


Információk, érdekességek
Falusi borda
2014. május 18.
Könnyen elkészíthető, igen laktató étel. Népszerű az ünnepi vacsoráknál, csárdákban is gyakran készítik. A hús "köntöse" egyben a köret is. Káposzta vagy paradicsomsalátával megkoronázza az étkezést. Érdemes "öreg" burgonyából készíteni, a télről megmaradt készlet hasznosítására kiváló recept.
Elkészítési idő: 60 perc
A tócsihoz:
1 kg burgonya
15 dkg liszt
2 dl tejföl
2 tojás
2 gerezd fokhagyma
só, bors
Sütéshez: étolaj
6-8 szeret sertés karaj
6-8 szelet vékony sonka
6-8 szelet félkemény sajt
Zalai lekváros laska
2014. május 18.
Könnyen elkészíthető, múlt idéző tészta recept, ami nagyon népszerű volt a Dunántúlon. Tartanak laska fesztivált is, ahol az asszonyok, a régi, hagyományos receptek alapján készítik ezt a finom tészta ételt. Fogyasztották desszertként is, de az ünnepeket megelőző böjti időszakokban, egy tányér tartalmas, tejfeles bab vagy aszalt szilvaleves mellé ez volt a második fogás. Zsír helyett használhatunk margarint vagy vajat is. Lekváron kívül tölthetjük, dióval, mákkal és gesztenyével is. Készítették sós ízesítéssel is, pirított káposztával töltve, vagy paprikás tésztával.
Elkészítési idő: 60 perc+ pihentetés
50 dkg liszt
25 dkg sertés zsír
18 dkg tejföl
1 kisebb tojás
2 teáskanálnyi sütőpor
1 csipet só
Töltelékhez keményebb lekvár
A kenéshez egy kisebb tojás
Lerántják a leplet az élelmiszeripar mocskos kis titkairól!
2014. május 15.
Szinte mindenki hallott már az élelmiszerekben lévő káros adalékanyagokról, a rákkeltő E-számokról, de vajon mi igaz ebből, és mi a legenda? Most megszólalnak az eddig hallgató élelmiszer-ipari szakértők, egyetemi oktatók, biológusok, mérnökök, és felfedik a valódi igazságot a témáról.
Az egészséges táplálkozás azért fontos, mert a betegségek több mint 70%-a a táplálkozással van összefüggésben. Vagyis nem a bőrön, hanem az emésztőrendszeren keresztül vagyunk a leginkább sebezhetőek. Épp ezért fontos, hogy a vitalitásunk, életerőnk megőrzéséhez tudatosan válasszunk táplálékot, amikor a boltok polcáról leemelünk valamit.
Ne csak megszokásból vásároljunk a hentesnél!
2014. május 13.
Vásárlásaink során egyre inkább törekszünk arra, hogy minél tudatosabb döntést hozzunk, és az ár-érték arány mellett egyéb szempontokat is figyelembe vegyünk, így azt is megfontoljuk, hogy az adott termék mennyire egészséges, mit tartalmaz vagy épp miből készült. A bevásárlások alkalmával sokat időzünk a polcok előtt a legjobb döntést mérlegelve. Mégis jellemzően megszokásból vásárolunk, és csak kevesen vannak tisztában azzal, hogy az egyes húsételek milyen összetevőkből, sertés esetén például a disznó mely részeiből készülnek az ételek, termékek. Katona Gergely, a Bonafarm Hús Mestere abban segít, hogy megismerjük a sertéshús egyes részeit, és azok elkészítési módjait.
„A hús minőségét a hús színe, pH értéke, állaga és létartó képessége határozza meg”- mondta a Hús Mester. Katona Gergely elmondása szerint a minőségi sertéshús színe rózsaszín és kellően tömör állagú. PH értékkel kapcsolatban akkor merülhetnek fel problémák, ha a jószágot nem megfelelő környezetben tartották, és emiatt érezhetőek raja a stressz tünetei. A normál hús pH1 értéke 5,8- 6,2, míg pH2 értéke 5,7-5,8 közötti.
Mézes mustáros sárgarépaleves
2014. május 11.
A télire betárolt sárgarépából készített leves. A méz és a mustár jó barátok. Miért ne találkozhatnának össze egy leves alkotórészeiként? Találkoztak. Kicsit hasonlít a vadasra az íze, mégis üdítően krémes. Dúsíthatjuk fehér répával vagy paszternákkal, aminek kellemes, édeskés íze van.
Elkészítési idő: 30-35 perc
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 közepes fej krumpli
4 szál sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
1,2 l víz
2 evőkanál méz
1 evőkanál étolaj
1 teáskanál magos mustár
só, bors
Tálaláshoz pirított kenyérkocka és reszelt sajt.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...200201202...299