Információk, érdekességek
A napsütés bajjal is járhat...
2006. július 22.
Azt már talán mindenki tudja, hogy a túlzásba vitt napozás káros, azt azonban valószínűleg kevesebben, hogy a napfény bizonyos komponensei veszélyesebbek a többinél. A leégésért elsősorban az ibolyántúli, azaz ultraviola (UV) sugárzás a felelős, amely önmagában is három sugárzási tartományra oszlik.
Az UV-C nem éri el a Föld felszínét, ami jobb is, hiszen az UV-C fény elpusztítja a mikroorganizmusokat. Az UV-B-t a napfény hatására kialakuló bőrrák első számú felelősének tartják. Ezek a sugarak okozzák a leégést, melynek következtében 4–6 óra elteltével a bőr erős pirosodása észlelhető, ezt égető, viszkető érzés, súlyosabb esetben hólyagképződés kíséri.
Leégtem… Mit tegyek?
2006. július 19.
A mértéktelen napozással járó negatív következményeket rendszerint meg sem halljuk. Pedig életbe vágó, hogy gondoljunk rájuk, ugyanis a fiatalkorban elszenvedett rendszeres napégés következményeként az 50 éven felülieknél bizonyítottan halmozottan jelentkeznek a különböző bőrbetegségek, a bőrrák, illetve annak legveszélyesebb formája, a melanóma.
Utóbbi halált is okozhat. Érdemes tehát az egészség megőrzése érdekében megfogadni a szakemberek tanácsait. Dr. Vágó Áron bőrgyógyász és Kecskeméti Viktória kozmetikus egybehangzóan állítja, hogy a bőr egészségének megőrzése alapvetően nem pénz kérdése. Ám ha már nem vettük figyelembe a megelőzésről szóló intelmeket, nézzük, mit tehetünk a leégett bőrrel!
A dohányzás akár vakságot is okozhat
2006. július 15.
Az időskori látásromlás (vagy akár vakság) egyik gyakori oka a szem sárgafoltjának a degenerációja. Egy amerikai kutatás szerint a dohányzás ezt az elváltozást serkenti, míg a halolaj lassítja.
A sárgafolt (makula) a retina fényérzékeny sejtekben leggazdagabb része, az éleslátás helye, időskorban gyakran károsodik és vezet vaksághoz.
Elkerülhető epebántalmak
2006. július 09.
„Elönti az epe” – mondják arra, aki dúl-fúl a méregtől. Nem is véletlenül, hiszen az epének fontos feladata van a méreganyagok kiválasztásában és kiürítésében.
Az epehólyag megbetegedése, az epe működésének zavara a legtöbbször megelőzhető a helyes étrend megtartásával, különösen azoknak, akiknek érzékeny az epéjük.
Higiénia a konyhában
2006. július 05.
Akad néhány rutinná szerveződött tudás, amelyet a meleg, a nyár aktivizál a konyhában: mindennapossá válik a jégkockatároló, primőráruval telik meg a gyümölcskosár, fontosabbá válik a szavatossági idő, és rövidül a tej, a joghurt és a sütemények élettartama. A megszokottnál kicsivel több figyelem nemcsak egészségesebbé teszi a mindennapi menüt, de megóvhat olyan kellemetlenségektől is, mint a szalmonella vagy más ételfertőzések.
A gyorsan romló élelmiszerek nemcsak apró kellemetlenséget jelentenek: a lazán kezelt higiéniai szabályok nyáron komoly fertőzéseket, mérgezéseket is okozhatnak. A szalmonella, a legismertebb ételfertőzés persze nem a nyári meleg kiváltsága, vendéglátóhelyen, esetleg otthon, a kézről, de szennyezett eszközökről is kerülhet szalmonella az ételekbe. Nagy ellenálló képessége miatt széles körben elterjedt.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...156157158...163