Információk, érdekességek

A probiotikumok enyhíthetik a bélmûködés zavarait

2009. március 25.

Néhány hét elteltével szerény állapotjavulást tapasztaltak a páciensek.

 

 

Az élõ mikroorganizmusokat tartalmazó, úgynevezett probiotikumok azon túl, hogy segítik az emésztést, enyhítik az irritábilis bél-szindróma tüneteit is - állapították meg az Oxfordi Egyetem kutatói.


A kávékedvelõk a szívinfarktust is könnyebben megússzák

2009. március 24.

Nõk esetén a napi négy-öt kávé rendszeres megivása egyértelmûen csökkenti az agyi katasztrófa kockázatát.

 

 

Az infarktus miatt kórházba kerülõ betegek közül gyorsabban és jobb eséllyel hazamehetnek azok, akik rendszeresen és gyakran isznak kávét, mint azok, akik általában nem kávéznak. A kávéfogyasztás hívei számára kellemes hírt a szívgyógyászat egyik vezetõ folyóirata, az American Heart Journal közölte.


Kicsit kevesebb konyhasó, sokkal kevesebb szívhalál

2009. március 19.

Ha csupán napi egy grammal kevesebb só lenne az ételben-italban, azt az emberek ízlelése nem is érzékelné.

 

 

Ha az Egyesült Államokban csak egy kicsit sikerülne az ételek sózását visszafogni, a szívbetegségek vagy az agyi katasztrófák okozta halálozás jelentõsen csökkenne, kiváltképp az afroamerikaiak körében, akik között különösen gyakori a magas vérnyomás és a sóérzékenység. Az errõl szóló elõadás az Amerikai Szív Társaság konferenciáján hangzott el Floridában.


A mellrákot gyerekkorban kellene megelõzni

2009. március 18.

Összefüggést találtak a fiatal lányok elhízása és mozgásszegény életmódja, valamint a mellrák kockázata között.

 

Étrendjük és a mozgással töltött idõ összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásának kockázatával fiatal lányoknál - közli egy tanulmány eredményét a brit The Daily Telegraph internetes kiadása. Születésüktõl 13 éves korukig 1146 lány egészségét követette tanulmányában Jaak Janssens, az Európai Rákmegelõzési Szervezet elnökének vezetésével egy kutatócsoport. A belgiumi székhelyû szervezet a gyerekkori táplálkozási szokásokat, az életmódot, valamint a környezeti tényezõket vizsgálta, és kapcsolatot keresett a korai mellrák kialakulásának kockázatával.


Alzheimer-kór kockázat és ivóvíz

2009. március 09.

A nagyobb napi alumíniumbevitel több mint kétszeresére emelte az elbutulás kockázatát.

 

 

Az ivóvíz nagyobb alumíniumtartalma növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát fogyasztóinál, míg magasabb szilíciumdioxid-szintje csökkentheti a veszélyt - közölték francia kutatók. Virginie Rondeau és kutatócsoportja tizenöt éven át követte idõs emberek egészségi állapotát, miközben ivóvizük összetevõit is elemezték. Ha az alumínium napi bevitele meghaladta a 0,1 milligrammot, nagyobb valószínûséggel jelentkezett a megjegyzõ- és emlékezõképességek csökkenése, a szellemi hanyatlás - állapították meg a szerzõk az American Journal of Epidemiology címû szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...135136137...164