Információk, érdekességek
A szemfáradtság okai és amit ellene tehetünk
2008. március 09.
A mai, sok esetben egyre fokozottabb teljesítményt igénylõ világunkban szemünk is túlzott megerõltetésnek lehet kitéve: a gyakran éjszakába nyúló, számítógép elõtt töltök órák száma - több más tényezõ mellett - könnyen a szem fáradásához, késõbb pedig szemszárazsághoz vezethet. Mit tehetünk a szemfáradtság elkerülése, illetve a kialakult, kellemetlen tünetek kezelése érdekében? Cikkünkben áttekintjük a szemfáradtság kialakulásának okait és a megelõzés lehetõségeit, valamint a könny és a pislogás látásunkban betöltött szerepét.Az antioxidánsok szerepe a betegségek megelõzésében - 2. rész
2008. március 05.
Védekezés az oxidációs stressz ellen
Szerencsére, a szervezetben van "védõbástya", olyan anyagok révén, melyek antioxidáns hatással rendelkeznek. Ha ezek mennyisége elegendõ, akkor képesek kivédeni a szabadgyökök káros következményeit. Ilyen antioxidáns anyagokat elsõsorban a táplálkozás útján juttatjuk a szervezetbe. Ezek bevitele elsõsorban természetes formájukban ajánlatos, bár mesterséges antioxidánsok gyárilag is elõállíthatók.
Az antioxidánsok szerepe a betegségek megelõzésében - 1. rész
2008. március 03.
Miért veszélyes az oxidációs stressz?
Az orvostudományban talán a két legnagyobb egészségügyi probléma a szív és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek befolyásolása. A fejlett országokban a lakosság mintegy fele szív és érrendszeri, s mintegy egynegyede daganatos betegségekben hal meg.
Majonéz-kérdés
2008. február 18.
Egy kutatás magyarországi tapasztalatai
Tavaly decemberben, a Tények a majonézrõl címû nemzetközi majonéz kutatás részeként (Magyarország, Bosznia- Hercegovina, Horvátország, Szlovénia, Csehország, Szlovákia) több mint 300 magyar háziasszonyt kérdeztek meg a közvélemény-kutatók a majonézzel, annak felhasználásával és az egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban. A felmérésbõl többek között az derült ki, hogy a megkérdezettek 90 százaléka használja konyhájában a majonézt.
Gyomorégés, reflux - Mit tehet ellene?
2008. február 07.
Az égetõ, maró gyomortáji érzés, ami sok esetben a hát irányába is kisugárzik, és ami gyakran savanyú ételek (pl. savanyú uborka, ecetes saláták, paradicsomos ételek, egyes levesek) vagy szénsavas italok, alkohol fogyasztása után jelentkezik, sokak számára ismerõs lehet. Nem más ez, mint a gyomorégés és az azzal társuló refluxbetegség, ami nem csak a túlhajszolt, stresszes életmódot folytató menedzserek betegsége.
Amennyiben a nyelõcsõ nem zár kellõképpen erõsen, nem tudja megakadályozni, hogy a gyomortartalom - illetve a gyomorsav - "visszafelé" induljon el, a nyelõcsõ irányába, és ott kisebb-nagyobb magasságig eljusson. A refluxbetegségben nem ritka, hogy a beteg a savas ízt akár a szájában is érzi, mert a gyomorsav egy része addig visszajut.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...144145146...163