Információk, érdekességek

Plusz kilók és az alvászavar

2019. április 09.

Fotó:L 123rf.hu

Az alvászavarok bizonyos típusai összefüggést mutatnak a túlsúllyal – és ez az összefüggés oda-vissza kapcsolatot jelent. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus a lehetséges megoldásokról beszélt.

Az éjszakai légzéskimaradás rizikófaktorai
Éjszakai légzéskimaradásnak, vagy obstruktív alvási apnoénak nevezzük azt a jelenséget, amikor horkolás közben, hosszabb légzésszünet után az érintett hirtelen levegő után kapkod. Az alvási apnoéra való hajlamot, az anatómiai adottságokat általában örököljük, a betegség előfordulása a kor előrehaladtával nő, de kialakulásának más rizikófaktorai is vannak, mint például a szűk orrjáratok, a valamilyen ok miatt kialakuló orrdugulás, az alkoholfogyasztás és a dohányzás. Azonban az amerikai National Sleep Foundation szerint a legnagyobb kockázati tényező a túlsúly. Mivel pedig az ismert alvási apnoé betegek közel fele túlsúlyos, feltétlenül ismerni kell az összefüggéseket.

Kétirányú összefüggés
Bár természetesen nem minden elhízott személy szenved éjszakai légzéskimaradástól, de a plusz kilók bizonyítottan növelik a rizikót. A túlsúly miatt ugyanis a nyak területén is felhalmozódik a zsír, ami önmagában is akadályozza a légzést. Éppen ezért a probléma kezelésének első életmódbeli lépése a testsúly rendezése. Már 10 százaléknyi fogyás is javít az alvási apnoé állapotán, sőt, esetenként meg is szünteti a légzéskimaradást.

Hogyan vezet az alvási apnoé túlsúlyhoz?
Minél súlyosabb az alvási apnoé, annál nagyobb az esély a súlygyarapodásra – állítják a kutatások. Ennek elsősorban az az oka, hogy a légzéskimaradás által megzavart alvás, amely így nyilván nem kielégítő, hatással van az étvágyat befolyásoló hormonok termelődésére.


A megfelelő táplálkozás fontos az egészség megőrzésében

2019. április 06.

Magyarországon a diabétesz, az elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek is egyre többeknek okoznak problémát, pedig a népbetegségek megelőzésért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Immunrendszerünknek fontos szerepe van többek között a betegségek elkerülésében és egészségünk megőrzésében, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani védekezőképességünk megerősítésére.

1993 óta február 11-én tartjuk a betegek világnapját, amelynek alkalmából az elnevezésű egészségügyi tájékoztató kampány szakemberei a betegségmegelőzés és a kisgyermekkori immunerősítés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Ma már tudjuk, hogy végzetünket nem a génjeinkben hordozzuk, és hosszútávú egészségünk egyik alapja az egészséges immunrendszer, amelynek megerősítéséért kisgyermekkorban tehetünk a legtöbbet. Ennek ellenére a diabétesz miatti felnőttkori halálozások száma 2015-ben Magyarországon megközelítette a 3 ezret, a két év alatti gyermekek 10-14%-a túlsúlyos2, és 3-5% -a elhízott, valamint a 24-36 hónapos gyermekek 6%-a is túlsúlyos-elhízott. A fogantatástól számított első 1000 nap időszaka kiemelt élettani jelentőséggel bír, ugyanis a kisgyermekek megfelelő korai táplálása ezeknek a felnőttkori népbetegségeknek is megelőzheti a kialakulását.

Az immunrendszer jelentősége
Fontos, hogy immunrendszerünk megóvására és támogatására ne csak a betegségek idején ügyeljünk, hanem akkor is fordítsunk rá figyelmet, amikor egészségesek vagyunk, ugyanis szervezetünk védekező mechanizmusának megfelelő működése nélkül védtelenné válunk az egyes fertőzésekkel és környezeti hatásokkal szemben, amelyek később súlyos következményekkel járhatnak.


Mókus golyója

2019. április 02.

Ami valójában a mogyorókrémes túrógombóc, minden gyerek - és az örökké gyermeklelkű felnőttek - kedvenc és könnyű desszertje. Akár még főfogás is lehet egy kiadósabb leves után.  

Hozzávalók:
½ kiló sima zsírdús túró (még jobb a házi túró, de azt ki kell nyomkodni egy kicsit)
12 evőkanál búzadara
3 tojás sárgája
Pici só és olaj/margarin (1/4 kocka)
7 evőkanál darált dió
3 evőkanál zsemlemorzsa
3 evőkanál kristálycukor
Nutella

Elkészítés:
A túrót és a búzadarát a tojás sárgájával, icipici sóval összedolgozzuk, és félretesszük, legjobb, ha kb. 2 órát áll, mert utána habkönnyű lesz az eredmény. A nutellát rakjuk be egy rövid időre a hűtő legmelegebb részére, hogy ne csepegjen, ha dolgozni akarunk vele, de ne is legyen merev állagú.

Míg a massza álldogál, rakj egy serpenyőbe egy negyed kocka margarint vagy kb. ennyi olajat, olvaszd fel, tedd bele először a 3 evőkanál zsemlemorzsát, majd ha az már felszívta a nagyja zsiradékot, add hozzá a darált diót (ízlés szerint lehet több is!) és forgasd át addig, míg kicsit meg nem pirul, add hozzá a cukrot, és addig pirítsd míg hozzá karamellizálódik a morzsához. Ebbe kell majd szedni a gombóckákat.


Citromos penne

2019. március 28.

A tésztát a szokásos módon, bő, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Utána jön a csavar.  

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg penne vagy más, rövid csőtészta
2 citrom
6 dkg parmezán sajt
3-4 evőkanál tejszín
5 dkg vaj

frissen őrölt bors

A tésztát a szokásos módon, bő, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Közben a megmosott citromot megtöröljük, majd a héját lereszeljük. A parmezánt legyaluljuk. A vajat lábosban felolvasztjuk, hozzáöntjük a tejszínt. Sóval, borssal, reszelt citromhéjjal, és néhány csepp citromlével ízesítjük, majd összeforraljuk.
A lecsöpögtetett tésztát összekeverjük a mártással és a parmezánforgácsokkal.

Fél óra alatt elkészül.

Javasolt ital hozzá: friss, gyümölcsillatú fehérbor


Spórolós túrós

2019. március 24.

Hóvégén elfogyott a hozzávalókra szánt keret? Néhány otthon lévő hozzávalóból és kevés túróból készíthetsz egy finom süteményt ami második fogásként is megállja a helyét egy tartalmas leves után!  

Spórolós túrós
Hozzávalók: 25 dkg túró, 2 tojás, 20 dkg cukor, ízlés szerint vanília és reszelt citromhéj, 1 dl tej, 30 dkg liszt, 1 cs. sütőpor

A túrót villával összetöröm ezután összekeverem a tojással, tejjel, cukorral és az ízesítőkkel. Végül a masszához adom a liszt és sütőpor keverékét. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntöm, elegyengetem és 180 fokon tűpróbáig sütöm.

Mi házi vaníliás sárgabaracklekvárral ettük! Nagyon finom és spórolós desszert vagy egy tartalmas leves után második fogás.

Tipp: Lehet aszalt gyümölcsöt is tenni bele - pl. mazsola, vörösáfonya, meggy!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...117118119...301