Információk, érdekességek
Matcha tea, a bőrkényeztető
2019. április 05.
A japán eredetű matcha tea nem csupán egy enyhén kesernyés ízű, lágy, meleg ital, hanem aktív hatóanyagokat tartalmazó bőrápoló is. Erős antioxidáns hatású vegyületei többek között megújítják a hámsejteket, fiatalítják, tisztítják a bőrt. Kevesen ismerik erről az oldaláról ezt a zöld tea fajtát, de népszerűsége a kozmetikai termékekben növekszik. Tudjunk meg többet róla!
Porított állaga, jellegzetesen intenzív íze, élénk jáde zöld színe, erős antioxidáns hatása különbözteti meg többek közt a matcha teát a többi zöld tea változattól. Ugyanabból a teacserjéből (Camellia sinensis) származik, mint a klasszikus zöld tea, de feldolgozása eltérő. Négy héttel a szüret előtt a teacserje leveleit lefedik, hogy árnyékban maradjanak. Ennek nyomán lerövidítik a fotoszintézist, és a fényhiányos környezetben megnő a levelek klorofill és aminosav tartalma. A leveleket levegőn szárítják, majd porrá őrlik. Az említett eljárásnak köszönhetően a matcha tea koncentráltan tartalmazza olyan hatóanyagait, mint a polifenolok vagy a tannin (csersav). Egyéb jótéteményeik mellett a porrá őrölt zöld tealevelek újabban természetes kozmetikai összetevők is, pl. arc- és hajmaszkokban használatosak.
Bőrvédő tulajdonságokkal rendelkezik
A rendkívül erős és magas koncentrátumú katechin nevű polifenol tartalmának köszönhetően a matcha tea szembeszáll a káros szabad gyökökkel,a szervezetben, megújítja a bőr hámsejtjeit, így segít fiatalosan tartani a bőrt. Polifenoljai egyúttal nyugtató és gyulladásgátló hatásúak, így enyhítik a bőr különféle gyulladásait, vagy a kipirosodása okozta kellemetlenségeit. Tannin nevű polifenolja szintén védi a sejteket a szabadgyökök romboló hatásától, így sejtmegújító tulajdonságú. A matcha teában lévő L-theanin nevű aminosav pedig javítja a koncentrációt, továbbá hat a szorongás és stressz ellen.
Fekete retek, az emésztés és az epebajok jótevője
2019. április 05.
Méregtelenítésre, a „fáradt” májsejtek regenerálására, a rossz gyomor helyrehozatalára egyaránt ajánlott. Ne riadjunk vissza a kevéssé vonzó, gumós külsőtől, és rendszeresen vásároljunk belőle a boltokban, mert a fekete retek számos jótékony hatással rendelkezik egészségünkre nézve. Friss gyökerének lédús húsát pl. már az ókori egyiptomiak is ismerték, és többféle betegségre használták gyógyírként.
A fekete retek hasonlóan kedvelt volt évszázadok óta a népi gyógyászatban is, főként mint az emésztés és az epebajok jótevője. Kedvező hatásai közül napjainkban is kiemelik a szakemberek, hogy ez a retekféle segíti az emésztést, de szükség esetén gyorsítja a májsejtek regenerációját, fokozza az epekiválasztást, hathatós az epekő ellen. Kénes összetevőinek köszönhetően a túlzott alkoholfogyasztás vagy a zsíros ételek halmozása után, pl. ünnepi alkal makkor segít méregteleníteni és tisztítani a májat, továbbá serkenti az epekiválasztást, majd az epe kiürülését a bélrendszerbe. Bővelkedik káliumban, és ennek tudható be, hogy vízhajtó tulajdonságokkal is rendelkezik. Az ebből adódó, fokozott vizeletkiválasztás révén pedig gyorsítja a méreganyagok távozását a szervezetből.
Egy ajánlott recept
Mossuk meg a retket, és ha nem bio, hámozzuk meg. Vágjuk kis darabokra, majd zöldségcentrifugába téve nyerjük ki a levét. Adjunk hozzá néhány csepp esszenciális borsmenta- vagy citromolajat, hogy ellensúlyozzuk kissé keserű és csípős ízét.
Fogyasszunk belőle 4-5 napon át egy leveseskanállal 2-4 alkalommal naponta, főként, ha kiadósabb étkezéseken vagyunk túl. De ne adagoljunk többet, mint napi 100 ml-es mennyiséget. Az elkészített levet tároljuk hűtőben maximum 3 napig.
Páfrányfenyő és ginzeng: együtt a friss gondolkodásért
2019. április 01.
A páfrányfenyő leveleiből, illetve a ginzeng gyökereiből készült kivonatokat elsősorban idős emberek agyi tevékenységének és emlékezőképességének fokozására használják, és a korábbi kísérletekben is e hatások vizsgálatát célozták meg. A kísérletben 256 önkéntes vett részt, akiknek életkora 38 és 66 év között volt.
A résztvevők egy része kombinált készítményt, másik része placebót kapott 14 héten keresztül, majd a kísérlet végén egy olyan kérdőívet kellett kitölteniük, amelyből a kutatók meg tudták ítélni a gondolkodásban, emlékezésben és egyéb agyi tevékenységben beállt változásokat. A tesztkérdések kiértekelése után arra a következtetésre jutottak, hogy a kombinált növényi kivonatot kapott csoport résztvevőinél az ún. kognitív funkciók mintegy 7,5%-al jobbak voltak, mint a placebo kezelésben részesülteknél.
Bodzával az influenza ellen
2019. március 14.
Tetőzik a járvány
Tetőzik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma Európában. Magyarországon a becslés szerint az elmúlt héten közel 82 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.
Nem csak a népgyógyászati utalások szólnak a bodzafogyasztás előnyeiről – világszerte egyre több tudományos vizsgálat is foglalkozik az egészségre gyakorolt pozitív hatásaival.
Az Aarhus-i, a Missouri és a Freiburg-i Egyetem szakértőinek egymástól független kutatásai és cikkei alapján kijelenthető: a bodza vírusellenes, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, immunerősítő és antiproliferatív (sejtszaporodást gátló), pozitív hatásait ráadásul úgy fejti ki, hogy közben védi a gyomor nyálkahártyáját, a májat és a hasnyálmirigyet is.
A tudósok abban is egyetértenek, hogy a bodza hatékony az influenza tüneteinek enyhítésében, mert blokkolja a vírusok szaporodását, és az első tünetek jelentkezésétől számított 3-4 nap alatt meggyógyíthatja a beteget.
Pozitív hatásai miatt a bodza az egyik legnépszerűbb, gyermekgyógyászatban is használt gyógynövény: étrend-kiegészítők, hagyományos növényi gyógyszerek és egyéb természetes kivonatokat tartalmazó egészségügyi termékek, gyümölcslevek és szirupok formájában segít a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésében.
Fogyás, méregtelenítés – teákkal?
2019. február 24.
Napjainkban a fogyasztó és méregtelenítő termékek igazi slágertémává váltak. A gyors fogyást és méregtelenítést ígérő szerek és praktikák hirdetéseinek áradatával találkozhatunk mind az internetes, mind a nyomtatott oldalakon. Ezek között szép számmal fordulnak elő a legkülönfélébb növényekből készült teák is. A teákról szóló cikksorozatunk mostani részében a területet övező vágyakat, elvárásokat ütköztetjük a realitással, melyek sajnos nem minden esetben fedik le teljesen egymást.
Mire gondolunk, amikor meghalljuk azt a szót, hogy méregtelenítés, avagy latin nevén detoxikálás? A túlzott alkoholfogyasztás során alkalmazott gyomormosás, a fagyálló folyadék megivása utáni dialízis vagy a gombamérgezéskor adandó infúziós kezelések adnak egy kis betekintést abba, hogy orvosi értelemben mit takar valójában a méregtelenítés. A méregtelenítést mint kifejezést a manapság divatos formájában használni pontatlan és nem célravezető. Az ősi kínai gyógyászatig nyúlik vissza az az elképzelés, mely szerint a szervezetben felhalmozódó toxikus anyagok tehetők felelőssé a betegségek kialakulásáért. Sokan attól tartanak, hogy kemikalizált világunkban olyan egészségkárosító hatások érik őket, melyek túlterhelik szervezetüket. Való igaz, hogy testünk nem képes semlegesíteni mindenféle káros anyagot, azonban a valódi mérgek eltávolítása csak orvosi beavatkozással oldható meg, melynek elmaradása életveszélyes állapotokat vagy akár halált is előidézhet. A jó hír az, hogy egy kis odafigyelés mellett nem leszünk kitéve olyan kémiai terhelésnek, mellyel természetes „méregtelenítőrendszerünk” ne tudna gond nélkül megbirkózni.
A máj méregtelenít
A májunk megállás és szezonalitás nélkül dolgozik azon, hogy a testünk számára felesleges vagy veszélyes vegyületeket maradéktalanul eltávolítsa. A májban zajló komplex enzimatikus folyamatok hatására ezek az anyagok olyan kémiai átalakulásokon mennek keresztül („metabolizmus”), amelyek lehetővé teszik azok vizelettel, esetleg széklettel történő kiürítését a szervezetből. A méregtelenítésre javasolt teakeverékek a májban zajló méregtelenítési folyamatot nem befolyásolják érdemben.
A teák összetevőit két főbb csoportba sorolhatjuk:
- egyesek vizelethajtó hatással rendelkeznek,
- mások az emésztési folyamatokat serkentik.
A vizelet mennyiségének növelése, illetve az emésztési panaszok enyhítése azonban nincs semmilyen kapcsolatban a májban lejátszódó biokémiai reakciókkal. Megjegyzendő továbbá, hogy a májunk által „előkészített” vegyületek fiziológiás mennyiségű vizelet és széklet esetén már maradéktalanul kiürülnek, a fentebb említett teák fogyasztása nem fog változtatni a végeredményen.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...161718...40