek elhízásának problémájára!
2021. június 26.

A gyermekkori elhízás előfordulása 2010 óta stabilizálódni látszik hazánkban, átlagosan azonban még mindig minden negyedik gyermek túlsúlyos vagy elhízott, és az arány jelentős régiós különbségeket mutat
Már gyermekeknél is probléma a súlyos elhízás!
Ennek előfordulása gyermekkorban átlagosan több mint 2 százalék (elhízásnál a BMI 30 kg/m2 feletti). Amennyiben ezt az arányt visszavetítjük a legutóbbi népszámlálás eredményeire, akkor a legóvatosabb becslés szerint is hazánkban ma körülbelül 20 ezer súlyosan elhízott gyermek él, ez nagyjából megfelel Hatvan város teljes lakosságának. A súlyos elhízás előfordulása összefügg a család szociális és gazdasági helyzetével, így nem meglepő, hogy a legmagasabb előfordulási arányokat Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön találtak – olvasható a közleményben.
Mivel az elhízás kezelése igen összetett, több szakember együttműködését igénylő feladat! Az elhízás, különösen a súlyos elhízás, már gyermekkorban is számos krónikus megbetegedés kockázatát növeli (a cukorbetegség 4,5-5,5 szeres kockázat, a magas vérnyomás, depresszió előfordulása is gyakoribb).
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...676869...294