


Információk, érdekességek
Drasztikus fogyókúra? Ne csináld!
2019. május 25.

„Ha egész évben odafigyelünk a változatos, kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozásra, rendszeresen mozgunk és megfelelő mennyiségű vizet iszunk, elkerülhetjük a plusz kilókat. Persze sokan nehezen vesszük rá magunkat a testmozgásra télen, és a hidegben jól esik egy kis kényeztető, energiadús nasi is. Azonban, ha úgy érezzük, magunkhoz képest elszaladt velünk a ló, akkor még időben térjünk vissza a helyes útra, életmódot váltani ugyanis bármikor lehet.
Az eredményt azonban ne várjuk az egyik napról a másikra, ez ugyanis hosszú, kitartó munkát igényel. Jobb esetben életmódot váltunk, és nem csupán időszakos bikiniformát húzunk magunkra. A rendszeres sport és a helyes, egyénre szabott táplálkozás együtt egészséges és tartós módszer a kívánatos testalkat elérésében. Akik azonban drasztikus diétáktól, hashajtó szerektől, különböző fogyasztó szerektől várják a hatást, azok nemcsak, hogy visszahízhatják a leadott kilókat, de akár súlyosan is károsíthatják a szervezetüket” – mondta Wolher Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusa.
Brokkolis masnitészta szardellamártással
2019. május 24.
Laktató étel, déli ízvilággal és sok-sok zöldséggel.
Hozzávalók:
35 dkg brokkoli
5 szál újhagyma
3 evőkanál olaj
1 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
1 doboz szardella (ajóka)
5 dkg parmezán sajt
30 dkg masnitészta
őrölt bors
só
Elkészítés:
A brokkolit sós vízben 3 perc alatt megfőzzük. Az újhagymák zöld szárából 3 cm-es részt meghagyva, a hagymákat vékonyan felszeleteljük, majd 2 evőkanál olajban 10 percig pároljuk. A paradicsomokat négyfelé vágjuk, és a fokhagymával együtt sűrűre mixeljük.
A szardelláról az olajat leöntjük, nagyobb darabokra vágjuk, és a hagymához adjuk. A paradicsommixet is belekeverve 2 percig pároljuk. A tésztát sós vízben kifőzzük, majd lecsöpögtetjük. A parmezánt kis lapocskákra vágjuk.
Gyümölcsragus csirkemell
2019. május 19.
A gyümölcsös-húsos fogások kedvelőinek ajánljuk ezt az ételt, érdekes és finom ízhatás!
Hozzávalók: 4 db csirkemellfilé, 20 dkg őszibarack konzerv, 2 alma, egy marék aszalt szilva, pici vörösbor, fahéj, barnacukor, só, 10 dkg vaj
A vajat kétfelé osztom, az egyiket egy serpenyőben, a másikat egy nyeles lábaskában felolvasztom. A csirkemellet megmosom, felszeletelem, és a teflon serpenyőben vajon megsütöm. Mindkét oldalán, hogy ne maradjon nyers, de ne is száradjon ki.
A gyümölcsöket összevágom, az almát meghámozom, a szilvát apróra vágom. A másik edénybe teszem, barnacukorral és fahéjjal, csipet sóval ízesítem, majd egy kis bort öntök alá. Összepárolom és már kész is!
Párolt rizzsel tálalom a húst és mellé teszek a gyümölcsös raguból.
Édes-savanyú szósz kínai kellel és sonkával
2019. május 13.
A kínai ételek egyik legismertebb stílusa az édes-savanyú ízhatás. Mielőtt a konyhába vonulunk megfőzni, előbb irány a kínai élelmiszerbolt és a piac!
Hozzávalók:
1 közepes kínai kel,
10 dkg sonka,
1 köz. hagyma,
fél-fél zöld és piros húsú paprika,
3-4 szem szárított gomba (tongu v. shiitake)
1 dl tyúkhúsleves (lehet kockából is)
4 ek. ecet,
1 ek. szójaszósz,
1 kis paradicsom püré
1 ek méz,
cukor, csilli szósz, olaj, keményítő, izlés szerint.
Elkészítés:
Felaprítjuk a kínai kelt a wokban vagy serpenyőben megpirítjuk. A kis kockára vágott sonkát tesszük bele leőször, majd a nagyobb kockára vágott hagymát és paprikát a sonkához adjuk, és együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított és beáztatott gombát.
A tyúkhúslevesbe belekeverjük a paradicsom pürét, a szójaszószt, a mézet és a sót, az ecetet, majd a kellel együtt az edénybe öntjük, és még pár percig pároljuk. Sűrítjük a keményítővel, majd cukorral és csillivel izesítjük.
Cikória: több mint kávépótló
2019. május 08.
A cikóriát a legtöbben csak pótkávéként ismerik, de magas élelmi rosttartalma, ásványi anyag és vitamin gazdagsága értékes zöldségnövénnyé teszi. Érdemes többféle felhasználási módját figyelembe venni.

Elterjedése
A 17. századi Hollandiában felfedezték, hogy a cikória porított gyökere pörkölés hatására elveszti keserű ízét, és kissé karamellás ízvilágú, finom ital készíthető belőle. A hajtatott cikória termesztése a 19. században indult meg, és a mai napig kedvelt, minőségi ital és téli zöldségféle Nyugat-Európában, elsősorban Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Hollandiában. Hazánkban is termesztik – a pótkávén kívül egyre elterjedtebb felhasználása salátákban, különféle ételekben.
Gyógyhatásai
Mint minden keserű növény, a cikória is epehajtó tulajdonságokkal rendelkezik. A belőle készült gyógytea segíti az epehólyag teljes kiürítését; enyhíti az epehólyag renyhe működése során fellépő, epepangással kapcsolatos panaszokat: serkenti az epetermelést.
A cikória gazdag inulinban, mely vízben oldódó, probiotikus tulajdonságú rost. Kedvezően hat a bélflórára, könnyíti az emésztést, gyorsítja a béltranzitot, és emiatt ellenszerként szolgál a székrekedésre.
Egy másik jó tulajdonsága, hogy csökkenti a koleszterinszintet is. Kávépótlóként előnye, hogy koffeinmentes, nem emeli a vérnyomást, és nem savasítja a szervezetet, de ízben hasonlít az igazi kávéhoz. Nem árt tudni azt sem, hogy a cikóriagyökér pörkölve elveszti hatóanyagainak nagy részét, de inulinban gazdag marad.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...115116117...301