


Információk, érdekességek
Fűszeres-csípős turmix
2015. október 14.
Vitaminokban és cinkben gazdag, jóízű smoothie.
Hozzávalók:
2 szem paradicsom
3 evőkanál gojibogyó
½ piros húsú paprika, kimagozva és kockára vágva
½ kígyóuborka, kockára vágva
1 csipet Himalája só vagy tengeri só
½ gerezd fokhagyma, összezúzva (elhagyható)
2 teáskanál hántolt kendermag
néhány csepp Tabasco vagy Worcestershire szósz, ízlés szerint (elhagyható)
2 evőkanál citromlé
1 csokor petrezselyemlevél, felaprítva
½ teáskanál őrölt macagyökér
100 ml kókuszvíz
Bence kifli - sonkás, szalonnás, hagymás uzsonna kifli
2015. október 11.
Házilag készült, laktató, kiadós finomság.
Hozzávalók:
• 0,5 kg liszt
• 2,5 dkg élesztő
• 1 csapott kanál cukor
• 1,5 dl aludttej
• só
• 1 dl víz
• 1 evőkanál disznózsír
• 10 dkg füstölt sonka
• 5 dkg füstölt szalonna
• 10 dkg hagyma
• 20 dkg sajt
Elkészítése:
Sajnos kisebbik fiam Bence nem él velem, de ismerve az ízlését biztos, hogy kedvence lesz az alábbi kifli, ezért is neveztem el róla ezt a receptet. Remélem, mihamarabb találkozok vele, hogy el tudjam számára készíteni ezt a finomságot.
Fokozható-e a szellemi és fizikai teljesítmény étrend-kiegészítőkkel?
2015. október 09.
Minden ember élete során előfordulnak megnövekedett fizikai, illetve szellemi igénybevétellel járó időszakok. A stressztűrő képesség egyénenként változó, és az életkor előrehaladtával csökken. A szakaszosan előforduló stressz nem feltétlenül ártalmas az emberi szervezet számára, azonban a túlzott mértékű, tartós stressz a szervezet károsodásához és számos betegség (pl. gyomorfekély, irritábilis bél szindróma) kialakulásához, súlyosbodásához vezethet.
Fokozott fizikai és szellemi igénybevétel
Stresszhelyzetben gyakori a stimulánsok, pl. kávé és egyéb koffeintartalmú italok alkalmazása a teljesítőképesség fokozására, ezek azonban csak rövid ideig képesek segítséget nyújtani, így az emberi szervezet gyorsan kimerül. Hosszabb távú megoldást jelenthetnek azon növények, növényi kivonatok, amelyek megkönnyítik a stresszhez való alkalmazkodást, adaptációt, ezáltal megvédik a szervezetet a krónikus stressz ártalmas hatásaitól.
Smoothie – a zöldturmix dícsérete
2015. október 05.
Az egészséges életmód szempontjából nagyon örvendetes, hogy egyre népszerűbb a smoothie fogyasztása. A smoothi tulajdonképpen friss, és nyers gyümölcsök, pépesített keverékéből készült rostos energiaital. Vagyis vitaminokat, ásványi sókat, aminosavakat, és enzimeket tartalmazó tej és alkoholmentes gyümölcsturmix. Lehűtve hatásos üdítőital, magtejekkel (mandula, kókusz) hígítva, igény szerint édesítve (mézzel, nyírfacukorral, szteviával) és fűszerezve (fahéjjal, gyömbérrel, mentával) kalóriadús reggeli ital lehet. De alkalmas koktélok és gyümölcsfagylaltok készítésére is.
Az üzletek polcain található smoothi variációk piros, sárga és narancssárga színekben többnyire csak gyümölcsökből készülnek. A sok életerőt tartalmazó zöldturmix nálunk még kevésbé népszerű.
Mit tesz a zöld szín?
Talán a menzai spenótfőzelékre emlékeztető szín és állag miatt nem jött még divatba. Pedig a színskála közepén álló zöld szín az emberi szem számára is a legpihentetőbb szín. Látványa nyugtatja az idegeket, harmóniát és megnyugvást sugároz, a békesség, a kiegyensúlyozott, az elégedett és a biztonságos légkör színe (zöld lámpa a szabad átkelés jelzése). Zöld növényekkel tesszük nyugtatóvá környezetünket is, és zöld szín a fejlődés, a növekedés szimbóluma is. Az érésben levő, tapasztalatlan, naiv fiatalt zöldfülűnek is szoktuk becézni.
Börfi - indiai tejkaramella, avagy a tökéletes reggeli édesség
2015. október 03.
Az édességgel a szeretetet fejezhetjük ki!
Hozzávalók:
1,5 l zsíros tej
5 dl tejszín
25 dkg cukor
A hozzávalókat összekeverjük egy vastag falú (lehetőleg rozsdamentes acél) nagy lábasban, és felforraljuk. Olyan edényt válasszunk, amelyben nem szokott leégni az étel! Ekkor úgy állítjuk be a lángot, hogy a tej állandó forrásban maradjon, de ne fusson ki – a legalacsonyabb fokozatot válasszuk. A tej besűrítéséhez türelmesnek kell lennünk, hiszen akár egy óra hosszat is eltarthat és ez a lekvárfőzéshez hasonlóan a tűzhely mellett ácsorgást követeli tőlünk. Ahogy sűrűsödik, egyre gyorsabban kavargassuk. Addig főzzük, míg a börfi barna, egészen sűrű és ragacsos nem lesz. A börfi ízesítés nélkül is nagyon finom, de ha mégis ízesíteni akarjuk, akkor ezen a ponton belekeverhetünk darált olajos magvakat (diót, mandulát, pisztáciát stb.), citromhéjat és levet, pirított kókuszreszeléket vagy őrölt kardamomot. A masszát a munkalapra öntjük, műanyag spatulával jól átgyúrjuk, és egy tálcán 2,5 cm vastag téglalapot formálunk belőle. Teljesen kihűtjük, majd kockákra vágjuk. Gyermekek, ügyesebb lányok kerek labdákat készítenek belőle és egyesével díszítik marcipán elemekkel, természetes ételfestékkel. Jó étvágyat kívánunk!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...175176177...300