Információk, érdekességek

Magdaléna avagy a spanyol muffin

2018. november 28.

Egy hétvégi reggelihez vagy vacsorához isteni. Finom házi készítésű lekvárral, egy csésze kávé mellé, ágyban fogyasztva maga a mennyország!  

Mivel egy fél évig volt szerencsém Spanyolországban élni, így az ottani kulinária eléggé belém ivódott. De még mielőtt ott éltem volna is elég gyakran látogattam a spanyol tengerpartokat. Egy ilyen látogatásnál találtunk egy ici pici kis pékséget Fuengirolában, ahová minden reggel elmentünk friss péksütiért. Isteni ekler fánkok és croissant-ok voltak, de az én és jó apám kedvence így is a magdalena lett. Ez a vaníliás zsíros piskóta azóta is a szívem csücske. Mivel apu már régóta rágta a fülünket anyuval, hogy ő utálja a muffint, amit sütök mert az szerinte ‘száraz’, bezzeg a magdaléna. Ó a magdaléna, hogy az milyen finom. Mivel ma is szóba került a hölgyemény, így úgy döntöttem, hogy latba vetem a spanyol tudásom és utána nézek, hogy hogy is készül, méghozzá csak is tradicionálisan a dolog. Nem tűnt túl ördögtől valónak, így elkészítettem. Megkóstoltuk (én sajna nem mert még mindig tartom a vegán diétát, de Apu magdalena tesztjén átment a dolog  ) és nagyon finom lett, az eredeti receptet én annyival kiegészíteném, hogy tennék bele még vaníliát, így az én verziómba már így lesz. Egy hétvégi reggelihez isteni. Finom házi készítésű lekvárral, mint a fotón is. Mivel nagyon könnyű így bárki elkészítheti és meglepheti vele a párját, egy lustálkodós ágyban elfogyasztott reggeli gyanánt.

Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 3 tojás
  • 200 g liszt
  • 125 g cukor
  • 0,5 dl tej
  • 1 dl extra szűz oliva olaj
  • 8 g sütőpor
  • 1 csapott kávéskanál vanilia por vagy egy fél vanília rúd
  • 1 csipet só

Egészséges ételek, amelyeket a gyerekek is kedvelnek

2018. november 27.

Napjaink slágere az évekre elfeledett sütőtök, mely most reneszánszát éli. Magas béta-karotin tartalma és könnyű emészthetősége miatt már bébikortól ajánlott fogyasztása. Gyermekek nagy kedvence lehet a sütőtökös pulyka, mely édeskés, gyengéd ízével a legkisebbeknek is finom. Felnőtt verzióban megbolondíthatjuk a húst és a zöldséget gyömbérrel, kurkumával, curry fűszerkeverékkel.

Vitamin- és fehérjedús fogást varázsolhatunk szilvából és pulykából. Ez a gyümölcs magas rosttartalma miatt ajánlott székrekedésre, immunerősítő hatásával segít felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben. Pikáns fűszerezéssel érdekesen elegyedik a sós hús és az édes gyümölcs. Kakukkfűvel, oregánóval fokozható a hatás! A Gallicoop termékei közt találunk tölthető, raguhoz aprított és egész pulykahúst is, attól függően, hogy szeretnénk tálalni a szilvás fogást.

RECEPTEK

Sütőtökös pulyka bolognai

Hozzávalók 4 főre:
50 dkg Gallicoop darált pulykahús
25 dkg sütőtök
1 db hagyma
2 gerezd fokhagyma
4 dl paradicsomlé
40 dkg spagetti
1 marék friss oregánó

Bors
10 dkg reszelt parmezán
olívaolaj


Pulykavariációk pikánsan

2018. november 26.

A pulyka semleges ízének, finom állagának köszönhetően számos szezonális alapanyaggal kombinálható. Használjuk ki a novembert, variáljuk bátran a húst édes, kesernyés, sós termésekkel! 

Vitamin- és fehérjedús fogást varázsolhatunk szilvából és pulykából. Ez a gyümölcs magas rosttartalma miatt ajánlott székrekedésre, immunerősítő hatásával segít felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben. Pikáns fűszerezéssel érdekesen elegyedik a sós hús és az édes gyümölcs. Kakukkfűvel, oregánóval fokozható a hatás! A Gallicoop termékei közt találunk tölthető, raguhoz aprított és egész pulykahúst is, attól függően, hogy szeretnénk tálalni a szilvás fogást.

Gombás-vörösboros pulykaragu pennével

Hozzávalók 4 főre:
1 db hagyma
40 dkg Gallicoop felsőcombfilé
40 dkg gomba
2 dl száraz vörösbor

Bors
Babérlevél
petrezselyem
Olívaolaj


Lasagna verde

2018. november 25.

A napsütötte, lankás Toszkána hangulata lengi be a lakást már attól is, ha végigolvasod a receptet!  

Hozzávalók:
zöld tészta 30 dkg
olaj 6 cl
vöröshagyma 12 dkg
paradicsompüré 5 dkg
fehér bor 2 dl
zöldpetrezselyem 1 cs.
tejföl 2 dl
Pannónia sajt 20 dkg
kakukkfű
bazsalikom, só

Elkészítése:
A laskára tépdelt zöld tésztát sós vízben kifőzzük. Az apróra vágott vöröshagymát az olajban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, jól elkeverjük, majd a fehér borral felengedjük. Kakukkfűvel, bazsalikommal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük és megsózzuk. Amikor a fűszeres paradicsom felforrt, beletesszük a sovány darált sertéshúst és fedővel letakarva puhára pároljuk. Párolás közben, ha szükséges, kevés fehér bort öntünk hozzá.


Rakott padlizsán

2018. november 23.

A rétegek közé tojás és lecsó is kerül. Érdemes kipróbálni!  

Hozzávalók 
60 dkg padlizsán 
1 nagy fej lilhagyma 
4 főtt tojás 
10 dkg lecsó (ősszel friss paradicsomból és paprikából) 
1-2 gerezd fokhagyma 
30 dkg mozzarella sajt 
bazsalikom 
só 
olaj 

Elkészítés: 
A padlizsánt megmossuk, végeit levágjuk, karikára szeleteljük. Megsózzuk, ferde deszkára rakjuk, hogy kesernyés leve le tudjon folyni. Később a padlizsánszeletekről a nedvességet leitatjuk, és forró olajban megsütjük. 

Egy tűzálló tálba rétegezzük úgy, hogy a padlizsánrétegek közé vékonyra vágott hagyma- és tojáskarikákat meg lecsót teszünk. A lecsót megszórjuk bazsalikommal, és szeletekre vágott sajtot rakunk rá. A rétegzést addig folytatjuk, míg felhasználunk valamennyi alapanyagot.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...127128129...301